Diskrimineringsombudsmannen har uppnått en förlikning ett fall där en asylsökande blev diskriminerad i samband med en rekrytering. Arbetsgivaren har betalat den diskriminerade personen en gottgörelse på 7 500 euro.

Företaget Compass Group Finland erbjöd en asylsökande ett jobb vid en lunchrestaurang. Den sökande fick därefter veta att restaurangen inte kan erbjuda anställning trots allt eftersom hen saknar uppehållstillstånd.

Den arbetssökande kontaktade diskrimineringsombudsmannen, som i sin tur överförde ärendet till Regionförvaltningsverkets enhet för arbetarskydd. Regionförvaltningsverket kom fram till att arbetsgivaren hade gjort sig skyldig till diskriminering eftersom asylsökande enligt utlänningslagen har rätt att arbeta i Finland.

Som ett resultat av förlikningen betalar Compass Group Finland den arbetssökande 7 500 euro i gottgörelse på grund av diskriminering. Compass Group förbinder sig också till att i fortsättningen följa diskrimineringslagen och se över sina rekryteringsrutiner.