Institutet för hälsa och välfärd konstaterade 273 nya fall av covid-19 på måndagen. Totalt 5 677 finländare har smittats av coronaviruset de senaste två veckorna.

Incidensen, alltså antalet smittade per 100 000 invånare de senaste 14 dagarna, är nu 102,4, uppger institutet. Under de föregående 14 dagarna var den nationella incidensen 131,9.

Incidensen är högst, 161,2, i Norra Savolax sjukvårdsdistrikt och lägst, 6,6, på Åland.

119 personer vårdas för närvarande på sjukhus för covid-19. 25 av dem får intensivvård.

Sedan epidemins början har totalt 1 062 coronarelaterade dödsfall bekräftats i Finland. Siffran uppdaterades senast i onsdags.

Av alla finländare över 12 år har 83,7 procent nu fått sin första dos av coronavaccinet. Totalt 69,1 procent har fått även den andra dosen.

Sett till hela befolkningen har 73,6 procent fått den första dosen och 60,8 procent fått båda doserna. Flera sjukvårdsdistrikt meddelade även i fredags att de har påbörjat arbetet med att ge riskgrupperna och en del sjukvårdspersonal en tredje dos coronavaccin.

Så här rapporteras coronasiffrorna

  • Institutet för hälsa och välfärd rapporterar dagligen utifrån uppgifter som införts i registret över smittsamma sjukdomar.
  • I många sjukvårdsdistrikt rapporteras det antal positiva laboratorieresultat som finns på morgonen – siffrorna är alltså inte jämförbara med institutets.
  • Enligt institutet kan systemet på grund av dataöverföringen leda till en viss fördröjning i rapporteringen.
  • Från och med den 28 juni rapporterar institutet de dödsfall som kommit in via registret över smittsamma sjukdomar. Tidigare byggde siffrorna på rapporter från sjukvårdsdistrikten.