Den riksomfattande rekommendationen om distansarbete upphör nu på fredag den 15 oktober. Men i Mellersta Österbottens sjukvårdsdistrikt är den regionala myndighetsgruppen av den åsikten att coronaläget är så pass tufft att rekommendationen om distansarbete förlängs till den 31 oktober.

I ett pressmeddelande säger gruppen att man rekommenderar företagen att ta i bruk en så kallad hybridmodell. Det innebär att de anställda i mån av möjlighet utför en del arbete på distans och turas om att vara på arbetsplatsen. Man rekommenderar att pauserna för de som är fysiskt på plats hålls turvis i mindre grupper. 

Gruppen såg också över munskyddsrekommendationen och beslöt att även den fortsätter gälla på Soites område. Den är i kraft tillsvidare och gäller alla över 12 år, också i skolorna.

Sjukvårdsdistriktet gick i fredags upp till fasen för samhällsspridning och fortsätter där. Epidemiläget är fortfarande allvarligt, meddelar gruppen. Incidenstalet, alltså förekomsten per 100 000 invånare, de senaste 14 dagarna är 123. Den här veckan har 26 nya fall konstaterats. Testmängden har ökat och var förra veckan 1389 stycken, av vilka 4,1 procent var positiva. Fem personer vårdas på sjukhus i Karleby. Det är samma antal som på tisdagen.

Fortfarande är det främst ovaccinerade och nyligen vaccinerade som smittas. Medelåldern för smittade är i nuläget 33 år. Den åldersgrupp där flest smittade finns är 10-19-åringar. Nästmest finns smittan bland barn under 10 år och bland 30-39-åringar. De flesta smittas inom familjen.

Gruppen påminner om att man inte ska röra sig utanför hemmet om man känner sig ens lite förkyld. Den som är ovaccinerad eller bara har fått en spruta ska snabbt söka sig till test vid symptom.

Gruppen rekommenderar att man helt undviker folksamlingar, följer hygienrekommendationerna för att minska smittspridning och använder munskydd enligt rekommendationen. Man uppmanar också alla invånare att vaccinera sig.

Den regionala covid-19-myndighetsgruppen för Mellersta Österbottens sjukvårdsdistrikt består av representanter från Soite, Regionförvaltningsverket (RFV), Institutet för hälsa och välfärd (THL) och Närings-, trafik- och miljöcentralen (NTM).