Österbottens välfördsområde meddelar på fredagen de senaste nyckeltalen för coronaläget i Österbotten.

I dag, fredag, behöver 25 personer vård på grund av covid-19. Det är 2 personer färre än i tisdags.

På fredagen fanns flest intagna på primärvårdens avdelningar: 16 personer. På Vasa centralsjukhus är 9 personer intagna. Av dem vårdas 3 på intensiven och 6 på vårdavdelningar.


 

Det totala antalet konstaterade smittfall sedan pandemins början är 11 749. Det är 1 208 fler än i tisdags. Med i siffran finns dock endast de officiella coronatester som tagits, det vill säga inte alla självtester som välfärdsområdet nu rekommenderar att man tar.

Enligt fredagens pressmeddelande från välfärdsområdet har 45 procent av de officiella prover som tagits gett positivt utslag.

Incidenstalet för de två senaste veckorna per 100 000 invånare i Österbotten har stigit till 2 408.

Sedan pandemins början har 24 personer i Österbotten dött i sviterna av covid-19. Under veckan har inga nya dödsfall noterats.

 

Andelen österbottningar över 12 år som fått tre vaccindoser är 45 procent. 85 procent av österbottningarna har fått två vaccindoser. 88 procent av österbottningarna har fått en vaccindos. 

 

Numera informerar Österbottens välfärdsområde om coronaläget endast på tisdagar och fredagar. Beslutet motiveras med att statistiken höll på att bli missvisande eftersom man nu också rekommenderar självtester som inte registreras i officiell statistik.