Under hela förra veckan konstaterades bara tre fall av coronaviruset i Mellersta Österbottens sjukvårdsdistrikt. Den här veckan har ett fall konstaterats hittills, i måndags.

Den regionala covid-19-myndighetsgruppen som hade möte på onsdagen hade ett ganska lätt jobb med att konstatera att distriktet kan bli kvar på utgångsnivån. Hotet om accelerationsfas är avvärjt för denna gång.

– Så är det. Nu ser läget riktigt bra ut och vi har inga nya smittkedjor. Om det fortsätter så här går incidensen ner under 10 inom några dagar, då den nu ligger på drygt 20, säger infektionsöverläkare Marko Rahkonen.

Alla de tre fallen som konstaterades förra veckan handlade om personer som redan var i karantän. Andelen positiva coronatest var 0,2 procent av de sammanlagt 1585 tester som togs.

Incidenstalet, alltså förekomsten av coronasmitta per 100 000 invånare de senaste 14 dygnen, är just nu 21,9. Ingen patient vårdas på Möcs för covid-19 och alla de senaste smittkedjorna har kunnat spåras till 100 procent.

De restriktioner och rekommendationer som är i kraft i Mellersta Österbottens sjukvårdsdistrikt gäller till sista april. Enligt Regionförvaltningsverkets beslut är offentliga samlingar på över 20 personer förbjudna inom sjukvårdsdistriktet fram till samma datum. Myndighetsgruppens rekommendation är ändå fortsättningsvis att inga samlingar med över 10 personer ordnas.