JO:s frågor

  • I sin begäran har JO bett att landskapsregeringen svarar på följande frågor.
  • 1. Är landskapsregeringens beslut i överensstämmelse med den vaccinationsordning som föreskrivs i statsrådets förordning om frivilliga covid-19-vaccinationer?
  • 2. På vilken lagstiftning grundar sig beslutet?
  • 3. På vilken sätt har jävighetsfrågorna beaktats i beslutsfattandet?
 

Ålands landskapsregering har nu svarat på Justitieombudsmannens (JO) frågor angående den omtalade vaccinationsprioriteringen. Detta efter en debatt som lett till misstroendeyrkande gentemot landskapsregeringen.

Det var i mitten av januari som landskapsregeringen skickade ett brev till Ålands hälso- och sjukvård (ÅHS) angående vaccinationer mot covid-19 där man listade att vissa samhällskritiska funktioner på Åland bör prioriteras. Lantrådet Veronica Thörnroos (C) och förvaltningsdirektör John Eriksson fattade beslutet om att skicka brevet. De omfattades båda av den nämnda vaccinprioriteringen.

En privatperson anmälde landskapsregeringen till JO för jäv och diskriminering och hävdade att listan strider mot Finlands grundlag. JO begärde svar av landskapsregeringen.


Harry Janssons utspel


I mitten av mars avslöjade Nya Åland att vice lantrådet Harry Jansson (C) vägrat svara på JO:s frågor. Jansson menade att JO:s befogenheter att övervaka åländsk förvaltning inte är klarlagda och att tillsynen borde utgå från självstyrelselagen och inte grundlagen.

Utspelet ledde till negativ publicitet i Finland, men också till en debatt i lagtinget och till slut ett misstroendeyrkande från delar av oppositionen.

Senare räckte liberalernas Katrin Sjögren ut en olivkvist till lantrådet Veronica Thörnroos (C) och meddelade att de skulle överväga att dra tillbaka yrkandet om regeringen svarade på JO:s frågor. Thörnroos, i samråd med Jansson, valde då att gå oppositionen till mötes och på fredagen slutföljde man JO:s begäran.


Svaret till JO


I svaret konstateras att landskapsregeringen har samma roll på Åland som Institutet för hälsa och välfärd (THL) har i övriga Finland. Syftet med brevet var att trygga samhällskritiska funktioner för att upprätthålla krisberedskapen i stort och för den fortsatta bekämpningen av epidemin.

Landskapsregeringen skriver att formuleringarna ska tolkas så att de listade funktionerna bör prioriteras i den mån det är möjligt med beaktande av vaccinationsförordningen.

”Med hänsyn till brevets mycket snäva formulering och tydliga referens till vaccinationsförordningen är det landskapsregeringens uppfattning att brevet samspelar med vaccinationsförordningen", skriver landskapsregeringen.


Jävsproblematiken


Vad beträffar jävsproblematiken hänvisar landskapsregeringen till att de listade funktionerna i brevet till ÅHS omfattade ett stort antal personer, närmare bestämt 70.

Landskapsregeringen skriver också att brevet har redovisats öppet i form av ett beslut som har publicerats på landskapsregeringens hemsida.

På fredagen informerade Liberalerna och Socialdemokraterna att de dragit tillbaka sitt misstroendeyrkande gentemot landskapsregeringen. Men de framförde även kritik.

–  Om landskapsregeringen från början valt att besvara JO:s tre frågor kunde vi ha undvikit det här debaclet. Det finns mycket att säga om hur man hanterat hela frågan och hur man lät konflikten eskalera, säger Camilla Gunell (S).