20-åriga Amena Alsameai kommer inte från en musikalisk familj, men har trots det sjungit sedan barnsben. Utan sånglektioner – sådana finns inte i hemlandet Jemen, hävdar hon – har hon nu tagit sig till den andra fredagsfinalen i "Idol".

– Sången har hjälpt mig så mycket genom svåra tider och jag är säker på att det kommer att hjälpa andra, säger hon.

Som elvaåring representerade Amena Alsameai Jemen i en musiktävling för barn från arabiska länder, och på fritiden följde hon det "Idol"-format som sändes i hemlandet. Men 2015 kom kriget – som har resulterat i att tusentals civila mist livet. FN har beskrivit situationen i landet som världens nu största humanitära kris.

Veckans låtar i svenska "Idol"

  • Erik Elias Ekström – "Stone cold" (Lalehs version) av Demi Lovato
  • Pär Lindberg – "Carry you home" av James Blunt
  • Lana Sulhav – "Toxic" av Britney Spears
  • Birkir Blær – "Husavik (My Hometown)" av My Marianne
  • Amena Alsameai – "Believer" av Imagine Dragons
  • Philip Ström – "Love me like you do" av Ellie Goulding
  • Fredrik Lundman – "It’s my life" av Bon Jovi
  • Jacqline Mossberg Mounkassa – "God is a woman" av Ariana Grande
  • Daut Ajvaz – "Dj got us fallin’ in love" av Usher featuring Pitbull
  • Annika Wickihalder – "Since u been gone" av Kelly Clarkson
  • Sunny Taylor – "Can’t feel my face" av The Weeknd
  • Emma Petersson Håård – "Comeback" av Ella Eyre
 
Veckans tema är


– Skolan var stängd, det fanns inga konserter. Därför slutade jag sjunga, eller i alla fall "stoppade" för en kort period. Vi flyttade till Saudiarabien och Turkiet, och jag kände att min passion för musiken hade försvunnit, berättar Amena Alsameai.

Men när hon väl kom till Sverige för två år sedan vände det. Många i hennes omgivning sjöng och spelade, och hon kände glöden komma tillbaka. På skolan i Vimmerby framförde Amena Alsameai en cover på Auroras "Runaway" – samma låt som hon senare tog med sig till sin "Idol"-audition där hon trollband juryn.

– Mina lärare grät och sade att jag måste söka till "Idol", att alla måste höra mig sjunga, för att det berörde dem. De var anledningen till att jag sökte, mina lärare. De har uppmuntrat mig, säger hon.


Svenskt tema


Genom "Idol"-resan har Amena Alsameai hyllats av jury och fans. Men det egna självförtroendet är inte på topp.

– Jag tror fortfarande inte att jag är tillräckligt bra för att sjunga, jag har aldrig gått i musikklass eller någonting sådant. Jag är ändå glad och tacksam för att människor tycker om hur jag sjunger, säger hon.

Amena Alsameais lärare uppmuntrade henne att söka till


Veckans tema i "Idol" är "Made in Sweden", vilket innebär att deltagarna ska sjunga låtar av svenska låtskrivare och producenter. Amena Alsaneai har valt "Believer" av Imagine Dragons, som är producerad av den svenska duon Mattman & Robin.

– Det kommer att vara ganska mäktigt, med känslan av att "övervinna".

Vad tror du om dina vinstchanser?

– Jag försöker att inte tänka på det, mitt mål med musiken är att hjälpa mig själv och att hjälpa andra. Jag vet inte om jag kommer att vinna eller inte, jag vill bara ha roligt, uppträda och lära känna människor, säger hon.