Institutet för hälsa och välfärd meddelar om 341 nya coronafall på måndagen. Det innebär att sammanlagt 79 737 personer i landet testats positivt sedan epidemins början.

Incidensen, alltså antalet nya coronafall per 100 000 invånare under de senaste 14 dagarna är nu i hela Finland 136,3. Under de föregående 14 dagarna var incidensen 173,9. Helsingfors och Nylands sjukvårdsdistrikt har fortsättningsvis landets högsta incidens. Där är den nu 267,5. I Egentliga Finlands sjukvårdsdistrikt är incidensen 198,8.


Institutet uppdaterar inte antalet coronarelaterade dödsfall och antalet coronapatienter på sjukhusen under påskhelgen. Enligt den senaste uppdateringen i torsdags hade totalt 846 personer i landet mist livet på grund av covid-19. I torsdags vårdades också 264 coronapatienter på sjukhus runtom i landet. 52 av dem behövde intensivvård.

Sammanlagt 974 153 personer i landet har fått sin första dos av coronavaccinet, vilket motsvarar omkring 17,5 procent av befolkningen. 89 714 personer har fått också den andra dosen.

Under det senaste dygnet har antalet vaccinerade ökat med 277 personer.


Så här rapporteras coronasiffrorna

  • Institutet för hälsa och välfärd rapporterar dagligen utifrån uppgifter som införts i registret över smittsamma sjukdomar.
  • I många sjukvårdsdistrikt rapporteras det antal positiva laboratorieresultat som finns på morgonen – siffrorna är alltså inte jämförbara med institutets.
  • Enligt institutet kan systemet på grund av dataöverföringen leda till en viss fördröjning i rapporteringen.
  • Sjukvårdsdistrikten meddelar själva om antalet dödsfall och hur många som behöver sjukvård.