Coronaläget inom Soite är mycket lugnt och den regionala covid-19-myndighetsgruppen tackar invånarna för att de följer coronarestriktionerna. Gruppen har ändå en viss oro, och den gäller vissa hobbygrupper för vuxna som fortsätter samlas. Gruppen påminner i ett pressmeddelande om rekommendationen att all hobbyverksamhet inomhus i grupp ska avbrytas för vuxna. 

"Speciellt viktigt är det här när det gäller lag- och kontaktsporter samt körsång. Under senare tid har det konstaterats coronafall inom lagsporter både på Soites område och i Finland över lag. Vi påminner också om att privata hobbygrupper är privata samlingar, där en rekommendation på max tio personer gäller. För att läget ska fortsätta vara lugnt krävs alla förebyggande åtgärder och att alla tar ansvar i vardagen", skriver myndighetsgruppen i ett pressmeddelande.

Infektionsöverläkare Marko Rahkonen säger att man fått signaler om att i vissa kommuner inom Soite så fortsätter vuxna träffas för att till exempel delta i lagsporter.

– Vi vill skärpa tonen nu eftersom vi är i ett känsligt läge då de olika virusvarianterna ökar i antal i landet och det kan innebära att läget kan vända väldigt snabbt också hos oss. Därför vill vi att folk respekterar den gräns på tio personer som vi rekommenderar för privata samlingar, säger han.

Förra veckan konstaterades sammanlagt fem fall av covid-19 i Mellersta Österbottens sjukvårdsdistrikt. Det innebär att 0,3 procent av alla de 1745 coronatester som togs var positiva. Incidenstalet för de senaste 14 dagarna är 20,5 per 100 000 invånare. 

I nuläget vårdas ingen coronapatient på sjukhus och smittkedjorna har kunnat spåras till 100 procent. 

Eftersom läget är så lugnt beslöt den regionala covid-19-myndighetsgruppen som hade möte på onsdagen att distriktet fortsätter på epidemins utgångsnivå.

Coronavaccinationerna har också framskridit bra. Den här veckan utvidgades vaccinationen också till personer i åldern 70-74. De första tiderna åt denna åldersgrupp gavs elektroniskt på onsdagen, och tiderna till nästa vecka gick åt på några timmar. Tidsbokningen per telefon öppnar på tisdag den 23 mars klockan 12.