Totalt nio nya fall av coronavirussmitta har konstaterats i Vasa sjukvårdsdistrikt under det senaste dygnet. Distriktet rapporterade först klockan 11 om åtta nya fall, men har nu korrigerat siffran till nio.

Det här betyder att det totala antalet smittade sedan pandemins början nu uppgår till 2 301 personer. 

Incidenstalet, som anger antalet nya smittfall per 100 000 invånare de senaste 14 dagarna, är på torsdagen 22, vilket betyder att det stigit något sedan onsdagen då det var 21. Förra torsdagen var incidensen 35.

I och med dagens nio nya fall är Vasa sjukvårdsdistrikt nu uppe i 19 fall den här veckan. I går rapporterade man om tre nya fall, i tisdags om sex nya fall och i måndags om ett. Under hela förra veckan hade distriktet 15 fall.

Läs också: Majoriteten av onsdagens coronafall finns i Sydösterbotten – österbottningarna uppmanas fira påsk i hemknutarna

Totalt var det 248 personer som testade sig för coronaviruset under onsdagen.


 

Tester vid järnvägsstationen i Vasa i dag

Österbottens coronasamordningsgrupp rekommenderar att man fortsättningsvis har låg tröskel för att gå och ta ett coronatest. Under påskhelgen ordnar sjukvårdsdistriktet och Vasa stad mobil provtagning vid järnvägsstationen i Vasa där speciellt resenärer som anländer till staden uppmanas låta testa sig.

Provtagningen sker vid en ambulans på torsdag 1 april klockan 17.30–18.30, fredag 2 april klockan 17.30–18.30 och måndag 5 april klockan 17.30–18.

Det kostar ingenting att ta ett test och även symptomfria personer får testa sig. Provsvaren kommer inom två–tre dygn.


"Fira påsk i Österbotten"

Trots att coronaläget i Vasa sjukvårdsdistrikt blivit allt bättre de senaste veckorna rekommenderar Österbottens coronasamordningsgrupp ändå att man firar påsken i hemknutarna i år. Detta eftersom smittläget är mera oroväckande på andra håll i Finland och utomlands.

De flesta nya coronafall som konstaterats i Österbotten under de senaste två veckorna har sitt ursprung utanför distriktet.

"För att läget i Österbotten ska hållas stabilt uppmanas befolkningen till eftertänksamhet då det kommer till resande", skriver coronagruppen i ett pressmeddelande.


Artikeln uppdaterad klockan 11.55: Sjukvårdsdistriktet rapporterade först om åtta nya coronafall på torsdagen, men korrigerade sedan siffran till nio.