Markus J. Rantala, docent i evolutionspsykologi vid Åbo universitet, har fått en reprimand av universitetet för att han brutit mot god forskningspraxis.

Det rapporterar tidningen Turun Sanomat som i sin tur hänvisar till ett färskt reportage på sajten Long Play.

Reprimanden gäller ett pressmeddelande i januari som hävdade att Rantala och hans internationella forskarteam avslöjat mekanismerna bakom bipolär sjukdom (på finska "ratkaisseet kaksisuuntaisen mielialahäiriön syntymekanismin").

Forskarna hävdade bland annat att bipolär sjukdom beror på att människans inre klocka störts av kronisk stress och en konstant låggradig inflammation. Forskarteamet kopplade även bipolär sjukdom till den västerländska livsstilen.


Senare i januari skrev tre psykiatriker en insändare i Turun Sanomat där de menade att Rantala och hans team inte har studerat människor med bipolär sjukdom, utan "byggde upp sin hypotes genom att selektivt förena tidigare forskningsresultat".

Insändarskribenterna ansåg även att forskarna kom med dåligt underbyggda och potentiellt skadliga påståenden om hur vården bör se ut.


"Agerade oansvarigt"


Rantala ska ha fått sin reprimand i somras.

Universitetets vice rektor Kalle-Antti Suominen säger till Turun Sanomat att det inte är universitetets uppgift att bedöma själva forskningen, men att en utredning visade att Rantala agerat oansvarigt då han i pressmeddelandet påstod att forskarna avslöjat mekanismerna bakom sjukdomen.

Pressmeddelandet finns kvar på Åbo universitets webbplats, men har uppdaterats vid två tillfällen. Den 24 juni ändrades formuleringen om att forskarna har "avslöjat" mekanismerna bakom bipolär sjukdom till att de har "utrett" mekanismerna.