Lokalt 30.7.2021

BILDEXTRA: Se Marcus Lillkvists bilder från brandbekämpningen i Kalajokiskogen

I bildspelet ser du Satakunta brandkår bekämpa elden. Se också en vattenbombande helikopter och brandkårskvinnorna som sköter matservicen.

Brandslang i mängder dras ut med fyrhjulingar.
Åtta grävmaskiner har deltagit i arbetet med att gräva fram brandkorridorer och välta träd.
Skogsvägarna ut till brandplatserna är på vissa ställen så dåliga att de akut måste förbättras för att logistiken ska fungera.
Flera kilometer brandslang har dragits ut i skogen för att de många brandmännen där ute ska ha en chans att hålla lågorna stången.
Det är ett tungt arbete att stå i timmar med slangen, det kan Antti Lehtimäki från FBK i Satakunta intyga.
Jordbrukare i närheten deltar i arbetet. Släp som detta används normalt för att gödsla åkrar. Nu väter det effektivt längs vägkanten för att branden inte ska ta sig över till andra sidan vägen.
Försvarsmakten assisterar i släckningsarbetet med fotfolk ute i skogen. Två brigader deltar, de här killarna är från Björneborg.
En kraftig räddningshelikopter på väg in i brandområdet efter att ha hämtat upp mer vatten ur någon av de närliggande sjöarna.
Riktigt effektivt blir det att väta brandområdena med vattenkanon och stora cisterner som körs ända ut i den besvärliga terränger på skogsmaskiner.
Ville Kaasinen och Jesse Wiro håller linjen och ser till att elden inte sprids. De är från Påmark VPK som hör till Satakunta räddningsområde.
Eetu Alarotu, Ville Kaasinen och Jesse Wiro räknar med en lång dag i skogen. De är frivilliga brandkårister och har kört upp från Satakunta.
En hel rad med fällda träd. Troligen är det grävmaskiner som skuffat omkull dem för att de inte ska ta fyr och föra upp elden högt upp i trädtopparna därifrån den sprids lättare.
Lågorna lämnar efter sig en bedrövlig syn i skogen.
Från ett tidigare sandtag 1-2 kilometer från brandplatsen pumpas vatten över till tankbilarna som kör ut vattnet till brandmännens slangar.
Irma Eskola och Johanna Kattilakoski från "Palokuntanaiset" i Kannus sköter matservicen i skogen för alla hungriga (även journalister). På fredagen bjöd de på makaronilåda.

Läs webbnyheterna för endast 13,90 € /månad

Ingen bindningstid, du bestämmer när du läst färdigt.

ÖT Digital 13,90 € /månad Jag är redan prenumerant