Totalt fyra nya coronafall har konstaterats i Vasa sjukvårdsdistrikt under det senaste dygnet. Det meddelar distriktet på sin webbplats klockan 11 på tisdagen.

Incidenstalet, som anger antalet nya smittfall per 100 000 invånare de senaste två veckorna, sjunker en aning och är nu 121. I går, måndag, var incidensen 122.

Under måndagen var det 553 personer som testade sig för coronaviruset.

Det totala antalet smittade sedan pandemins början uppgår nu till 4298 personer.


 

Inga covid-patienter på VCS i går

I går, måndag, rapporterade distriktet om 13 nya fall. Smitta hade då konstaterats hos bland annat utbytesstudenter i Vasa och barn i Sydösterbotten.

Läs också: Nu är det barnen i Sydösterbotten som blir sjuka – "Vasa har många fall bland utbytesstudenter"

Infektionsöverläkare Juha Salonen berättade också att man inte längre hade några covid-patienter på Vasa centralsjukhus – den sista patienten fick åka hem under måndagen.


Behovet av restriktioner utreds

Österbottens coronasamordninsgrupp som möttes på måndagsmorgonen konstaterade att coronaläget försämrades igen under förra veckan. Man slog därför fast att Vasa sjukvårdsdistrikt i stort uppfyller kriterierna för ett område med samhällsspridning, enligt den uppdaterade hybridstrategin som började tillämpas i Finland från och med måndagen.

Även Regionförvaltningsverket har fått ta del av coronagruppens lägesöversikt och ska nu utreda om nya restriktioner behövs.

Läs också: Vasa sjukvårdsdistrikt ett område med samhällsspridning – nu ska behovet av restriktioner utredas

Coronagruppen gjorde inga ändringar i sina rekommendationer. Den starka rekommendationen om användning av munskydd och den starka rekommendationen om att gå och testa sig redan vid lindriga symptom – även om man är vaccinerad – gäller fortsättningsvis i Vasa sjukvårdsdistrikt.


81 procent är dubbelvaccinerade

Enligt de senaste uppgifterna (från måndag eftermiddag) från Institutet för hälsa (THL) är det nu 86,6 procent av invånarna över 12 år som tagit den första dosen av coronavaccinet i Vasa sjukvårdsdistrikt. 81,3 procent har fått båda doserna.

Av kommunerna i distriktet är det nu Larsmo och Laihela som ännu inte nått en vaccinationstäckning på 80 procent. Där handlar det om 71,9 respektive 76,3 procent av invånarna över 12 år som är dubbelvaccinerade.

Räknar man hela befolkningen – det vill säga även alla barn under 12 år som ännu inte ingår i vaccinationsprogrammet – handlar det om 70,6 procent som nu är dubbelvaccinerade i Vasa sjukvårdsdistrikt.