Totalt 19 nya fall av coronasmitta har konstaterats i Vasa sjukvårdsdistrikt under det senaste dygnet. Det meddelar distriktet på sin webbplats klockan 11 på måndagen. Det totala antalet smittade sedan pandemins början är nu 3363.

Incidenstalet, som anger antalet nya smittfall per 100 000 invånare de senaste två veckorna, har stigit till 223. I går, söndag, var incidensen 212.

På söndagen var det tre personer som behövde sjukhusvård på grund av covid-19, enligt uppgifter från chefsöverläkare Peter Nieminen.

113 personer testade sig för coronaviruset under söndagen.


 

Antalet nya fall sköt i höjden förra veckan

Under förra veckan konstaterades sammanlagt 224 nya smittfall i Vasa sjukvårdsdistrikt. Det är den högsta veckosiffran hittills i år.

Men sjukvårdsdirektör Marina Kinnunen sade på söndagen att även om antalet är högt så kommer det inte att komma några nya rekommendationer nu. Orsaken är att många österbottningar nu är vaccinerade. 

Marina Kinnunen är direktör för Vasa sjukvårdsdistrikt.

Läs också: 224 österbottningar smittades av coronaviruset i veckan – "Vaccinera er", säger Kinnunen

Kinnunen påminner också om att det fortfarande är viktigt att alla går och vaccinerar sig:

– Alla som inte vaccinerat sig borde tänka på saken, det är jätteviktigt. Risken att få corona ökar om man inte tar vaccinet, sade Kinnunen på söndagen.


 

Drygt hälften av österbottningarna fullt vaccinerade

Enligt de senaste uppgifterna från Institutet för hälsa och välfärd är det nu 72,2 procent av befolkningen i Vasa sjukvårdsdistrikt som tagit den första dosen av coronavaccinet. 55,5 procent har även tagit den andra dosen.

Räknar man enbart med befolkningen över 12 år är det 64 procent som är fullt vaccinerade.

I hela landet är det 56,2 procent som är fullt vaccinerade. Räknar man enbart befolkningen över 12 år är andelen fullt vaccinerade 63,9 procent.