Totalt fyra nya coronafall har konstaterats i Vasa sjukvårdsdistrikt under det senaste dygnet. Det meddelar distriktet på sin webbplats klockan 11. Det totala antalet smittade sedan pandemins början uppgår nu till 2616 personer.

Incidenstalet, som anger antalet nya smittfall per 100 000 invånare de senaste två veckorna, är på tisdagen 41. I går, måndag, var det 42.

Under måndagen var det 366 personer som testade sig för coronaviruset.

 

Infektionsöverläkare Juha Salonen uppgav för VBL/ÖT på måndagen att det nu är en person som får vård för covid-19 på Vasa centralsjukhus. Innan dess har man inte haft några coronapatienter sedan i maj.

Läs också: Nu vårdas en coronasmittad person på sjukhus – Infektionsöverläkare: "Vi är nära accerelationsfasen"


Coronagruppen möts i dag

Salonen sade också att Vasa sjukvårdsdistrikt nu är nära nästa epidemiologiska nivå, accelerationsfasen. Distriktet har befunnit sig på den lägsta nivån, utgångsnivån, sedan den 27 april. Österbottens coronasamordningsgrupp möts i dag och kommer då att diskutera vilken epidemiologisk fas distriktet nu befinner sig i och om man bör införa nya begränsningar.

Södra Österbottens sjukvårdsdistrikt övergick i går till accelerationsfasen efter att ha befunnit sig över fyra månader på utgångsnivån. I dag, tisdag, rapporterar man om fem nya fall och ett incidenstal på 33,2. I nuläget är det ingen som behöver sjukhusvård på grund av covid-19.


Fotnot: Orsaken till att det totala antalet smittade ser ut att enbart ha ökat med två sedan i går är att två tidigare diagnostiserade fall har avlägsnats från statistiken, uppger sjukvårdsdistriktet.