På torsdag kom det då till slut – Regionförvaltningsverkets beslut att alla högstadier inom Vasa och Birkalands sjukvårdsdistrikt hålls stängda i tre veckor. Enligt beslutet får läroanstalternas lokaler inom området inte användas för undervisning av årskurserna 7-9 för tiden 8-28 mars.

Under den här tiden är det distansundervisning som gäller. Undantag görs för elever som behöver särskilt stöd. 

Beslutet motiveras med att distansundervisning är nödvändig för att förhindra spridningen av coronaviruset. 

8-28.3

är det distansundervisning som gäller för alla högstadier i Vasa sjukvårdsdistrikt

 
I beslutet framkommer också att Vasa sjukvårdsdistrikts coronasamordningsgrupp rekommenderade Regionförvaltningsverket i Västra och Inre Finland att införa distansundervisning för vecka 10 och 11. Alltså en vecka kortare än vad nu blev fallet. 

Coronasamordningsgruppen ville inte offentliggöra sin rekommendation före RFV fattat sitt beslut. I rekommendationen framhåller man att Vasa sjukvårdsdistrikt är i samhällsspridningsfasen och man listar läroanstalter tillsammans med arbetsplatser och familjer som de främsta ställen där smittan sprids inom distriktet. Dessutom nämner man också infektioner som kommer utifrån. 

Förra veckan hade distriktet elva massexponeringar vid läroinrättningar som ledde till att 300–400 personer sattes i karantän. Man skriver att smittspridning i skolor orsakar mycket arbete då antalet exponerade är stort. 


Beslutet ges med stöd av lagen om smittsamma sjukdomar och statsrådets principbeslut om att landet ska gå till nivå två i hybridstrategin för bekämpningen av coronaviruset. Enligt RFV är beslutet om distansundervisning också i linje med de direktiv man fått från Institutet för hälsa och välfärd samt Social- och hälsovårdsministeriet. 

Läs hela RFV:s beslut här.