Institutet för hälsa och välfärd (THL) oroar sig för det ökade antalet coronafall främst bland unga vuxna.

Institutet uppmanar nu framför allt de unga att minska på sociala kontakter som kan medföra smittrisk samt att se till att låta vaccinera sig.

Institutet påpekar att personer som kan ha exponerats för smitta enligt lagen har en skyldighet att hjälpa myndigheterna att spåra smittan, och att följa myndigheternas anvisningar om hur man ska bete sig om man eventuellt smittats.


2 200 nya fall


Förra veckan påträffades drygt 2 200 nya coronafall i landet. Antalet fall har fyrdubblats under de senaste fyra veckorna, uppger institutet.

Nästan 60 procent av de nya fallen gäller personer i åldern 10–29 år, och i första hand åldersgruppen 18–23 år.

Enligt institutet sker smittspridningen främst i hemlandet, till exempel under barbesök och andra möten mellan unga vuxna. Smittspridningen och det ökade antalet exponeringar för smitta har gjort att smittspåringen på en del orter har stockat sig.

Endast 10 procent av förra veckans coronafall härstammade från utlandet.


Incidensen nu 74

Denna torsdag meddelade institutet om 404 nya fall i landet under det senaste dygnet.

Incidensen, alltså antalet nya coronafall per 100 000 invånare under de senaste 14 dagarna, är nu cirka 74. För två veckor sedan var den 43.

Högst är den i Nyland (136), Päijänne-Tavastland (132), Kajanaland (75) och Egentliga Finland (71).

I Österbotten är incidensen 12, i Mellersta Österbotten 5 och på Åland 10, enligt THL. Enligt färska siffror från Vasa sjukvårdsdistrikt är incidensen här nu uppe i 16.


Färre allvarliga fall


Institutet konstaterar samtidigt att den ökade vaccinationstäckningen gör att antalet allvarliga sjukdomsfall inte ökar lika snabbt som smittspridningen. Drygt 64 procent av befolkningen har fått minst en dos vaccin. Drygt 28 procent har fått två doser.

Institutet beskriver ändå den övergripande bilden av pandemin som oroväckande.

Enligt onsdagens siffror vårdades 56 coronapatienter på sjukhus. Av dem fick 10 personer intensivvård. Över hälften av dem som får intensivvård är under 50 år gamla.

Inga nya dödsfall till följd av covid-19 har rapporterats under tiden 14–21 juli. Hittills har 978 dödsfall med koppling till pandemin registrerats.