Soite har gått över till att rapportera om coronaläget för Mellersta Österbottens sjukvårdsdistrikt endast en gång i veckan.

 

Nu rapporteras att 36 nya coronafall bekräftats inom distriktet under förra veckan, det vill säga vecka 36. Under de senaste två veckorna har totalt 55 personer smittats och incidenstalet är 71. Två personer får sjukhusvård för coronasmitta.

Den yngsta smittade är 8 år, den äldsta 85 år, hela 29 procent av de smittade är 30-39-åringar och 29 procent är 50-59-åringar. Den största delen av de smittade är ovaccinerade eller har fått endast första dosen.


Under förra veckan kunde tre av fyra smittkedjor utredas. De flesta har smittats inom familjen, men flera även på arbetsplatsen.

Tre nya offentliga platser där exponering varit möjlig lades också till listan. De nya platserna är:

Tisdag 7.9 klockan 11-13 Kung's Kitchen
Tisdag 7.9 klockan 12-13 Cafe Eden
Onsdag 8.9 klockan 11-12 Patas kök
Onsdag 8.9 klockan 12-13 Cafe Eden
Torsdag 9.9 klockan 12-13 Cafe Eden

Eftersom arbetsplatsen är den näst vanligaste smittspridningsplatsen uppmanar Soite alla regionens arbetsgivare och förmän att be arbetstagare med ens minsta lilla symtom i andningsvägarna att ta ett coronatest och arbeta hemifrån tills de fått negativt testsvar.

Soite tipsar också om att det finns gott om lediga tider för coronavaccinering. Den andra dosen kan tas då det gått minst sex veckor sedan första dosen. Denna vecka ordnas drop in-vaccinering i Karleby centrum samt i Kronoby, Vetil, Perho, Kannus och Toholampi. Närmare information finns på Soites webbplats.