Grundlagsutskottet ger grönt ljus för regeringens planer att ändra paragraf 58 d i lagen om smittsamma sjukdomar. Samtidigt vill utskottet se en utredning om paragrafen alls längre behövs.

Regeringen har föreslagit en lagändring så att exakta siffror inte längre skulle nämnas i paragrafens definition av närkontakt och incidenstal. Det skulle innebära att det så kallade tvåmeterskravet som ställt till det speciellt för kultur- och evenemangsbranschen försvinner.

Förslaget behandlas för tillfället av riksdagens social- och hälsovårdsutskott. På riksdagens begäran bad social- och hälsovårdsutskottet om ett utlåtande av grundlagsutskottet innan man komner med sitt betänkande.

Grundlagsutskottet anser inte att paragrafen strider mot grundlagen, men är ändå tveksamt till paragrafens nödvändighet. Eftersom den inte strider mot grundlagen kan utskottet inte direkt föreslå att paragrafen slopas.


Därför gav grundlagsutskottet social- och hälsovårdsutskottet i uppgift att utreda om de i sitt betänkande borde föreslå att paragrafen stryks helt.

Också riksdagens kulturutskott kom med ett utlåtande i frågan förra veckan. Utskottet föreslog också då att social- och hälsovårdsutskottet överväger möjligheten att häva hela paragrafen.