Ekonomi

Delårsresultat & bolagsstämmor

Mest läst senaste veckan

Ekonomi

Nyhetsbild

Nedskrivning gav minus i bokslutet för Katternökoncernen

En nedskrivning av värdet på tillgångarna i ett av koncernens dotterbolag gör att Katternökoncernens bokslut för 2019 landar 13,2 miljoner på minus.

Nyhetsbild

Aktias Mikko Ayub: "Undantagstillståndet bör inte fortsätta längre än absolut nödvändigt"

Aktias jämförbara rörelseresultat sjönk kraftigt under det första kvartalet. Bankkoncernens vd Mikko Ayub hoppas att undantagstillståndet inte fortsätter längre än absolut nödvändigt. Både företag och privatpersoner påverkas.

Nyhetsbild

Lägre vinst för Boliden – starkare dollar kompenserade en del för lägre metallpriser

KARLEBY Metallkoncernen Boliden gjorde lägre resultat under det första kvartalet. Lägre metallpriser påverkade resultatet.

Nyhetsbild

ABB förlorade intäkter på grund av coronaviruset – mer påverkan väntas nästa kvartal

UPPDATERAD Orderingången förblev stabil, trots covid-19. Men ABB förväntar sig att resultaten påverkas avsevärt under det andra kvartalet, skriver vd:n Björn Rosengren i årets första kvartalsrapport.

Nyhetsbild

Strejker påverkade UPM – Resultatet sjönk jämfört med föregående kvartal

JAKOBSTAD UPM:s resultat påverkades mer av strejkerna i början av året än av pandemin. Omsättningen sjönk med 15 procent för skogsjätten.

Nyhetsbild

Teleoperatören Elisa ökade vinsten

Elisa nådde nästan 100 miljoner euro i vinst och omsättningen ökade. Det bekräftar att teleoperatörerna inte lidit någon större ekonomiska skada under coronakrisen.

Nyhetsbild

Wärtsiläs första kvartal präglades av ökad osäkerhet – effekterna av pandemin syns redan nu

Ett första kvartal som präglades av osäkerhet. Wärtsiläs orderingång sjönk med 12 procent. Koncernens vd Jaakko Eskola säger att effekterna av coronapandemin blir allt tydligare i efterfrågemiljön.

Nyhetsbild

Aktias stämma kunde inte slå fast utdelningen – klart vem som sitter i styrelsen

Aktias stämma kunde inte slå fast den planerade utdelningen på 0,63 euro per aktie. Styrelsen ska ta ställning till tidpunkten för utdelningen senare.

Nyhetsbild

Coronakrisen: Bolag lett av Pedersörebo blev en vinnare

Efter att tidigt under coronakrisen ha tagit ordentligt med stryk framstår nu ett företag lett av en vd från Pedersöre som en vinnare.

Nyhetsbild

Aktia sänker förväntningarna för 2020 – beskriver sin likviditet som stark

Banken Aktia presenterar ingen uppskattning om utsikterna för 2020 på grund av det nya coronaviruset.

Nyhetsbild

Fjolåret blev rekordår för VR – allt fler finländare väljer tåget

Under 2019 gjordes totalt 14,9 miljoner resor med fjärrtåg i Finland. Året innan stannade den totala siffran vid 13,6 miljoner resor.

Nyhetsbild

Snellmans resultat sjönk en aning – samtidigt steg omsättningen

JAKOBSTAD Livsmedelskoncernen Snellmans omsättning ökade med 17 miljoner euro i fjol. Men rörelseresultatet sjönk med 0,5 miljoner euro.

Nyhetsbild

Finnair vinstvarnar – flygtrafiken minskar

Finnair vinstvarnar. Orsaken är att coronaviruset orsakar Finnair större ekonomisk skada än tidigare beräknat. Flygbolaget tvingas nu anpassa kostnader och verksamhet till lägre omsättning.

Nyhetsbild

Nytt miljonresultat av Wasaline – Bolaget skuldfritt

Det fanns förutsättningar för ännu bättre, men drygt 2 miljoner euro plus är klart godkänt. Peter Ståhlberg, vd för Wasaline, är nöjd med fjolåret. Färjebolaget betalade tillbaka lån på 4 miljoner euro.

Nyhetsbild

Starka siffror - Handelslag gjorde historiskt rekord

KARLEBY Handelslaget KPO som i år fyller 115 år gjorde bästa resultatet någonsin. Ökningen på försäljningen var trots det ganska måttlig ifjol.

Nyhetsbild

Aktia avslutade 2019 starkt – "Vi är mycket nöjda med fjolåret"

Det gick bra för Aktia 2019, som också avslutade med ett starkt resultat det sista kvartalet. Bland annat kapitalförvaltningen lyckades. "Vi är förstås jättestolta över det", säger Stefan Grönholm, regiondirektör i Österbotten.

Nyhetsbild

Allt fler väljer kyckling – efterfrågan på korv är konstant

Atrias omsättning och vinst växte i fjol. Det var särskilt under det sista kvartalet som både köttkonsumtionen och koncernens vinst ökade.

Nyhetsbild

Nedåt för Boliden – men uppåt i Karleby

KARLEBY Strejkerna i Finland drog ner gruv- och smältverksbolaget Bolidens resultat i fjol med drygt 9,5 miljoner euro. Zinkfabriken i Karleby visar ändå bra resultat.

Nyhetsbild

Konkurrentens konkurs ger TUI uppsving – rekordmånga resebokningar i januari

Researrangören TUI fick ett uppsving efter konkurrenten Thomas Cooks konkurs i september i fjol. En ökning av resebokningarna dämpar effekterna av flygförbudet mot Boeings 737 Max-plan som TUI har i sin flotta.

Nyhetsbild

Stabilt för Pedersörenejdens Andelsbank – Den låga räntan är en utmaning

JAKOBSTAD Pedersörenejdens Andelsbank gjorde ett bra resultat för fjolåret. De låga räntorna gör det ändå svårare för lokalbankerna att få intäkter.

Nyhetsbild

XXL fortsätter tappa – rear ut vinterlagret

Norska sportkedjan XXL har det tufft. Resultatet för det fjärde kvartalet är en besvikelse och kedjan tappar marknadsandelar. Bolaget lanserar nu en massiv reakampanj.

Nyhetsbild

Ett gott slut – OP i Mellersta Österbotten gjorde bra fjolår

KARLEBY Ett bra resultat i en utmanande miljö, konstaterar man på Mellersta Österbottens Andelsbank om fjolårsresultatet. Digitaliseringen ändrar på mycket.

Nyhetsbild

Fortum nådde de ekonomiska målen

Starkt operativt resultat. De ekonomiska mål som sattes upp för 2019 uppnåddes. Fortum tuffar på och fortsätter prestera bra.

Nyhetsbild

Nordea avslutade året starkt – utdelning 0,40 euro

Nordea presterade ett bra sista kvartal. Kostnaderna sjunker och lönsamheten förbättras. Styrelsens förslag till utdelning är 0,40 euro.

Nyhetsbild

UPM gjorde bra resultat ifjol – men cellulosapriserna sjunker

JAKOBSTAD Skogsjätten UPM: s resultat för fjolåret blev bra om än lite lägre än för rekordåret 2018. Fjolårets sista kvartal tyder på att cellulosapriserna sjunker.

Nyhetsbild

Jaakko Eskola om 2019: "Wärtsilä har funnits i 186 år, så vi har sett det mesta"

Utsikterna är fortsatt dämpade 2020, men de misstag som gjordes i fjol kommer inte att upprepas. Jaakko Eskola är övertygad om att koncernen Wärtsilä står stark och är redo när utsikterna förändras.

Nyhetsbild

Starka siffror av Elisa – höjer utdelningen

Ökad omsättning, förbättrat resultat och stabila utsikter. Elisas styrelse vill belöna aktieägarna med högre utdelning. Förslaget är 1,85 euro per aktie.

Nyhetsbild

Rapportrysare från Harley-Davidson

Den amerikanska motorcykeltillverkaren Harley-Davidsons bokslut för 2019 blev ingen munter läsning. Det blåser fortsatt hård motvind för försäljningen på hemmaplan.

Nyhetsbild

Fjolåret blev ett rekordår för Tallink

Tallink-koncernen transporterade under 2019 över 9,76 miljoner passagerare, vilket är mer än någonsin tidigare.

Nyhetsbild

Tysk ekonomi undgår recession

Den tyska ekonomin håller näsan över recessionsstrecket.

Nyhetsbild

Kraftigt vinstras för Nissan

BILINDUSTRIN Japans försäljningsmässigt näst största biltillverkare, Nissan, rapporterar ett rejält vinstras för andra kvartalet, juli–september, i bolagets brutna räkenskapsår.

Nyhetsbild

Det fortsätter gå bra för Marimekko – ökad vinst och omsättning

Under årets tredje kvartal ökade Marimekkos vinst med 24 procent till 7,8 miljoner euro.

Nyhetsbild

Posten gjorde ett bra kvartal – både omsättningen och rörelsevinsten ökade

Posten går igenom turbulenta tider, men det hindrar inte bolaget från att göra vinst.

Nyhetsbild

OP redovisar positiva siffror – men ser negativt på framtiden

Högre intäkter och lägre kostnader resulterade i riktigt positiva nyckeltal för OP Gruppen under det tredje kvartalet. Däremot är utsikterna något pessimistiska.

Nyhetsbild

Kraftigt uppåt för Viking Line – färre passagerare men större vinst

Viking Lines rörelseresultat förbättrades kraftigt under perioden januari–september i år jämfört med motsvarande period i fjol. Rörelseresultatet steg från 7,7 miljoner euro i fjol till 17,5 miljoner euro i år.

Nyhetsbild

Wärtsiläs Jaakko Eskola: "Ett utmanande kvartal"

Dämpad efterfrågan inom Wärtsilä Marine och svag efterfrågan inom Wärtsilä Energy. Det var ett utmanande kvartal, sammanfattar Wärtsiläs vd Jaakko Eskola. Det syns också i nyckeltalen.

Nyhetsbild

Terrafames resultat klart bättre – priset på nickel driver upp resultatet

Terrafame uppvisar ett mycket bra resultat för årets tredje kvartal tack vare att priset på nickel har stigit.

Nyhetsbild

UPM:s Jussi Pesonen: "Uruguay lyfter resultatet till en ny nivå"

Skogsjätten UPM har radat upp tillväxtkvartal och fina resultat, men nu var det stopp. Jussi Pesonen lovar att satsningen i Uruguay ska lyfta UPM:s resultat till en ny nivå. Det fick aktien att lyfta. Pesonen fortsätter som vd.

Nyhetsbild

Starkt resultat för Boliden – sämre zinkpriser på världsmarknaden

KARLEBY Gruvkoncernen Boliden gjorde större vinst än väntat. Omräknat till euro blev det en vinst på drygt 131 miljoner euro för det tredje kvartalet.

Nyhetsbild

Nordea gjorde enorma nedskrivningar – resulterade i brakförlust

Räntenettot och provisionsnettot steg, men intäkterna minskade ändå. Till råga på allt gör bankkoncernen Nordea nedskrivningar till ett värde av 1,3 miljarder, vilket leder till att aktieägarnas dröm om en rejäl utdelning nog kan avskrivas.

Nyhetsbild

Nokia når inte utlovade resultatmål – sänker målen för 2019 och 2020

Marknaden har väntat länge på den, nu kom den. Nokia ger en resultatvarning och flyttar fram tidpunkten för när de tuffa ekonomiska målsättningarna ska nås. Det blir 2021, inte 2020, som bolaget tidigare sagt. Årets sista planerade utdelning, den stryker Nokia.

Nyhetsbild

Ålandsbanken slog till med rekordkvartal

Ålandsbanken slog till med det bästa kvartalsresultatet i bankens historia. Rörelseresultatet förbättrades med 24 procent och var 9,5 miljoner euro.

Nyhetsbild

Atrias köttexport till Kina ökat kraftigt

Ryssland och Sverige har varit problemmarknaderna för Atria, men nu verkar förlustsviten vara bruten. Koncernen redovisar ett klart bättre resultat för det tredje kvartalet. En orsak är att Kinas köttmarknad drar.

Nyhetsbild

Stabilt resultat av ABB – men utsikterna allt mera utmanande

ABB levererar ett stabilt resultat för det tredje kvartalet, men marknadsutsikterna har försämrats. Koncernens vd Peter Voser beskriver efterfrågan som dämpad inom bestämda affärsområden.

Nyhetsbild

Finnairs omsättning ökade men resultatet sjönk – bränslekostnaderna en utmaning

Stigande bränslekostnader och en osäker marknad skapar problem trots att flygtrafiken ökar.