Totalt 50 nya coronafall rapporterar Vasa sjukvårdsdistrikt om på sin webbplats på måndagen. 

Incidenstalet, som anger antalet nya smittfall per 100 000 invånare de senaste två veckorna, är nu 295.  I går, söndag, var incidensen 267

Under söndagen testades 326 personer för coronavirussmitta. 

 


 

Över 150 nya fall under julhelgen

Antalet nya coronafall under julhelgen har varit höga. I fredags, på julafton, rapporterade distriktet om 39 nya fall. På juldagen var antalet nya fall 68 till antalet och på jul annandag rapporterade distriktet om 58 nya fall. Saldot för julhelgen är alltså 165 nya fall i Vasa sjukvårdsdistrikt. 

– Det är alarmerande siffror och situationen är påväg åt helt fel håll än en gång. Incidensen bara stiger, sade chefsöverläkare Peter Nieminen på söndagen


Nya rekommendationer kan komma i dag

Österbottens coronasamordningsgrupp möts i dag, måndag, för att utvärdera pandemiläget i regionen. Vanligtvis träffas gruppen på tisdagar. 

Marina Kinnunen, direktör för Vasa sjukvårdsdistrikt, uppgav i lördags att gruppen kommer bland annat att diskutera huruvida man ska föreslå för Regionförvaltningsverket i Västra och Inre Finland att skärpa begränsningen för allmänna sammankomster. Sedan 20 december får högst 50 personer delta i offentliga tillställningar inomhus. Begränsningen kan i vissa fall kringgås med coronaintyg. 

– Med sådana här siffror kommer vi att behöva strängare begränsningar, sade Kinnunen till VBL/ÖT.