Portugal andas optimism igen. Efter att i januari ha varit EU:s värst coronadrabbade land, med skenande smittspridning och hård press på hälsovården, är sjukdomsläget just nu helt annorlunda.

I EU kan för tillfället bara Finland redovisa ett lägre antal än Portugal när det gäller nya fall per invånare under de senaste veckorna.

I storstaden Porto skiner dessutom solen, samtidigt som premiärminister António Costa hoppas på ett historiskt EU-toppmöte.

– För första gången i EU:s historia kan det bli en allmän överenskommelse som samlar alla de sociala parterna och EU:s institutioner, säger Costa till nyhetsbyrån Lusa.

Toppmötet i Porto

  • EU:s stats- och regeringschefer samlas under veckoslutet i Porto i ministerrådets nuvarande ordförandeland Portugal.
  • På fredagen hålls ett socialt toppmöte om vägen vidare för EU:s sociala pelare, med brett deltagande även från andra EU-instanser och arbetsmarknadens parter. Mötet inleds klockan 14, lokal tid, och ska mynna ut i undertecknandet av "Porto-deklarationen", där ledarna ger sitt stöd till principerna i den sociala pelaren. Efteråt håller stats- och regeringscheferna en informell arbetsmiddag.
  • Lördagen inleds med ett informellt toppmöte för stats- och regeringscheferna under förmiddagen, följt av ett möte med Indiens premiärminister Narendra Modi via webben under eftermiddagen.
  • Mötena är de första där ledarna träffas fysiskt sedan i december. Tysklands förbundskansler Angela Merkel och Nederländernas premiärminister Mark Rutte deltar dock endast via webben, med anledning av pandemiläget på hemmaplan. Även Maltas premiärminister Robert Abela uteblir, sedan hans hustru testat positivt för covid-19.
 

Vill ha lagar


Det som sker är ett "socialt toppmöte" under fredagen med EU-ländernas stats- och regeringschefer på plats tillsammans med fack och näringsliv och företrädare för både EU-parlamentet och kommissionen.

De europeiska fackföreningarnas takorganisation Etuc har en tydlig önskan.

EU:s så kallade sociala pelare, med principer om vad som borde eftersträvas för allt mellan löner och pensioner till barndagvård och arbetsvillkor, måste landa i konkreta lagförslag, manar generalsekreterare Luca Visentini på plats i Portugal.

– Lagstiftning och pengar är det enda som verkligen skapar skillnad. Allt annat är bara blah, blah, säger Visentini i ett tal inför fredagens toppmöte.



Minimilöner


Men alla håller inte med.

För statsminister Stefan Löfven (S) – som ändå är en av initiativtagarna till att EU över huvud taget skaffat sig en social pelare – är lagstiftning inte den rätta vägen att gå. Bättre i stället med gemensamma målsättningar, uppmuntran och samarbeten – precis det som Visentini kallar för blah.

Ett praktexempel är den pågående striden om minimilöner, där EU-kommissionen lagt fram ett konkret lagförslag.

Några beslut om exempelvis minimilöner ska dock inte fattas vid toppmötet i Porto.

I stället väntar en gemensam Porto-deklaration, där medlemsstaterna välkomnar den handlingsplan som EU-kommissionen lagt fram och de årliga genomgångar av läget för de sociala frågorna som framöver ska hållas på ledarnas toppmöten.

I deklarationen talas också om behovet av lagstiftning – men på ett medvetet luddigt sätt för att ingen ska bli för missnöjd.

"Relevant lagstiftande och icke lagstiftande arbete bör föras fram på EU- och medlemsstatsnivå", heter det i ett av de utkast som läckt ut på förhand.

Mötesarrangörerna är fullt medvetna om hur känsligt ämnet är.

– Att ens nå fram till ett uttalande är en framgång i sig, konstaterar en högt uppsatt EU-tjänsteman inför toppmötet i Porto.