Topposterna i EU

  • EU:s två tyngsta poster är rollerna som kommissionsordförande och rådsordförande.
  • Kommissionsordföranden leder det dagliga arbetet i kommissionen, som består av en ledamot från varje medlemsland med olika ansvarsområden, som exempelvis miljöfrågor, industri eller utrikespolitik. Kommissionen fungerar i mångt och mycket som EU:s "regering" och lägger fram olika lagförslag som sedan behandlas och fastslås av EU:s medlemsländer i ministerrådet och EU-parlamentet.
  • Rådsordföranden leder regelbundna toppmöten där medlemsländernas stats- och regeringschefer lägger fram de breda politiska linjerna, som sedan kommissionen får i uppdrag att arbeta vidare med.
  • Sedan 2019 är tyska Ursula von der Leyen (född 1958) ordförande i kommissionen, medan belgiske Charles Michel (född 1975) är rådsordförande.
 

Den häpna harklingen från EU-kommissionens ordförande Ursula von der Leyen hörs tydligt på filmklippen från besöket hos Turkiets president Recep Tayyip Erdogan i tisdags.

– Ehm, säger von der Leyen och slår förvånat ut med ena handen, när mötesrummet visar sig ha endast två stolar framdragna och de snabbt tas upp av Erdogan själv och EU:s rådsordförande Charles Michel, medan von der Leyen förpassas till en soffa.

Ett rejält protokollmisstag från värdarnas sida? Eller var det en politisk signal om att Erdogan anser Michel som viktigare? För att han är man?


"Överraskad"


"Skamligt", skriver exempelvis ledaren för EU-parlamentets socialdemokratiska partigrupp, spanska Iratxe García Pérez på Twitter.

Från EU-kommissionens sida väljer man dock att inte försöka svara på varför det blev som det blev.

– Vi vill inte bedöma varför. För det får ni vända er till Turkiet. Ordföranden blev tydligt överraskad, men hon föredrog att prioritera innehållet (vid mötet) snarare än protokollet, säger chefstalesmannen Eric Mamer på sin dagliga pressbriefing i Bryssel.


Ingen går före?


Händelsen väcker samtidigt inte bara ilska mot Turkiet utan även frågor kring Michels agerande. Borde inte rådsordföranden ha markerat mot att von der Leyen inte fick någon stol? Eller var han helt nöjd med att placeras ett pinnhål högre upp?

Kommissionen tänker i alla fall se till att något liknande inte sker igen.

– Vi kommer att ta lämpliga kontakter för att se till att en sådan incident inte upprepas i framtiden. Det är fullkomligt uppenbart att under en resa som de två ordförandena gör tillsammans så ska de behandlas likadant, fastslår talesmannen Mamer.