VR kommer att begränsa det totala antalet passagerare som tillåts i tågvagnar med hälften. Beslutet gäller alla VR:s tåg i Finland. Begränsningarna gäller när- och fjärrtågen ungefär en månad frammöver under tiden 27 mars - 25 april.

Beslutet har ingen effekt på redan köpta tågbiljetter. Kunder behöver inte ändra eller inhibera sina tågbiljetter. Enligt VR behöver inga passagerare att avlägsnas eller förhindras att stiga ombord. Men det kan ske omplaceringar ombord på tågen. Över hälften av sittplatserna är i bruk under tiden. Det beror på att ståplatser räknas också som en del av maxkapaciteten.

Användningsgraden på ett fjärrtåg är i nuläget 15 procent. Begränsningarna kommer att leda till att cirka 60 resenärer ryms per dubbeldäckare i ett Intercitytåg. Pendolinotågen får ha cirka 150 resenärer och VR:s lokaltåg får ha 150-180 resenärer per enhet. Begränsningar rör inte dag- och nattågens sovhytter.

VR har kommit överens om begränsningarna med Transport- och kommunikationsverket Traficom. Orsaken till de nationella begränsningarna är Traficoms begränsningar inom passagerartrafiken som gäller i huvudstadsregionen (HUS-området), meddelar VR.

Två veckor sedan meddelade VR om att de infört munskyddstvång på tågen.