Olycksutredningscentralen (Otkes) har färdigställt utredningen av den brand som inträffade i ett seniorboende i Jyväskylä den 10 juli i fjol.

"Brandens stora spridning hade huvudsakligen anknytning till fasadkonstruktionerna. De hade inte planerats som en helhet och genomfördes också av flera olika underentreprenörer", säger professor Veli-Pekka Nurmi, direktör vid Otkes, i ett pressmeddelande.

Enligt Otkes fick branden stor spridning på grund av att brinnande material föll ned längs håligheter bakom fasaden till lägre taknivåer. Där trängde branden igenom bristfälliga sektioneringar och spred sig till andra takhåligheter.

Nurmi säger att de farliga hålrummen inte identifierades under byggnadsarbetet, inte heller de existerande bristerna i brandsektioneringen och brandhindren. Han konstaterar att det finns utrymme för förbättringar i planeringsarbetet och i inspektionsförfaranden vid stora byggnadsplatser.


Spridningen överraskade


Otkes skriver att räddningsväsendet i ett tidigt skede inledde evakueringen av boendet, vilket tog resurser från informationsinhämtningen, kontrollen och släckningen. Enligt myndigheten skulle branden till en början inte ha krävt en omedelbar evakuering av servicehemmet fem våningar nedanför.

Omkring en timme efter att branden uppstått spred den sig till ett intilliggande tak. Räddningsverket märkte inte spridningen genast trots att de var på plats.

"Man kan säga att spridningen av branden överraskade räddningsväsendet", säger utredningsledaren Kai Valonen i pressmeddelandet.

Otkes ger rekommendationer som handlar om inspektionsförfaranden på byggarbetsplatser och byggnadstillsynens och räddningsmyndighetens förfaranden. En rekommendation gäller principer för räddningsverkens ledning och planering.


Började med levande ljus


Branden fick sin början från ett levande ljus på en äldre persons balkong. Branden spred sig snabbt till takkonstruktionerna och senare till andra delar av samma höghushelhet och förstörde två andra tak.

Fyra personer skadades i samband med evakueringen av huset då glödande aska föll ner på dem. Dessutom fick närmare hundra bostäder rök- och vattenskador, vilket ledde till att ett stort antal människor tvingades flytta ut från sina lägenheter. Själva branden spred sig dock till endast en bostad.