Ekonomi

Batterifabrik

Mest läst senaste veckan

Ekonomi

Nyhetsbild

BILDER: Viktor, 23, från Larsmo är i Norge för att bygga batterifabrik – se hur trångt han bor på under tio kvadrat i barackby

ÖSTERBOTTEN När Viktor Rönnqvist vaknade efter första natten i Mo i Rana trodde han sig vara i en hytt ombord på en färja.

Nyhetsbild

Freyr Batterys planerade Vasafabrik kan bli lika stor som Northvolts i Skellefteå

ÖSTERBOTTEN Fabrikens pinfärska MKB avslöjar att den kan komma att producera batterier till nästan en miljon elbilar per år.

Nyhetsbild

Northvoltfabrik i Tyskland får statligt stöd

Northvolts satsning i norra Tyskland får nu statligt stöd. Samtidigt öppnar den svenska batteritillverkaren för en fabrik även i Nordamerika.

Nyhetsbild

Grafintec vill bygga anodfabrik på Gigavasa – men i Korsholm: "En fjäder i hatten för oss", säger Rurik Ahlberg

KORSHOLM Brittiskt ägt bolag reserverar en 47 hektar stor tomt för fabrik. Ligger alldeles intill norrmännens tomt för batterifabrik.

Nyhetsbild

Höga elpriser kan försena Northvolts nya batterifabrik i Tyskland

Den svenska batteritillverkaren Northvolts planerade nya fabrik i Tyskland kan komma att skjutas upp, enligt Northvolts vd Peter Carlsson, som pratat med den Frankfurtbaserade tidningen Allgemeinen Zeitung.

Nyhetsbild

Gigavasa-nyhet: Indiska Epsilon Advanced Materials vill bygga anodfabrik här – tänkt producera för en miljon elbilar per år

ÖSTERBOTTEN På fredag morgon kom beskedet att det indiska storföretaget nu samarbetar med statliga Finsk Malmförädling. De två ska utvärdera en fabrik till Vasa.

Nyhetsbild

Batteri-industrin rasar – EU föreslår att litium klassas som giftigt

Studier visar att litium kan orsaka fosterskador. Därför vill EU skärpa hanteringskraven. Men industrin ser rött och menar att strängare krav hämmar klimatmålen.

Nyhetsbild

Volvo satsar på batterifabrik i Sverige – ska nå storskalig produktion före 2030

Volvokoncernen påbörjar sin process med att starta en batterifabrik i Sverige sedan efterfrågan på elektriska tunga lastbilar och maskiner ökar, skriver koncernen i ett pressmeddelande.

Nyhetsbild

Northvolt tar in 1,1 miljarder dollar

För snabb tillväxt behövs mer pengar, mycket mer pengar. Batteritillverkaren Northvolt tar nu in miljardbelopp från både svenska och utländska investerare.

Nyhetsbild

"Alla vet att steget från malmletning till gruva är stort" – men Gigavasa står inte och faller på en enda aktör

Heinävesi Trots kritiken tror Rasmus Blomqvist på Grafintec att det finns lönsamhet i gruvan. Tomas Häyry: "Alla aktörer är viktiga för Gigavasa."

Nyhetsbild

Kenny pendlar till nya jobbet i Skellefteå varje dag – "Det är spännande att få vara med och påverka uppbyggnaden"

Varje morgon strax efter fem kliver Kenny Refhagen, Umeå, på bussen till Skellefteå, en sträcka på 140 kilometer.  Han är en av de som dagspendlar till de nya jobben på Northvolt.

Nyhetsbild

Batterifabriken hoppas på fler österbottningar – "Finland är en jättestor marknad med kompetenta personer"

Batterifabriken Northvolt i Skellefteå hoppas att fler österbottningar söker sig över Kvarken. Fabriken behöver över 3 000 anställda i framtiden.

Nyhetsbild

Freyr Battery-direktör avslöjar att markberedningen ska inledas på Gigavasa-tomten: "Kan börja ganska snart"

Norska företaget vill bygga battericeller i Vasa. Produktion tidigast år 2024, senast 2026. Gigavasa kan trots allt få fabrik för katodråvara.

Nyhetsbild

"Batteriåtervinning kan bli stort här" – batterier skapar möjligheter

KARLEBY Finland har goda chanser att bli en betydande aktör inom batteriproduktion men expert påpekar att hela kedjan måste vara hållbar från början.

Nyhetsbild

Stadsdirektör Tomas Häyry om Freyr Batterys plan att utvidga i Vasa: "Mark finns, tomten är ju dubbelt så stor"

En förhoppning är att fabriken för battericeller blir en av de största i Europa. Det finns gott om plats kvar för det, säger Tomas Häyry.

Nyhetsbild

Freyrs nya skiss för Vasa verkar borga för oväntat stor fabrik, dubbelt så stor: "Kan bli en av de största i Europa"

ÖSTERBOTTEN Norska Freyr Battery visar första skissen på fabrik vid Gigavasaområdet – och den är stor. Vd Tom Jensen på Energy Week: "Vi är entusiastiska."

Nyhetsbild

Svenska träbatterier tar upp kampen mot litium och nickel som råvara: "Billiga och lika farliga som en blöt träbit"

Svenskt uppstartsbolag har lyckats göra batterier med trä som råvara. Vd:n Peter Ringstad: "Vore enklare om EU såg problemen med litiumjontekniken."

Nyhetsbild

Ingen Northvolt-Volvo fabrik till Vasa – Gigafabriken byggs i Göteborg och ska stå klar 2025

Volvostaden Göteborg drog den längsta strået och redan nästa år ska en jättefabrik för elbilsbatterier börja byggas där.

Nyhetsbild

Tesla paxar afrikanska batterimineraler

Tesla har slutit avtal om att köpa nästan all produktion i en av världens största grafitgruvor. Affären tros vara den första i sitt slag, och ses som en stor pusselbit när elbilsbranschen försöker säkra mineraler utan att vara beroende av Kina.

Nyhetsbild

Geologen Rasmus Blomqvist från Jakobstad i nyckelroll då Gigavasa ska få anodfabrik: "Det största i min karriär"

ÖSTERBOTTEN För tio år sedan fick han upp ögonen för grafitens betydelse i elektrifieringsvågen. Därför är Rasmus Blomqvist nu en av de större spelarna på Gigavasa.

Nyhetsbild

Grön politiker skjuter ned aktör i nytt Gigavasaprojekt – Tomas Häyry tar kritik med ro: "Det är skilda projekt"

VASA Grönas riksdagsledamot Mari Holopainen kritiserar Beowulfs gruvprojekt i Sverige och Finland. Menar att Häyry inte har grepp om verkligheten.

Nyhetsbild

Brittiskt och indiskt bolag vill samarbeta på Gigavasaområdet

Enligt ett pressmeddelande på tisdagsmorgonen är två företag intresserade av att etablera sig i Vasa. Det här vet vi nu.

Nyhetsbild

Jaguars ägare kan köpa Johnson Mattheys batterienhet: "Starkt alternativ att ny ägare tar över på Gigavasa", säger Häyry

VASA Indiska Tata Chemicals förhandlar med Johnson Matthey, enligt amerikanska Bloomberg. Vasas stadsdirektör: "Vi blir klokare i början av nästa år."

Nyhetsbild

"Troligtvis kan vi släppa nyheter om Gigavasa ännu i år", säger Häyry som förblir tyst om Northvolt–Volvo

ÖSTERBOTTEN Intresset är stort bland andra aktörer för den jättetomt som brittiskt bolag lämnar på Gigavasa. Vasas stadsdirektör utlovar nyhet snart.

Nyhetsbild

"Planer på batterifabrik värd tre miljarder euro till Finland" – avslöjande från minister Lintilä på besök i Maxmo

ÖSTERBOTTEN Ryktet om Northvolts och Volvos gemensamma jättefabrik till Finland kan stämma. Minister Mika Lintilä nämner nu en tre miljarder euros satsning.

Nyhetsbild

LYSSNA: Därför lägger Johnson Matthey ner planerna på en fabrik i Vasa

Brittiska Johnson Mattheys går inte vidare med bolagets batterisatsning och därmed blir det inte heller något av fabriken i Vasa. Journalisten Marcus Lillkvist förklarar den senaste tidens händelser.

Nyhetsbild

Ny spelplan för Keliber: "Överraskande att Johnson Matthey drar sig tillbaka"

Kelibers vd Hannu Hautala togs på sängen av det plötsliga beskedet av Johnson Matthey att bolaget lägger ner sin planerade satsning i Vasa. Hur påverkar det Kelibers satsningar i Karlebyregionen?

Nyhetsbild

Från avfolkning till eufori – Skellefteå har växtvärk: "Northvolt det största för oss sedan guldfyndet i Boliden"

ÖSTERBOTTEN Skellefteå har skruvat upp tillväxtmålet till 100 000 invånare år 2040. Nu pryder fem byggkranar staden som tvingades riva bostäder för tio år sedan.

Nyhetsbild

Norska Freyr om att britterna drar sig ur: "Påverkar inte oss – storskalig batteriproduktion i Finland är ännu vårt mål"

ÖSTERBOTTEN Johnson Mattheys sorti från Gigavasaområdet har inget betydelse, meddelar kommunikationschefen på börsbolaget Freyr.

Nyhetsbild

Tomas Häyry om kostnader för Gigavasa som kan vältas över på Johnson Matthey: "Rör sig om några miljoner"

ÖSTERBOTTEN Brittiskta storbolaget måste ersätta Vasa för markarbetet om de drar sig ur. "Hoppas så klart att ny aktör tar över allt", säger Häyry.

Nyhetsbild

Tråkig nyhet för Gigavasaområdet – Johnson Matthey drar sig ur: "Lite förargligt", säger Häyry

ÖSTERBOTTEN Brittiska Johnson Matthey lämnar storsatsning på aktivt katodmaterial. Detta påverkar fabriksbygget i Vasa. Stadsdirektör Tomas Häyry hoppas på ersättande aktör.

Nyhetsbild

Generaldirektör för Business Finland svarar på kritiken under ett besök i Karleby

Business Finlands generaldirektör Nina Kopola besökte Karleby för att ta del av batteriforskningen och gruvföretaget Keliber och vätgasföretaget Hycamite TCD.

Nyhetsbild

Videointervju: "Vi skapar historia här", säger Vasabon Tomi Vuollet som intervjuas på plats vid Northvolt

ÖSTERBOTTEN "Det är helt fantastiskt att jobba här. Jag vill vara en del av den historia som nu skrivs här i Skellefteå", säger Tomi Vuollet.

Nyhetsbild

Tomi lämnade Vasa för äventyret i Norrland: "Här på Northvolt får jag skapa framtidens energisystem"

ÖSTERBOTTEN Utanför Skellefteå finns Sveriges största industrietablering, en start-up i mångmiljardklassen. Tomi Vuollet från Finland: "Fantastiskt att jobba här."

Nyhetsbild

DN: Vasa tänkbar ort för Northvolts och Volvos nya batterifabrik

VASA Kampen hårdnar om vem som får Northvolts och Volvo Cars nya batterifabrik, skriver DN. I Sverige ligger Göteborg, Sundsvall, Gävle, Norrköping och Skövde bäst till, men enligt tidningen finns även belgiska Gent – och Vasa med i bilden.

Nyhetsbild

Northvolt planerar utbyggnad i Västerås: "Unikt campus för hela batterivärdeskedjan"

Batteriföretaget Northvolt expanderar i Sverige. Anläggningen på Finnslätten i Västerås ska bli ett "campus" för forskning, tillverkning av batterier och återvinning.

Nyhetsbild

Tesla levererade rekordmånga bilar

Tesla överträffade förväntningarna och levererade rekordmånga bilar under det senaste kvartalet.

Nyhetsbild

Nu tas nästa steg i utredningen för Gigavasa-fabrik: Trafiken, processvattnet och åkergrodan sätts under lupp

ÖSTERBOTTEN Behöver vägnätet dimensioneras om? Krävs ett eget avloppsreningsverk? Sådant ska redas ut inför bygget av Johnson Mattheys fabrik för katodmaterial.

Nyhetsbild

Valmet kan börja samarbeta med Freyr i Vasa, kör nu igång batteriproduktion i Nystad – vi har besökt nya fabriken

SE BILDER. Biljätten i Nystad bygger batteripack med celler främst från Asien. I framtiden hoppas de kunna få dem närmare  – som från Vasa.

Nyhetsbild

Händer i dag: Stor batterifabrik invigs intill Mercedes-fabriken i Nystad – vi är på plats

Valmet Automotive ordnar festlig invigning, släpper även in journalister i sin helt nybyggda fabrik för batterimoduler till bilindustrin.

Nyhetsbild

Minister Ville Skinnari om Freyr-planer i Vasa: "Jättenöjd över investeringar till Finland"

ÖSTERBOTTEN En battericellsfabrik i "gigaklass" väntas stå klar i Vasa år 2025. Det gläder utrikeshandelsminister Ville Skinnari (SDP).

Nyhetsbild

Freyrs vd Tom Jensen avslöjar för VBL: Så stor väntas batterifabriken bli

VASA Vasaetableringen ser ut att bli mindre än Northvolts. Produktionen skulle ändå räcka för att elektrifiera varje personbil, paketbil, buss och lastbil som säljs i Finland.

Nyhetsbild

Freyr Battery vill etablera battericellfabrik i Vasa – 90 hektar stort område har reserverats

UPPDATERAD Norska Freyr Battery har undertecknat ett intensionsavtal med Vasa stad och Finlands Malmförädling. Stor sannolikhet att en gigafabrik i Vasa förverkligas, säger Tom Einar Jensen, Freyr Batterys vd.

Nyhetsbild

Joakim Strand om ännu en etablering på Gigavasa: "Helt fantastiskt att det händer nu"

ÖSTERBOTTEN Det här vi har jobbat för i Vasa sedan 2016. Så kommenterar Joakim Strand, SFP, nyheten om ytterligare ett intentionsavtal för Gigavasa.

Nyhetsbild

Ännu en fabriksetablering på Gigavasa-området – vad det handlar om avslöjas i morgon

ÖSTERBOTTEN Johnson Mattheys katodfabrik är redan på kommande. Men mycket snart får vi veta hur den kompletteras med ytterligare en fabrik på Gigavasa.