Totalt 39 nya coronafall har konstaterats i Vasa sjukvårdsdistrikt under det senaste dygnet. Det meddelar distriktet på sin webbplats klockan 11 på onsdagen. 

Incidenstalet, som anger antalet nya smittfall per 100 000 invånare de senaste två veckorna, fortsätter stiga och är nu uppe i 212. I går, tisdag, var incidensen 203. 

Under tisdagen var det 665 personer som testade sig för coronaviruset.

Det totala antalet smittade sedan pandemins början uppgår nu till 4959 personer.

 

En covidpatient på VCS i går

Hittills den här veckan har nu 75 nya coronafall konstaterats i Vasa sjukvårdsdistrikt. Utöver dagens 39 rapporterade man om 20 i går och om 16 i måndags.

Av tisdagens 20 nya fall fanns åtta i Vasa, fyra i Larsmo, tre i Närpes, två i Korsholm, två i Jakobstad och ett i Pedersöre.

Läs också: Tisdagens tjugo nya covidfall är spridda över hela Vasa sjukvårdsdistrikt

Enligt uppgifter från infektionsöverläkare Juha Salonen var det en person som vårdades på intensiven på Vasa centralsjukhus på grund av covid-19.


Nästan 19 procent har fått tre vaccindoser

Enligt de senaste uppgifterna från Institutet för hälsa (THL) är det nu 87,9 procent av invånarna över 12 år som tagit den första dosen av coronavaccinet i Vasa sjukvårdsdistrikt. 84,3 procent har fått två doser och 18,9 procent har fått tre doser.

Över 70 procent av alla över 80 år i distriktet har nu fått den tredje dosen. I åldersgruppen 75–79 år är andelen strax över 60 procent och i åldersgruppen 70–74 handlar det om lite på 40 procent.

Räknar man hela befolkningen – det vill säga även alla barn under 12 år som ännu inte ingår i vaccinationsprogrammet – handlar det om 73,2 procent som nu är dubbelvaccinerade i Vasa sjukvårdsdistrikt.