Ekonomi

Företagsaffärer

Mest läst senaste veckan

Ekonomi

Nyhetsbild

Nytt andelslag blir majoritetsägare i Valio

Valios mjölkanskaffningsandelslag och ägarna Osuuskunta Itämaito och Osuuskunta Maitosuomi tänker gå samman och bilda ett nytt andelslag. Verksamheten inleds den första september 2019.

Finlandssvenskt kapital i stor affär

Det europeiska placeringsbolaget Kildare Partners vill köpa Technopolis och bjuder 4,65 euro per aktie.

Nyhetsbild

Dryckesjätten Pepsi köper Sodastream

Amerikanska dryckesjätten Pepsi köper israeliska Sodastream, tillverkare av hemapparater för kolsyredrycker.

Nyhetsbild

Aktieägare säger ja till Disneys bud på Fox

Walt Disneys bud på delar av Twenty First Century Fox får tummen upp från båda bolagens aktieägare. Budet värderas till 71 miljarder dollar, motsvarande 628 miljarder kronor.

Nyhetsbild

Wärtsilä skrev avtal om sju motorer till Bangladesh

Wärtsilä fortsätter med att leverera till Bangladesh, som aktivt håller på och bygga ut sitt elnät. I december ska ytterligare sju motorer levereras.

Nyhetsbild

Politiker dömer ut Telias mediaköp – "Ett hot mot mångfalden i tv"

Telia jublar över att köpet av Bonnier Broadcasting är i hamn. Men politiker i båda läger är kritiska till affären som de menar hotar mångfalden i media. Samtidigt kritiserar Alliansen regeringen för att ha gjort för lite för att stoppa affären.

Nyhetsbild

Medieaffären påverkar inte sportsändningarna – ännu

På fredagen blev det klart att MTV och C More blir en del av Telia. Vad händer då med sportsändningarna? Det korta svaret är ingenting – i varje fall den närmaste tiden.

Nyhetsbild

Telia köper Bonnier Broadcasting för 890 miljoner euro

Telia, med svenska staten som största ägare, köper Bonnier Broadcasting, med svenska TV4 och C More och finländska MTV för 9,2 miljarder kronor, cirka 890 miljoner euro, skriver Telia i ett pressmeddelande.

Nyhetsbild

Miljardköp gör Telia till tvåa i Norge – vill dominera hela Norden

Telia köper TDC:s norska verksamhet och blir näst störst på den norska marknaden. Ett steg närmare målet att erövra Norden, anser bedömare. Nu väntar det planerade köpet av TV4.

Nyhetsbild

Telias köp av TV4 nästan klart

Telias köp av tv-bolaget TV4 närmar sig ett slutförande, enligt källuppgifter till Dagens Industri och Svenska Dagbladet.

Nyhetsbild

Murdoch köper Sky för 284 miljarder kronor

TV-koncernen Fox med ägaren Rupert Murdoch går vinnande ur striden kring ett uppköp av brittiska betal-tv-bolaget Sky. Fox som konkurrerat med Comcast om ett köp, betalar nu 24,5 miljarder pund, drygt 284 miljarder kronor för Sky.

Nyhetsbild

Herrfors köper in sig i svenskt företag

Herrfors går tillsammans med dotterkoncernen Härjeåns Kraft, in som delägare i Bright Energy, Stockholm. Bright Energy tillhandahåller en digital plattform som ska hjälpa kunderna att överblicka och optimera sin elförbrukning.

Mediebolag nu majoritetsägare i Pohjanmaan Lipputoimisto

Keskipohjanmaan Kirjapaino köper majoriteten av Pohjanmaan lipputoimistos aktier.

Nyhetsbild

Norska Kongsberg köper Rolls Royce marina affärsverksamhet

Spekulationerna om att Wärtsilä köper Rolls Royce kommersiella marina affärsverksamhet kan avslutas. Det blir nämligen norska Kongsberg som köper affärsverksamheten. Köpesumman är 500 miljoner pund. Med affären följer Rolls Royce verksamhet i Karleby, Raumo och Åbo.

Nyhetsbild

Ahola köper majoriteten av AT Installs aktier

KARLEBY Transportföretaget Ahola har köpt upp majoriteten av AT Installs aktier. Ahola äger nu 60 procent av företaget.

Nyhetsbild

Livion säljer teknisk lösning – nya jobb skapas i regionen

KARLEBY Teknikföretaget Envera köper upp en del av det Karlebybaserade mjukvaruföretaget Livion. Affären kommer i framtiden skapa nya jobb i regionen.

Nyhetsbild

Elkamo sålt till nederländskt bolag: En fantastisk möjlighet

JAKOBSTAD Jakobstadsföretaget Elkamo har blivit uppköpt. Det är Nederländska Alfen som har förvärvat både Elkamo och dotterbolaget Elsteel.

Nordea blickar mot Norge – köper norsk onlinebank

Nordens största bank Nordea köper den norska onlinebanken Gjensidige Banks hela aktiestock.

Nyhetsbild

Polskt företag blir Prevex

NYKARLEBY År 2016 köpte Prevex upp företaget Winkiel i Polen. Sedan dess har Prevex förberett sitt förvärv på en nystart. Nu är omstruktureringen klar och som ett tecken på det byter Winkiel namn till Prevex Poland.

Nyhetsbild

Casa Caterings verksamhet är köpt – personalen får fortsätta driva restaurangen

NYKARLEBY Lunchserveringen i Casa Campen fortsätter på måndag efter att fastighetsägaren NKL-Partners tryggat att verksamheten fortsätter i sin lokal genom att köpa konkursföretaget Casa Caterings verksamhet.

Nyhetsbild

Japroteks operativa ledning köper företaget - ägarskapet lokalt igen

JAKOBSTAD Japrotek Oy Ab i Jakobstad återfår det lokala ägarskapet. Moderkoncernen Uutechnic Group håller på och säljer aktiemajoriteten i Japrotek till den lokala operativa ledningen. Bindande avtal om försäljningen undertecknades på måndagen.

Nyhetsbild

EU godkänner ABB-affär

ABB:s storaffär med General Electric får grönt ljus av EU:s konkurrensmyndighet.

Nyhetsbild

Promedi bygger ut dagkirurgin med nytt samarbete

VASA Fler dagkirurgiska operationer kan utföras vid Läkarcentralen Promedi i framtiden. Det är resultatet av ett nytt samarbetsavtal mellan Promedi, Härmämedi, Seimedi, Työplus, Fysimedi och Härmän kuntoutus.

Nyhetsbild

Konkurshotet undanröjt – Skaala anställer för fullt igen

KAUHAVA Skaala hotas inte längre av konkurs. Ett sjuårigt skuldsaneringsprogram har godkänts och fönstertillverkaren i Ylihärmä har snart 400 anställda igen.

Nyhetsbild

Mehiläinen får nya ägare

Hälsovårdsbolaget Mehiläinen möblerar om i ägostrukturen. De fonder som förvaltas av kapitalplaceringsbolagen Triton och Kohlberg Kravis Roberts & Co (KKR) säljer sina innehav i Mehiläinen. Köpare är CVC Capital Partners, även det ett kapitalplaceringsbolag. Lokal Tapiola, Varma, Ilmarinen och Mehiläinens ledning fortsätter som ägare, men med större andelar än tidigare.

Nyhetsbild

Karleby VVS och eltjänst säljs till Quattro Mikenti Group

Koncernen QMG som specialiserat sig på husteknik- och underhåll köper upp majoriteten av Karleby VVS och eltjänst. Verksamheten i Karleby fortsätter som tidigare.

A-lehdet köper andel i Genero

A-lehdet har köpt 49 procent i marknadsföringsbyrån Genero. Genom affären stärker A-lehdet serviceutbudet för sina företagskunder, skriver de i ett pressmeddelande.

Nyhetsbild

Svenska Rusta köper Hong Kong

Svenska Rusta köper lågpriskedjan Hong Kong. Hong Kong, som genomgår ett företagssaneringsprogram, har 24 varuhus i Finland, och ett finns i Vasa. Rusta köper hela aktiestocken.

Peak Performance i finländsk ägo

Börsbolaget Amer Sports köper det svenska sportmodemärket av danska IC Group.

Nyhetsbild

Storaffär i telekombranschen i USA

Tyskägda telekombolaget T-Mobile köper det amerikanska telefonbolaget Sprint för 26 miljarder dollar, motsvarande cirka 21 miljarder euro.

Nyhetsbild

Tinas grill i Kronoby är till salu – renovering tynger ekonomin

KRONOBY Tinas grill i Kronoby är till salu. Verksamheten går bra, men den renovering som gjordes för ett par år sedan blev ekonomiskt betungande.

Nyhetsbild

Spotify gör uppköp

Musiktjänsten Spotify, som nyligen börsnoterades, har gjort ännu ett uppköp. Bolaget meddelar att man förvärvar San Francisco-baserade Loudr.fm, ett företag vars affärsidé är att göra det lättare att identifiera rättighetsinnehavare till olika låtar.

Nyhetsbild

British Airways moderbolag IAG överväger att lägga bud på Norwegian

International Airlines Group (IAG) har förvärvat 4,61 procent av aktierna i norska flygbolaget Norwegian. Nu överväger IAG att lägga ett bud på hela bolaget.

Nyhetsbild

Blomqvist öppnar trädgårdsbutik i Umeå

1

PEDERSÖRE Blomqvist plantskola tar över trädgårdsbutiken Smultronstället i Umeå. Plantorna drivs upp i växthusen i Lepplax och säljs i Sverige.

Nyhetsbild

Capman säljer Walki till amerikanskt investmentbolag

JAKOBSTAD Walki Group får nya ägare. USA-baserade One Equity Partners vill köpa hela koncernen. Vd:n för Walki tror att affären kan stärka enheten i Jakobstad.

Nyhetsbild

Wärtsilä köper navigationsföretag för 210 miljoner

Transas har sitt huvudkontor i Storbritannien.

Nyhetsbild

Doctagon köps upp av Pihlajalinna

1

Hälso- och sjukvårdsföretaget Doctagon med Karlebybördige vd:n Stefan Wentjärvi i spetsen har köpts upp av Pihlajalinna.

Turkiskt energibolag vill bli miljövänligare – köper ABB-reläer

Det turkiska energibolaget TEIAS har köpt in ABB-teknologi för att förbättra miljövänligheten och elöverföringen. ABB:s nyaste relä-teknologin gör att TEIAS kan integrera förnybar energiproduktion i elnätet.

Nyhetsbild

Anrik butik söker ny ägare: Musikcentralen till salu

JAKOBSTAD 1926 startade Håkan Lillqvists far Arne sin affär. I utbudet ingick rakblad och munspel som importerades från Tyskland. Fortfarande är Musikcentralens sortiment minst sagt unikt.

Nyhetsbild

Intressekrock när Volvoägare köper Daimler

Med kinesiska Geely som storägare i både Volvo och tyska Daimler uppstår konkurrensproblem. – Geely kan inte bedriva aktivt ägande i både Daimler och Volvo samtidigt och sitta i styrelsen, säger Handelsbankens analytiker Hampus Engellau.

Nyhetsbild

Fler går ihop kring avfallet i Karleby

KARLEBY Samarbetet inom avfallshanteringen i Karleby med omnejd ökar. I somras grundade tre företag Ekokuljetus JHN och nu kommer även Avfallsservice E. Reinikka med som en samarbetspartner.

Nyhetsbild

Kesko lämnar Ryssland – "Investeringarna bar inte frukt"

Kesko säljer sina 12 järnaffärer i Ryssland till franska Leroy Merlins ryska dotterbolag Leroy Merlin Vostok, som är Rysslands största järnvarukedja. Priset på fastigheterna var 12 miljarder rubel, eller ungefär 169 miljoner euro.

Nyhetsbild

Lokal-Tapiola blir största ägare i Viria

Lokal-Tapiola köper upp 300 000 Viria-aktier och blir därmed Virias största externa ägare. Samtidigt köper investeringsbolaget Tesi upp 275 000 aktier och blir näst störst. Totala köpesumman är 11,5 miljoner euro.

Nyhetsbild

Wärtsilä överväger att titta på Rolls-Royce

Wärtsilä har intresse av att ta en närmare titt på Rolls-Royce kommersiella marina verksamhet. Det bekräftar Wärtsiläs vd Jaakko Eskola.

Fusionen mellan Lemminkäinen och YIT får grönt ljus

Konkurrens- och konsumentverket välsignar fusionen mellan byggnadsföretagen Lemminkäinen och YIT.