Coronavaccineringarna utvidgas på Soites område. Redan nu på fredag 26 februari klockan 12 kan de som hör till riskgrupp 1 och är i åldern 18-69 boka tid elektroniskt via Egenvårdtjänsten. Från och med tisdag 2 mars klockan 12 kan bokningar göras via telefon på nummer 06 828 7488.

De här grupperna kontaktas allts inte i fortsättningen av sjukvården, utan ska själva boka tid. På Institutet för hälsa och välfärds webbplats finns info om vem som hör till denna riskgrupp. Det handlar bland annat om personer som genomgått organtransplantation, får aktiv cancerbehandling, har svår störning i immunförsvaret, svår kronisk njur- eller lungsjukdom, läkemedelsbehandlad typ 2-diabetes eller downs syndrom.

Personer som bor i samma hushåll som en person i denna riskgrupp har inte i det här skedet rätt att få vaccinet samtidigt.

I samband med vaccinationen måste man på plats kunna bevisa att man hör till riskgruppen, till exempel genom att visa FPA-kortet eller med hjälp av en kopia av en epikris eller ett medicinrecept. 

Personer under 70 år vaccineras med Astra Zenecas vaccin.

På tisdag klockan 12 öppnas vaccinbokningen också för 75-79-åringar. Den här gruppen kan då boka  elektroniskt eller via telefon.

Samtidigt har 80-plussare fortsättningsvis möjlighet att boka vaccination.

När det gäller det aktuella coronaläget har inga nya fall av covid-19 konstaterats inom Soites område på torsdagen och ingen patient behöver sjukhusvård. Indicenstalet är nu 24 per 100 000 invånare och de senaste 14 dagarna har 19 fall konstaterats. Sammanlagt sedan pandemins början är siffran 212. 

 

Regeringen informerade på torsdagsmorgonen om tuffare coronatag och övergång till nivå 2 i kampen mot coronaviruset. Soite konstaterar att dessa åtgärder inte gäller Mellersta Österbottens sjukvårdsdistrikt, eftersom distriktet befinner sig i epidemins lindrigaste fas. Det här innebär att rekommendationerna och restriktionerna fortsätter som tidigare i Karleby och Kronoby.