Förra veckan kunde 80 procent av alla smittfall spåras. Hälften av fallen konstaterades bland personer som redan var i karantän. I nuläget är det främst personer i åldern 20-29 år som smittas och ingen patient vårdas på centralsjukhuset i Karleby på grund av covid-19.

Soites nyckeltal just nu

  • De senaste 14 dygnen har 59 coronafall konstaterats.
  • Incidensen, alltså förekomsten av smitta per 100 000 invånare de senaste 14 dygnen, är 76.
  • Av alla test som tas är 1,2 procent positiva.
 

Den regionala covid-19-myndighetsgruppen beslöt på onsdagen att Soite fortsätter i epidemins accelerationsfas och de regionala rekommendationerna består. Det har ändå gjorts vissa preciseringar, och de finns i sin helhet på Soites coronawebbplats. Den regionala myndighetsgruppen betonar med eftertryck vikten av att hålla säkerhetsavstånd och att följa hygienanvisningar vid alla sammankomster och i all hobbyverksamhet.

När det gäller offentliga sammankomster så trädde Regionförvaltningsverkets strängare restriktioner i kraft för Mellersta Österbottens sjukvårdsdistrikts del på onsdagen. Till exempel evenemang dit inträdesbiljett säljs omfattas av dessa. Där måste arrangören se till att det finns egen sittplats för varje deltagare inomhus. Utomhus måste säkerhetsavstånd kunna hållas. Soite har gjort upp instruktioner för evenemangsarrangörer. Också dessa finns på coronawebbplatsen.

RFV:s restriktioner om begränsningen av antalet deltagare i samlingar gäller inte privata samlingar eller hobbyverksamhet. Någon skriftlig plan behöver inte göras upp vid privata evenemang som bröllop, examensfester eller begravningar, men myndighetsgruppen påminner om att även dessa ska ordnas coronasäkert. Man önskar att dessa hålls i så små kretsar som möjligt.

Den starka rekommendationen om munskydd gäller också privata tillställningar och hobbyverksamhet.