För de som fått första dosen coronavaccin i lördags eller senare är intervallet mellan sprutorna nu endast åtta veckor, meddelar Mellersta Österbottens sjukvårdsdistrikt Soite.

För de som fått första dosen tidigare ändras intervallet inte automatiskt. Den tid man fått för andra dosen kvarstår alltså.

Hittills har de drop in-tillfällen som ordnats för vaccinering varit uttryckligen för första dosen.

Men nu lovar Soite att man snart kommer att börja med drop in-vaccinering även för andra vaccindosen, i fall man alltså själv vill förkorta intervallet till under tolv veckor. Minimitiden som ska gå mellan första och andra dosen är åtta veckor. Och drop in-vaccineringar för första och andra dosen ordnas separat, det går alltså inte att få den andra dosen under ett vaccinationstillfälle för första dosen.

Tidtabeller och mer information om drop in-vaccinering för andra dosen kommer senare.


Under de senaste fjorton dagarna har 59 personer inom Soites område konstaterats ha smittats av covid-19. Incidenstalet är nu 76. Av de coronatester som tas har 1,6 procent varit positiva och smittkedjorna kan spåras i 78 procent av fallen.

För tillfället är det främst 20-29-åringar som smittats. Ingen behöver för tillfället vård på grund av corona vid Mellersta Österbottens centralsjukhus.