På grund av epidemiläget i landet råder nu undantagsförhållanden i Finland. Det konstaterade regeringen – i samråd med republikens president – på måndagen.

Undantagsförhållandena börjar gälla omedelbart och är i kraft tills vidare. Enligt regeringen finns det i nuläget dock inget omedelbart behov av att ta i bruk beredskapslagen.

Läs också: Direktrapportering från regeringens presskonferens – Marin utesluter inte utegångsförbud

I ett pressmeddelande på statsrådets webbplats konstaterar man att antalet fall av covid-19 har ökat i mycket snabb takt i Finland sedan början av februari 2021. Speciellt antalet smittfall som orsakats av varianter av coronaviruset har klart ökat, "vilket kan leda till att epidemin accelererar ytterligare och att sjukhus- och intensivvården belastas avsevärt om man inte lyckas minska antalet smittfall", sägs det i pressmeddelandet.


 

Lagförslag om restaurangstängning inlämnat

Omedelbart efter att man konstaterat att det råder undantagsförhållanden lämnade statsrådet också in en regeringsproposition till riksdagen där man föreslår en temporär ändring av lagen om inkvarterings- och förplägnadsverksamhet. I propositionen föreslås att restauranger och andra företag inom förplägnadsbranschen som är öppna för allmänheten – till exempel kaféer, barer, nattklubbar och terrasser – temporärt ska hållas stängda för kunder i tre veckor, från 8 mars till 28 mars. Det är dock tillåtet att sälja hämtmat.

Stängningen gäller företag i de sjukvårdsdistrikt där coronaepidemin befinner sig i accelerations- eller samhällsspridningsfasen.

Ett undantag är personalrestauranger och andra restauranger som inte är öppna för allmänheten, till exempel matsalar på äldreboenden.