Ekonomi

Mest läst senaste veckan

Ekonomi

Nyhetsbild

Hyfsat första kvartal för Posten – trots att allt färre skickar brev

Postens vd Heikki Malinen är nöjd med rörelsevinsten som är på lite lägre nivå än förra året.

Nyhetsbild

PRS strök drygt 3 600 företag ur handelsregistret

Företag som inte lämnat in sitt bokslut inom utsatt tid har strukits ur handelsregistret, meddelar Patent- och registerstyrelsen.

Nyhetsbild

Stabilt första kvartal av Wärtsilä

Det är ett stabilt första kvartal av Wärtsilä. Låt vara att orderingången minskade med sex procent, men de övriga viktiga nyckeltalen pekar uppåt.

Nyhetsbild

Riktigt svagt första kvartal av Nokia

Det blev som väntat ett svagt första kvartal av Nokia, men Nokias ledning försäkrar att bolaget tar igen förlorad mark under de kommande kvartalen.

Nyhetsbild

Tesla gör brakförlust – lovar vända

Nyhetsbild

Juha Koponen ny chefdirektör för Lokal-Tapiola

Försäkringskoncernen Lokal-Tapiola har valt ny chefdirektör. Det blir Juha Koponen (52) som efterträder Erkki Moisander.

Nyhetsbild

Nordea varnar för falska sms – öppna inte länkar du får i textmeddelanden

Nordeas kunder har blivit föremål för bedrägeriförsök. Textmeddelanden som skickats i Nordeas namn leder till en falsk bank.

Nyhetsbild

VR köper sju nya restaurangvagnar för 24 miljoner euro

VR:s nya restaurangvagnar tillverkas i Kajana och enligt planerna tas de i drift åren 2021-2022.

Nyhetsbild

Båtbranschen ser fram emot livlig sommar

Den finländska båtbranschen har medvind. Registreringen av nya båtar växer med drygt 40 procent jämfört med senaste år och den Flytande båtutställningen tar emot anmälningar i rekordfart, meddelar Finnboat.

Nyhetsbild

Rekordresultat för energikoncernen Katternö – överföringspriserna höjdes

JAKOBSTAD Högre elpriser gav rekordresultat åt Katternökoncernen. Dividenden uppgår till nästan 3 miljoner, varav Jakobstads andel är 1,2 miljoner euro.

Nyhetsbild

Extremt låst – SAS-strejk nära

Det skiljer åtskilliga höjdmeter i pilotförhandlingarna. En SAS-strejk ser i dagsläget oundviklig ut.

Nyhetsbild

Vattenförsäljning lyfter Coca-Colas resultat

Försäljningen av vatten och nya varianter av den traditionella läskedrycken lyfte resultatet för årets första kvartal för amerikanska dryckesjätten Coca-Cola.

Nyhetsbild

SAS-strejk rycker allt närmare

SAS och piloter i Sverige, Norge och Danmark träffas för nya förhandlingar för att hitta en lösning på den låsta konflikten. Kommer man inte överens väntar strejk från och med fredag.

Nyhetsbild

Början av året gynnsamt för fondsparare

Januari till mars var sötebrödsdagar för ungefär en miljon fondsparare i Finland, bedömer S-Bankens chefsstrateg Lippo Suominen.

Nyhetsbild

USA drar tillbaka undantag för iransk olja

UTRIKES USA:s president Donald Trump kommer inte att förlänga det undantag som låter åtta länder köpa olja från Iran utan att straffas med amerikanska sanktioner.

Nyhetsbild

Modemonstren som blev till guld

Minns du sommaren 2016? Värme, sol och... pokémons? Knappt tre år senare har sommarflugan utvecklats till en kassako.

Nyhetsbild

Här ska det tillverkas el för nätjätten innan årets slut

En operation i stort format pågår i skogarna i Övermark i Närpes. Inom detta år ska 18 vindkraftverk producera ström åt Google.

Nyhetsbild

Huawei gör vinst trots amerikansk press

Huawei redovisar en rejäl vinst när det kinesiska telekombolaget för första gången någonsin presenterar ett kvartalsresultat.

Nyhetsbild

Tesla utreder misstänkt självantänd bil

UTRIKES Elbilstillverkaren Tesla skickar en grupp utredare för att undersöka en Tesla Model S som ska ha självantänt och exploderat.

Nyhetsbild

Fler skänker pengar till klimat och miljö

UTRIKES Pengar som skänks till välgörenhet av företag och privatpersoner har ökat från 4,3 miljarder kronor till 21,5 miljarder mellan 1991 och 2017

Nyhetsbild

Punnitse ja säästä stänger i Karleby – "Hade blivit för dyra investeringar med nytt namn"

Efter sex år som företagare stänger Joni Sokolov sin affär "Punnitse ja säästä" i Karleby centrum.

Nyhetsbild

Finländarna drack mera kaffe i fjol – filterkaffe populärast

Finländarnas kaffedrickande ökade med tre procent 2018 jämfört med 2017. Den totala mängden kan ha påverkats av det utökade utbudet.

Nyhetsbild

Trä för höghus kommer – Men ännu dominerar betongen

KRONOBY Världens högsta trävåningshus finns i Norge. Trä som byggmaterial är högintressant i världen men Finland ligger inte i toppen med träbyggande.

Nyhetsbild

Finländskt företag anställer människor från Nairobis slum – "Arbetarna får ett bättre liv"

Tillsammans med unga vuxna från slummen i Nairobi tillverkar Shadeshares solglasögon i Kenya. – Det är inget välgörenhetsprojekt. Vi vill hjälpa dessa unga vuxna till ett bättre liv, säger en av grundarna, Sari Kanti-Paul.

Nyhetsbild

Snellman öppnar sin första restaurang – i Tammerfors

Snellman-koncernen öppnar sin första snabbmatsrestaurang i centrala Tammerfors. Konsumenterna får en stor del i utvecklingen av restaurangen.

Nintendo fick Tokyobörsen att jubla

Tokyobörsen steg på fredagen. De nya jobbsiffror som på torsdagen stärkte Wall Street gav eko även i Tokyo. Börsen gladdes även åt Nintendo, vars aktie steg med 14 procent efter beskedet att företagets spelkonsol Switch ska börja säljas i Kina.

Nyhetsbild

Toyota storsatsar i Uber

Den amerikanska taxitjänsten Uber får ett tillskott på 1 miljard dollar (cirka 9,3 miljarder kronor) till utvecklingen av en förarlös tjänst. Bakom investeringen står japanska telekom- och it-bolaget Softbank tillsammans med fordonstillverkaren Toyota och bildelstillverkaren Denso.

Nyhetsbild

Nissan ska tillverka färre bilar

Nissan sänker sin produktionstakt av bilar med 15 procent under det närmaste räkenskapsåret, uppger den japanska tidningen Nikkei.

Nyhetsbild

Jobbsiffror gladde Wall Street

Kurserna svängde kraftigt på amerikanska börserna på torsdagen inför påskhelgens långa stängning.

Nyhetsbild

Stabilt läge för företagen – arbetskraftsbristen blir värre

JAKOBSTAD Enligt handelskammarens rapport så är läget rätt bra för regionens företag. Men arbetskraftsbristen blir bara värre hos regionens företag.

Nyhetsbild

Österbottens handelskammare: "Arbetskraftsbristen har förvärrats"

Det syns inga tydliga tecken på att konjunkturen skulle ha vänt ner i Österbotten. Det visar handelskammarens färska konjunkturbarometer. Arbetskraftsbristen har till och med förvärrats.

Nyhetsbild

Tommy Forsman blir chef för Chydenia: "Jag känner fastigheten"

Tommy Forsman, tidigare fastighetschef, har blivit vald till ny köpcenterchef för Chydenia Center i Karleby.

Nyhetsbild

Uppdaterade Max 8-plan provflygs

Amerikanska flygplanstillverkaren Boeing har genomfört slutgiltiga tester med 737 Max 8-plan efter en uppdatering av nödsystemet.

Nyhetsbild

Dämpad börsaptit i Asien

Börshumöret i Asien var dämpat i den inledande torsdagshandeln, efter gårdagens uppgångar.

Nyhetsbild

Årshögsta för oljepriset – karteller begränsar utbudet

Världsmarknadspriset på råolja har stigit till den högsta nivån i år, med draghjälp från starka tillväxttal från Kina och svag lagerstatistik från USA.

Nyhetsbild

EU-tullar på USA-varor för 20 miljarder dollar – fisk, väskor och traktorer på listan

EU-kommissionen har tagit fram en lista på amerikanska varor för 20 miljarder dollar som kan få tullar om USA går vidare med hot om tullar på europeiska flygplan. Fryst fisk, handväskor och traktorer finns med på listan.

Nyhetsbild

Modemiljarder ska bygga upp Notre-Dame

Modemiljardärer, riskkapitalister och en gammal koloni. Givarna övertrumfar varandra med miljoner till återuppbyggnaden av Notre-Dame.Branden i katedralen innebär ett gyllene tillfälle att putsa sitt varumärke, anser en expert på filantropi.

Nyhetsbild

ABB Finlands vd Pekka Tiitinen är mycket nöjd – "Vi hade bra fart"

Industrikoncernen ABB:s enheter i Finland växer och mår bra. I fjol ökade antalet anställda och vd Pekka Tiitinen ser framåt med tillförsikt.

Nyhetsbild

Logset har valt ny vd – Tommi Ekman börjar i slutet av året

Tommi Ekman, 44, har utnämnts till Logset Ab:s verkställande direktör. Han efterträder Jussi Malmi som lämnade bolaget i början av året.

Nyhetsbild

ABB:s vd avgår – koncernens kurs steg snabbt

Den schweizisk-svenska industrikoncernen ABB:s vd Ulrich Spiesshofer avgår med omedelbar verkan, skriver företaget i ett pressmeddelande i samband med presentationen av resultatet för det första kvartalet i år.

Nyhetsbild

Pedersöreföretag i konkurs – "Åkeribranschen kan vara tuff"

PEDERSÖRE. Ett transportföretag från Pedersöre har ansökt sig i konkurs. Men överlag är det få konkurser i regionen just nu.

Nyhetsbild

Finrexin slut på apotekshyllorna – "Sorgligt för patienter och företaget"

Varje månad säljs cirka 30 000–40 000 Finrexin-förpackningar. Men sedan januari har produktionen legat på is, och det är fortfarande oklart när den kommer igång igen.

Nyhetsbild

Fjolåret lyckat för Karleby hamn – hamndirektör siktar på ytterligare tillväxt

KARLEBY Karleby håller sin plats som Finlands tredje största allmänna hamn och siktar nu på en andra plats. Den pågående muddringen förväntas öka hamnens konkurrenskraft.

Nyhetsbild

Näringslivet om valresultatet: Viktigt att regionen fick fyra starka riksdagsledamöter

VASA Ju fler ledamöter Vasaregionen har i riksdagen desto bättre. Viktigast är att de drar åt samma håll och inte glömmer varifrån de kommer, säger Dermoshops vd Suvi Markko.