Ekonomi

Mest läst senaste veckan

Ekonomi

Nyhetsbild

Strand vill se bättre tågförbindelser till och från Vasa – "Det finns stor potential"

VASA Joakim Strand och stadsdirektör Tomas Häyry träffade representater från VR:s ledningsgrupp för att diskutera hur man kan förbättra Vasas tågförbindelser. Det finns bland annat ett behov av en tidigare avgång från Helsingfors till Vasa på morgonen.

Nyhetsbild

Jaakko Pöykky är KIP Infras nya vd

KARLEBY Jaakko Pöykkö från Rovaniemi har valts till vd för KIP Infra.

Nyhetsbild

Stor konkurrens om att göra dina lås smarta – ny finsk uppstickare på låsmarknaden

EKONOMI Nyckelknippan i fickan är snart historia, om man tror de nya låsmakarna.

Nyhetsbild

Metsä Board investerar och ökar kapaciteten i Kaskö

KASKÖ Metsä Board investerar i en ny balningslinje i sin fabrik i Kaskö och ökar samtidigt fabrikens kapacitet med 30 000 ton.

Nyhetsbild

Tysk ekonomi krymper

EKONOMI Tysklands ekonomi krymper för första gången sedan början av 2015.

Rapport: Nokiatelefoner säljer bra

Telefontillverkaren HDM Global växer så det knakar. Bolaget sålde 15,6 miljoner bastelefoner under det tredje kvartalet.

Nyhetsbild

Luke: Finländare äter mera fisk – importerad lax populärast

Konsumtionen av importerad fisk var nästan tio kilogram per finländare 2017. Den totala konsumtionen av fisk ökade med cirka sex procent jämfört med året innan.

Nyhetsbild

Liikanen: Handelshinder och klimatförändringen är de största riskerna

VASA När Finlands Banks förra chef kommer till stan är det naturligt att prata ekonomi. Han vill slå vakt om fri handel och arbeta mot klimatförändringen.

Nyhetsbild

Familjesalong Milana öppnar i Karleby

KARLEBY Anastasia Häggblom tyckte det var svårt att själv klippa barnens hår. Nu har hon snart frisörsalong i både Jakobstad och Karleby.

Nyhetsbild

Strukturella arbetslösheten hög i Finland – Ett problem tycker ekonom

KARLEBY Den strukturella arbetslösheten är högre i Finland än i övriga Norden. Enligt Centralhandelskammarens chefsekonom Mauri Kotamäki behöver Finland vidta åtgärder för att få ner den.

Nyhetsbild

Dyr diesel ett globalt fenomen: "Inte statens fel", säger expert

ÖSTERBOTTEN Det råder brist på diesel i hela världen och därför lär dieseln vara dyr också i framtiden.

Nyhetsbild
1

Mikko Ollikainen ogillar dyr diesel – en av 90 000 som protesterar mot dieselskatt

VÖRÅ Dyr diesel fick över 90 000 att snabbt skriva under kravet på slopad dieselskatt. Men Finansministeriet ger tummen ned, argumentet håller inte.

Nyhetsbild

Ulf Nylund ny ordförande för handelskammaren

Österbottens handelskammare har under sitt höstmöte valt Ulf Nylund, vd för Vasa Andelsbank, till ny ordförande.

Nyhetsbild
1

Kravet från över 80 000 bilister: Slopa dieselskatten

Efter bara ett dygn stod det klart att frågan om slopad dieselskatt ska tas upp i riksdagen. Det stora intresset förvånade Tuulikki Paavola från Haapavesi som startade ett medborgarinitiativ.

Nyhetsbild

Stuttgart inför dieselförbud

Stuttgart blir nästa stora tyska storstad att förbjuda äldre dieselbilar.

Nyhetsbild

Apple faller på Wall Street

USA-börserna backar kraftigt ett par timmars handel där bland annat Apple trycker ned kursindex.

Nyhetsbild

Volkswagens mål – 50 miljoner elbilar

Tyska Volkswagen har kapacitet att bygga 50 miljoner elbilar inom den närmaste framtiden enligt vd:n Herbert Diess.

Nyhetsbild

Kommunförbundet om Peters snusbod och Vasa: "Försäljningen inte olaglig"

VASA Juristen Ida Sulin likställer försäljningen i Peters Snusbod med den alkoholförsäljning som kommuner runtom i landet är inblandade i på kursgårdar.

Nyhetsbild

Ansvarig politiker: "Vi behöver inte tjäna pengar på snus"

VASA Det är oetiskt och onödigt att Vasa stad är med och driver snusförsäljning. Det anser koncernsektionens ordförande Lars-Erik Wägar (SFP). Men vill andra politiker ha snus, så får de ha snus, anser han.

Nyhetsbild
1

Det stormar kring snusboden i Umeå – Från rederiets sida är det tyst

VASA I tidningen Apu och på tv-kanalen MTV problematiseras snusturismen från Vasa till Umeå. Resenärer ska också ha köpt mer än lagen tillåter. Från rederiets sida presenteras en enhetlig linje: "inga kommentarer".

Nyhetsbild

Karp och Risberg tog emot Företagarkorsets storkors

Caj-Erik Karp och Pentti Risberg har tagit emot Företagarkorsets storkors, ett kors som är den högsta utmärkelsen som Företagarna i Finland delar ut.

Nyhetsbild

Tre pensioneras, två blir uppsagda på Ekorosk

Ekorosk ingår pensionsarrangemang med tre personer och två anställda mister jobbet. Det är resultatet av de samarbetsförhandlingar som förts.

Nyhetsbild

Politiker vill granska Wahlroos roll i Estlandshärva

Nordeas och Sampos starke man, den finländske huvudägaren Björn Wahlroos, dras nu allt mer in i den avslöjade Danske Bank-härvan i Estland.

Nyhetsbild

Etla: Vartannat nytt jobb tack vare politiska beslut

Näringslivets forskningsinstitut Etlas rapport visar att en tillväxt på två procent är möjlig under nästa valperiod.

Nyhetsbild

Pälsexpert: "Päls har aldrig varit mera rätt i tiden"

Sett till det enorma mediala genomslag som raden av modehus fått då de tagit avstånd från äkta päls ser det ut som om naturpäls är på väg ur både modet och tiden.

Nyhetsbild

Minskad produktion lyfter oljepris

Oljepriset på världsmarknaden steg med närmare tre procent i den asiatiska måndagshandeln sedan Saudiarabien meddelat att man planerar begränsa produktionen i december.

Nyhetsbild

Aktia: Räntehöjningar syns i bostadslånen hösten 2019

Om ett år kommer räntorna att stiga och då är det bra att vara förberedd, påpekar Aktia. Några jättehöjningar tror banken ändå inte på.

ERTO: Endast juristerna tjänar på nya uppsägningslagen

Tjänstemannaförbundets ordförande är inte imponerad av regeringens ändringar i arbetsavtalslagen. Juri Aaltonen tror att den kommer att leda till en våg av uppsägningar som sedan ska behandlas i rätten.

Nyhetsbild

Världens största shoppingdag slog rekord

Den kinesiska e-handelsjätten Alibaba sålde varor för rekordsumman 280 miljarder kronor under den så kallade "singeldagen" med rabatter på tusentals varor. Fenomenet utklassar den amerikanska motsvarigheten Black Friday.

Nyhetsbild

Familjen Nygård i Vörå är företagare i flera generationer

VÖRÅ För familjen Nygård i Vörå är det en självklarhet att vara företagare. Det finns i blodet, eller kanske i modersmjölken, säger Patrik Nygård. Så småningom lämnar han över företaget till sönerna Simon och Jonatan Nygård.

Nyhetsbild

Stefan Hjorth: "Vi gör vårt bästa och bjuder till"

Det började med en begagnad grusbil 1993. Året efter grundade bröderna Stefan, Christer och Tomas Hjorth aktiebolaget Trans-Hjorth. Numera är det Stefan som driver företaget, som är mest känt för tankbilar och ST1 Fladan.

Nyhetsbild

Michael och Pernilla Ekman är årets företagare: "Roligt att få ett erkännande"

VASA Michael och Pernilla Ekman har gjort stora satsningar på restaurang Faros i Vasa. Nu belönas de av Kust-Österbottens Företagare för sin vilja att växa.

Kust-Österbottens företagare valde årets företagare

Kust-Österbottens företagare har valt årets företag. Det är Michael och Pernilla Ekmans Vaasan Joutsen. Företagarna i Vasa har valt Wasa Talent och Tarkmet, medan Stefan Hjort är årets företagare i Korsholm. I Vörå går titeln till Patrik Nygård och hans Kone Nygård Maskin.

Nyhetsbild
7

SFP föreslår 6000 euro i stöd till elbilsköp – bilbranschen bara delvis övertygad

Elbilarnas intåg går för långsamt och stödet måste höjas kraftigt, anser Svenska riksdagsgruppen. Bra, säger bilförsäljarna medan Bilförbundet är skeptiskt.

Nyhetsbild
2

Veterinärens dröm blev sann – öppnade hästklinik i Esse

PEDERSÖRE Nyöppnade Hästkliniken i Överesse öppnade officiellt på lördagen. Hästarnas tänder ska granskas en gång i året, rekommenderar veterinär Mikael Nylund.

Nyhetsbild

Kinesisk shoppinghögtid störst i världen

UTRIKES Den i Finland och Sverige relativt okända shoppinghögtiden Singles day, som infaller på söndag, har tagit Kina med storm och blivit världens största shoppingdag. I fjol drog den kinesiska e-handelsjätten Alibaba in en miljard dollar under reans två första minuter.

Nyhetsbild

Svenskt rederi tar i bruk batteridrivna färjor

UTRIKES Efter över ett år av förseningar var det på fredagen dags för jungfrufärd för de batteridrivna färjorna mellan Helsingborg och Helsingör.

Nyhetsbild

Bred nedgång på Wall Street

BÖRS Börsveckan på Wall Street avslutades brett nedåt. Ett sjunkande oljepris, stigande producentpriser i USA och kinesisk statistik tyngde indexen.

Nyhetsbild

Fel hittade på Iphone och MacBook

EKONOMI Apple har upptäckt stora komponentfel i både Iphone X och MacBook Pro, och varslar nu kunder om att apparaterna ska kunna lagas gratis.

Nyhetsbild

Walki-sponsrad portal ska sätta snurr på ekonomin

JAKOBSTAD Walki tror att framtiden ligger i en cirkulär ekonomi. Koncernen Walki har sponsorerat ett omfattande webbmaterial om cirkulär ekonomi för elever i högstadie- och gymnasieålder att fritt använda i undervisningen.

Nyhetsbild

Mänskligt misstag bakom elavbrottet i Karleby- och Jakobstadsregionen

Orsaken till varför elavbrottet inträffade har klarnat. Ett elavbrott kommer aldrig lägligt, men som tur är går det att förbereda sig på olika sätt.

Nyhetsbild

Nedåt på Asiens börser

Asiens börser öppnade något nedåt på fredagen efter en positiv handelsvecka.

Nyhetsbild

Tyskt bolag vill lansera obemannad flygtaxi

UTRIKES Flygtaxi mellan London och Paris på en timme. Det hoppas det tyska startup-bolaget Lilium åstadkomma som i april förra året lyckades med sin första obemannade testflygning av sin elektriska flygfarkost.

Nyhetsbild

Team Sportia Mattsson breddar ägarbasen – "Målet att stärka centrumhandeln"

JAKOBSTAD Den 7 december slår Tema Sportia Mattsson upp dörrarna till den nya affärslokalen på drygt 500 kvadratmeter i Jakob center. Samtidigt får företaget en bredare ägarbas.

Nyhetsbild

Svagt ned på Stockholmsbörsen

BÖRS Stockholmsbörsen sjönk svagt på torsdagen. Astra Zenecas delårsrapport fick ett positivt mottagande.