Enligt välfärdsområdets dagliga rapport finns 279 nya bekräftade fall. Incidenstalet har stigit ytterligare och är nu 1360. 

I går tog 714 österbottningar ett coronatest. Hittills har Österbottens välfärdsområde totalt 7356 konstaterade fall av corona. 

På fredagen rapporterar Södra Österbottens sjukvårdsdistrikt om 199 nya fall av covid-19. Incidenstalet där är nu 737,3. 

Marina Kinnunen


Marina Kinnunen, direktör på Österbottens välfärdsområde, uppger på torsdagen att ett coronarelaterat dödsfall har skett i Österbotten i januari. Det innebär att totalt 21 dödsfall har inträffat som följd av covid-19 i regionen sedan pandemins början. VBL/ÖT rapporterade senast om ett covidrelaterat dödsfall i början av november.

På torsdagen vårdades sex patienter för coronavirussmitta på Vasa centralsjukhus, en av dem på intensiven.

Ingen kommun i vårt område har nu en incidens under 500. I Malax och Korsnäs har incidensen stigit speciellt mycket de senaste dagarna.


I dag håller den regionala coronasamordningsgruppen i Österbotten ett extra möte för att se över situationen.

– Vi försöker då se över kriterierna för testning och smittspårning. Vi upplever att de nuvarande strategierna för omikronviruset inte riktigt fungerar, säger Marina Kinnunen.