Svenska kulturfonden satsar 400 000 euro på stipendier för rekreation, rehabilitering och friskvård för professionella skådespelare och konstnärer. Enligt Kulturfonden är syftet med utdelningen att underlätta situationen särskilt för de scenkonstnärer som känner sig ekonomiskt och professionellt pressade på grund av coronakrisen.

"Vi hör varje vecka om konstnärer, särskilt scenkonstnärer, som mår dåligt; de får inte jobba och är ofta utan utkomst. Många har bra projektplaner, men under pandemin är de omöjliga att förverkliga och det skapar frustration. Normalt ställer Kulturfonden stora krav på projektkoncept och planering men den här gången nöjer vi oss med att bidra till att göra livet litet drägligare under en svår period", säger kulturombudsman Åsa Juslin i ett pressmeddelande.

Kulturfonden tar mellan den 15 april och 16 maj 2021 emot ansökningar om systrarna Standertskjölds stipendier för rekreation, rehabilitering och personlig friskvård för skådespelare och konstnärer.

"Det här är en satsning som vi gör endast i år. Lise och Thelma Standertskjölds fond har mycket god avkastning och fondens regler gör det möjligt för oss att undantagsvis bevilja bidrag för rehabilitering och friskvård", säger Juslin.

Stipendierna på högst 2 000 euro kan sökas av svenskspråkiga professionella skådespelare eller konstnärer. Det spelar ingen roll om de är yrkesverksamma eller pensionerade, så länge de är bosatta i Finland eller i huvudsak arbetar på svenska i Finland. Frilansare prioriteras.