Kommunalvalet flyttas troligen från den 18 april till den 13 juni. Tidningen Iltalehti var först med nyheten.

Justitieministeriet ska ha presenterat förslaget vid ett möte med riksdagspartiernas partisekreterare på fredagen. Mötet fortsätter på lördagen, och då lär flytten av valet presenteras.

Motiveringen är att coronasituationen är så allvarlig att man inte kan garantera att folket kan göra sin röst hörd. Oron gäller bland annat hur människor i karantän ska kunna rösta.

Enligt Iltalehti önskar Vänsterförbundet fortfarande en flytt av valet ända till hösten, medan Sannfinländarna inte alls vill flytta valet. Målet är därför att på lördagen få Sannfinländarna att gå med på en valflytt, och att fatta ett beslut som alla partier är med på.

Tidningen Helsingin Sanomat uppgav dock på fredagskvällen att endast SDP och SFP är klart för en flytt till juni, medan Samlingspartiet, De gröna och KD inte aviserat sin åsikt. Enligt nättidningen Verkkouutiset ska Samlingspartiets partistyrelse träffas på lördag morgon för att avgöra partiets inställning till en flytt.

Iltalehti konstaterar att det finns ett prejudikat för flytt av kommunalvalet. Det senaste valet sköts upp från 2016 till 2017 för att sammanfalla med det då planerade landskapsvalet.

Inte heller val på sommaren är okända, eftersom EU-valet tidigare ordnats i juni.