Ousmane Sonko står åtalad för våldtäkt, och det var i samband med den rättegången som hans anhängare inledde demonstrationer utanför domstolen i Dakar. Polis grep då Sonko som beskylldes för att ha brutit mot coronarestriktioner.

Hundratals anhängare hade följt hans bil från hemmet till domstolen. Väl på plats anklagades Sonko för att ha uppmuntrat folk att samlas och för att ha brutit mot trafikregler.

– Alla måste lyda reglerna. Andra har gjort det, jag förstår inte varför han skulle vara ett undantag, säger inrikesminister Antoine Félix Abdoulaye Diome till radiokanalen RFM.


Sten och betong


Gripandet har lett till de största demonstrationerna i landet på många år. I huvudstaden Dakar barrikaderade sig studenter på Cheikh Anta Diop-universitetet och kastade sten och betong på polis, som svarade med tårgas.

Kravallpolis svarar på stenkastning vid Cheikh Anta Diop-universitetet i Dakar på torsdagen.

Protesterna spred sig och i en demonstration i staden Bignona i södra Senegal dödades en person i sammandrabbningar med polis. Minst fyra poliser ska ha skadats vid händelserna.

Sedan oroligheterna bröt ut har enligt inrikesdepartementet fyra människor mist livet.


Tv-kanaler släckta


I torsdags släckte myndigheterna två tv-kanaler, med anklagelser om att de oavbrutet sände från oroligheterna.

46-årige Sonko är öppet kritisk till landets politiska elit och har gjort sig populär bland unga och studenter.

I presidentvalet 2019 fick han omkring 16 procent av rösterna, långt färre än president Macky Sall. Han har sedan dess anklagat Sall för att försöka stoppa honom från att ställa upp i nästa val, som hålls 2024.

På fredagen beslutade en domstol att Sonko ska hållas häktad.