Totalt 20 nya coronafall har konstaterats i Vasa sjukvårdsdistrikt under det senaste dygnet. Det meddelar distriktet på sin webbplats klockan 11 på onsdagen. 

Incidenstalet, som anger antalet nya smittfall per 100 000 invånare de senaste två veckorna, är nu 145 – vilket betyder att det igen stigit litet. I går var incidensen 142.

Under tisdagen var det 609 personer som testade sig för coronaviruset. 

Hittills den här veckan är man nu uppe i 45 fall i Vasa sjukvårdsdistrikt. I går rapporterade man om 24 fall och i måndags om ett. Det totala antalet smittade sedan pandemins början uppgår nu till 3028 personer.


 

Kring hälften av österbottningarna fullt vaccinerade

Enligt de senaste uppgifterna från Institutet för hälsa och välfärd är det nu 70,8 procent av befolkningen i Vasa sjukvårdsdistrikt som fått den första dosen av coronavaccinet. 47,2 procent har fått två doser.

Om man endast räknar befolkningen över 12 år är det 81,6 procent som fått första dosen och 54,3 procent som fått båda doserna.

Läs också: Hälften av de yngsta har redan tagit vaccinet – här är åldersgruppen som är långsammast

Österbottens coronasamordningsgrupp konstaterade på sitt möte i går att coronaviruset nu sprids främst bland skolelever och ovaccinerade vuxna – och man uppmanar alla att gå och vaccinera sig.

– Det som är positivt är att många kommer få sin andra dos under de kommande veckorna. Det betyder att vaccinationsgraden ökar, och många unga har tagit vaccinet, sade sjukvårdsdirektör Marina Kinnunen, som leder coronagruppen, på tisdagen.

Läs också: Smittan sprids nu bland ovaccinerade – Kinnunen tror på drop in-vaccineringarnas effekt

Drop in-vaccinering ordnas på flera håll i Österbotten den här veckan.

Läs också: Drop in-vaccinering i Nykarleby och Larsmo i dag, onsdag
Läs också: Nu ordnar även Korsholm drop in-vaccinering
Läs också: Ny drop in-vaccinering ordnas i Vasa i helgen

I hela landet är vaccinationstäckningen 71,8 procent för första dosen medan 49,7 procent är fullt vaccinerade.


Händer i dag: Coronatestning med låg tröskel i Vasa

Även i dag ordnas coronatestning med låg tröskel i Vasa. Provtagningspersonal från centralsjukhuset är på plats med sin ambulans på parkeringen vid Vasa universitet på Brändö mellan klockan 15 och 18. På fredag är man på torget.

Att gå och testa sig är gratis och kräver ingen remiss. Alla intresserade testas, även den som är symptomfri eller har en annan hemort än Vasa.

Här kan man testa sig i Vasa den här veckan

  • Onsdag 1 september kl. 15–18: Parkeringsplatsen vid Vasa universitet.
  • Fredag 3 september kl. 15–18: Vasa torg.