Stream: Statsrådets Youtubekanal

 
Redan i måndags meddelade statsminister Sanna Marin (SDP) att regeringen på grund av det eskalerande coronaläget beslutat att ta i bruk två av beredskapslagens paragrafer. Det handlar om paragraf 106, som ger Statsrådets kansli uppgiften att samordna myndighetskommunikationen, och paragraf 107, som ger statsrådet befogenhet att avgöra meningsskiljaktigheter mellan olika förvaltningsområden.

Kort därefter uttalade sig flera rättslärda om att det enligt grundlagen inte är möjligt att tillämpa dessa två paragrafer utan att först ha gett en förordning till riksdagen om att ta beredskapslagen i bruk. Senare under måndagskvällen konstaterade Marin att paragraferna inte kommer att tillämpas i någon mån innan man ännu en gång har utrett huruvida deras tillämpning är juridiskt befogad.

Övriga paragrafer som är aktuella är bland annat en om vårdgarantin, alltså en paragraf som ger hälsovården rätt att vid behov skjuta upp ickebrådskande vård. För tillfället klarar Finland av den belastning på sjukvården som coronaepidemin orsakar, men läget kan enligt experter försämras fort.

Också kraftfullare åtgärder kan bli aktuella. Exempelvis sade Marin i Yles A-talk på torsdagskvällen att sannolikheten för att ett utegångsförbud måste införas har ökat, och att hon tror att regeringen rätt snart står inför allvarliga diskussioner om detta.

Regeringen samlas till sitt allmänna sammanträde klockan 11.30 och fattar där beslut om tillämpningen av olika paragrafer i beredskapslagen. Efter mötet håller statsminister Sanna Marin, justitieminister Anna-Maja Henriksson (SFP) och familje- och omsorgsminister Krista Kiuru (SDP) en gemensam presskonferens om vilka beslut som fattats.

Det var först meningen att presskonferensen skulle hållas klockan 12 men statsrådets kommunikationsavdelning har nu meddelat att den flyttats fram till klockan 13.

SPT direktrapporterar från presskonferensen.