Totalt 22 nya coronafall har konstaterats i Vasa sjukvårdsdistrikt under det senaste dygnet. Det meddelar distriktet på sin webbplats klockan 11 på torsdagen. 

Incidenstalet, som anger antalet nya smittfall per 100 000 invånare de senaste två veckorna, är nu 153– vilket betyder att det stigit igen. I går var incidensen 145.

Under onsdagen var det 781 personer som testade sig för coronaviruset. 

 

Hittills den här veckan är man nu uppe i 67 fall i Vasa sjukvårdsdistrikt. Utöver dagens 22 rapporterade man om 20 nya fall i går, 24 i tisdags och ett i måndags.

Det totala antalet smittade sedan pandemins början uppgår nu till 3050 personer.

Infektionsöverläkare Juha Salonen uppgav i går att man då hade två patienter som behövde sjukhusvård på Vasa centralsjukhus på grund av covid-19. En av patienterna får intensivvård.

Läs också: En coronapatient behöver intensivvård – onsdagens yngsta smittade är fyra år gammal


Kring hälften av österbottningarna fullt vaccinerade

Enligt de senaste uppgifterna från Institutet för hälsa och välfärd är det nu 70,9 procent av befolkningen i Vasa sjukvårdsdistrikt som fått den första dosen av coronavaccinet. 47,5 procent har fått två doser.

Om man endast räknar befolkningen över 12 år är det 81,7 procent som fått första dosen och 54,7 procent som fått båda doserna.

På Institutet för hälsa och välfärds webbplats kan man följa med hur vaccineringen framskrider i de olika kommunerna i sjukvårdsdistriktet.