Antalet coronafall fortsätter sakta att minska, uppger Soite i sitt veckomeddelande. Under förra veckan bekräftades 419 nya coronafall i Mellersta Österbotten och Kronoby. Incidenstalet sjunker därför till 1 255 från 1 534 veckan innan.

 

Under förra veckan togs 1 046 officiella coronatester, varav 40 procent var positiva. Eftersom antalet självtest inte bokförs är det verkliga antalet smittade antagligen mycket högre och Soite säger att det fortfarande finns riktigt med coronasmitta i omlopp.


Behovet av sjukhusvård är också fortsatt högt. Vid Mellersta Österbottens centralsjukhus vårdas nu 34 coronapatienter, varav en på intensivavdelningen.

En orsak till att patienterna fördubblats från förra veckans 17 personer är att det har konstaterats coronavirussmitta på två avdelningar på centralsjukhuset, avdelning 15 och allmänmedicinska avdelningen. Båda avdelningarna har vidtagit åtgärder för att stoppa epidemin, bland annat är patienterna med corona isolerade i sina rum.

Ingen coronapatient har avlidit under den senaste veckan.


Eftersom risken för smitta är stor påminner Soite om vikten av att ta coronavaccin, tvätta händerna, använda ansiktsmask, hålla avstånd och stanna hemma om man inte är fullständigt frisk. Rekommendationen om ansiktsmask luckrades dock upp förra veckan så nu gäller den endast personer som misstänks eller bekräftats ha coronasmitta, har symptom på luftvägsinfektion eller exponerats för corona, personer i riskgrupp i situationer där det inte går att hålla avstånd samt patienter, besökare och personal inom vården.

Nu har 90,6 procent av regionens invånare över 18 år fått första dosen coronavaccin, 88,4 procent andra dosen och 66,3 procent tredje dosen.