Incidensen i Finland är nu 213, uppger Institutet för hälsa och välfärd på fredagen. Incidensen anger antalet coronasmittade per 100 000 invånare de senaste två veckorna.

Det är en ökning jämfört med föregående 14-dagarsperiod, då incidensen var 151.

Incidensen är högst, 356, i Norra Österbottens sjukvårdsdistrikt och lägst, 17, på Åland.

I Helsingfors och Nylands sjukvårdsdistrikt är incidensen 275, i Egentliga Finlands sjukvårdsdistrikt 239 och i Vasa sjukvårdsdistrikt 117 (enligt Vasa sjukvårdsdistrikts egna färska siffror på fredagen är incidensen 129). I Mellersta Österbottens sjukvårdsdistrikt ligger incidensen på 310.


Sjukhusvård


Totalt 277 personer vårdas på sjukhus för covid-19, enligt fredagens siffror. Av dem får 41 intensivvård. Antalet personer som får intensivvård har ökat med 3 sedan i onsdags.

Institutet för hälsa och välfärd uppdaterar informationen om antalet personer som får sjukhusvård på måndagar, onsdagar och fredagar.

På fredagen rapporterade Institutet för hälsa och välfärd 1 191 nya fall av covid-19 i landet.

Sedan coronaepidemins början har 174 823 coronafall bekräftats i Finland.


Vaccinationstäckningen


Enligt torsdagens siffror har 86,2 procent av den del av befolkningen som fyllt 12 år fått sin första dos coronavirusvaccin, medan 80,7 procent har fått två doser. 3,1 procent har fått tre doser.

Av hela befolkningen har 75,9 procent fått den första dosen vaccin medan 71,1 procent har fått två doser. 2,8 procent av hela befolkningen har fått tre doser.

Vaccinationsregistret uppdateras med fördröjning, vilket innebär att alla vaccinationer inte nödvändigtvis syns i registret.

Så här rapporteras coronasiffrorna

  • Institutet för hälsa och välfärd rapporterar coronasiffror utifrån uppgifter som införts i registret över smittsamma sjukdomar.
  • Institutets siffror kan skilja sig från sjukvårdsdistriktens siffror.
  • Enligt institutet kan systemet på grund av dataöverföringen leda till en viss fördröjning i rapporteringen.