Regeringen har i dag, fredag, gett förordningar till riksdagen om att ta i bruk fyra paragrafer i beredskapslagen. Det handlar om paragraferna 86, 88, 106 och 107 som enligt regeringen ska ge "nödvändiga befogenheter att hantera coronaviruset".

Efter att regeringen i samråd med presidenten i måndags utlyste undantagsförhållanden är det nu alltså möjligt att ta i bruk paragrafer i beredskapslagen med hjälp av förordningar.

Det är nu riksdagen som ska besluta om förordningarna träder i kraft och för hur lång tid.

Paragraf 86 gäller styrningen av social- och hälsovårdsenheternas verksamhet. Social- och hälsovårdsministeriet kan genom sina beslut ålägga såväl kommunala som privata tjänsteproducenter inom social- och hälsovården att lägga om sin verksamhet.

Med stöd av paragraf 88 kan kommuner i särskilt angivna områden beviljas rätt att avvika från tidsfristerna för icke brådskande hälso- och sjukvård, om det är nödvändigt för att ordna den brådskande vården. Det betyder alltså att det är möjligt att överföra resurser från icke brådskande vård till vård av dem som insjuknat i covid-19 och till annan brådskande vård. Patientsäkerheten måste dock prioriteras under alla omständigheter – det att man slopar tidsfristerna för den icke brådskande vården får inte äventyra patienters hälsa.

Paragraf 106 tas i sin tur i bruk för att trygga tillgången till information till allmänheten och samordna kommunikationen från myndigheterna. Det föreslås att statsrådets kommunikationsavdelning ska leda statsrådets kommunikation om coronavirusläget och samordna kommunikationen inom statsförvaltningen.  Målet med detta är att medborgarna ska få en klar och begriplig information om epidemin och om vilka åtgärder myndigheterna vidtar för att bekämpa coronaviruset.

Paragraf 107 handlar om hur man avgör oklarheter som kan uppstå kring myndigheternas behörighet, uppgifter och ledningsansvar.

Förordningarna avses träda i kraft den 11 mars och gälla fram till den sista april. Förordningarna ska inte tillämpas på myndigheterna i landskapet Åland.