Soite noterar tre nya coronafall på torsdagen. Coronaberedskapsgruppen konstaterar att det är i åldersgruppen 20-29 år som de flesta fall nu konstateras. Liksom i övriga delar av landet är det också denna grupp som i Mellersta Österbottens sjukvårdsdistrikt verkar vara minst benägen att ta vaccinet mot coronaviruset.

 

Det är stor skillnad mellan hur aktivt de unga i kommunerna i regionen vaccinerat sig. Soites coronaberedskapsgrupp skickar i ett pressmeddelande ett speciellt tack till de unga i Kronoby för att de vaccinerar sig mer flitigt än övriga unga i sjukvårdsdistriktet. I Kronoby har hela 76 procent av alla i åldern 20-29 år fått sin första vaccindos.

"Vi strävar till en så hög vaccineringsgrad som möjligt för att skydda befolkningen" skriver Soite i pressmeddelandet. Man konstaterar också att trots att covid-19 oftast inte gör unga allvarligt sjuka så kan det ge långtidscovid. Dit hör långvarig trötthet, andfåddhet, hosta och led- och bröstsmärtor. 

För att få ännu fler unga att vaccinera sig kommer Soite att ordna så kallade walk in-vaccineringar utan tidsbokning också i samband med evenemang. Till exempel kommer det att vara möjligt att vaccinera sig under Handelns och kulturens natt den 10 september.