Ekonomi

Energi

Mest läst senaste veckan

Ekonomi

Nyhetsbild

På Nordpool kostar en megawatt el 452 euro som mest i morgon

Spotpriset på el stiger till rekordnivåer för den finländska marknadens del. Under fredagen varierar priset på elbörsen Nordpool mellan 252 och 452 euro per megawatt.

Nyhetsbild

Karleby Energi sänker överföringsavgiften rejält

KARLEBY Stamnätsbolaget Fingrid har beslutat att inte ta ut någon stamnätsavgift under de sex första månaderna 2023. Det här underlättar för elbolagen och Karleby energis kunder kommer att se förändringen i form av billigare räkningar.

Nyhetsbild

Karlebyföretaget Hycamite inleder unikt samarbete med Wärtsilä

Karlebyföretaget Hycamite TCD Technologies inleder ett unikt samarbete med Wärtsilä. Flytande naturgas ska omvandlas till väte och fast kol.

Nyhetsbild

Stor skillnad på led och glödlampa till jul – "Man får ju samma sak för pengarna"

I adventstid finns det pengar att spara på att byta ut glödlamporna i julbelysningen mot led. – Det kan kosta 15 gånger mer om du inte har led-lampor, säger energirådgivaren Ted Lundberg.

Nyhetsbild

Det ljusnar för kärnkraft – Fortum och Helen vill bygga nya kraftverk

JAKOBSTAD Energibolagen Fortum och Helen börjar utreda möjligheterna för ny kärnkraft och speciellt byggandet av små modulära reaktorer.

Nyhetsbild

Ilska vid hett energimöte i EU

Inte tillräckligt, fräser ilskna ministrar om EU-kommissionens senaste förslag för energin. Ännu ett hett extramöte pågår i Bryssel.

Nyhetsbild

Kärnkraftsexpert om nya läget för reaktorn: "Olkiluoto 3 kommer att leverera mycket el redan i december"

Trots att tidtabellen för full drift skjutits fram till slutet av januari ger Juhani Hyvärinen, professor i kärnkraftsteknik, en rätt positiv bild av läget.

Nyhetsbild

EU ger förslag om prisgräns för gas

Pristak på gas är för läskigt att säga. Därför föreslår nu EU-kommissionen i stället en "nödbroms" för att hjälpa i energikrisen.Frågan är bara om den någonsin kommer att användas.

Nyhetsbild

Finland kan inte lita på att Olkiluoto 3 ger ström i vinter – Peter Lund: "Nu får det bara inte komma fler dåliga nyheter"

Tidigast i slutet av januari kan den trilskande megareaktorn ge el regelbundet, enligt TVO. Det var inte den nyhet vi behövde inför vintern.

Nyhetsbild

Österbottniska elbolag både i topp och botten då det gäller nöjda kunder

I en färsk kundundersökning sticker både Herrfors och Vasa Elektriska ut. Ett av elbolagen toppar listan medan ett hittas i botten.

Nyhetsbild

Snart sänks momsen på elen – så här påverkar det dig som är kund hos Herrfors, Karleby Energi och Fortum

Den första december sänks elmomsen från 24 till 10 procent. Det påverkar din elräkning. Ju mer du förbrukar, desto större blir "rabatten" i euron och cent.

Nyhetsbild

På fredag morgon importerade vi el från alla håll, också från Estland: "Klart avvikande", säger Fingrid

ÖSTERBOTTEN Det var inte bara de svenska elkablarna som hjälpte oss, utan också den estniska. Normalt exporterar vi ström genom den.

Nyhetsbild

Väte är hetare än någonsin – fler vill bygga i Karleby

KARLEBY Redan i somras kom pressmeddelandet att Katternö tillsammans med Karleby Energi vill producera väte och metan i Karleby. Hur mår projektet nu?

Nyhetsbild

Brita Gyllenbögel inte nöjd med Vasa Elektriskas prissänkning: "De sänkte bara för att visa upp en glansbild"

Vasa Elektriska sänkte sitt elpris för att lugna kunderna men också för att de har myndigheterna på sig. Det säger Brita Gyllenbögel som vill se större sänkning.

Nyhetsbild

Vasa Elektriskas helomvändning: Sänker elpriset med tio cent – "Ett stort beslut"

Vasa Elektriska sänker elpriset tio cent. En lägre prisnivå införs nästa vecka medan priset 19,87 cent per kilowattimme träder i kraft den första december. 

Nyhetsbild

Analytiker: Risken för elavbrott är mindre nu – men de här osäkra faktorerna inverkar på elpriset i vinter

Vädret och Olkiluoto 3 är de stora osäkerhetsfaktorerna vad gäller elpriset i vinter. Det säger Peter Strandberg, Vattenfalls elmarknadsanalytiker. 

Nyhetsbild

Alko sparar el på talko – stänger sina kylskåp

Alkobutikerna stänger sina kylskåp under vintermånaderna för att spara el. Det är vårt bidrag till elspartalkot, säger kundservicechefen Seppo Metsola i Vasa.

Nyhetsbild

Energiindustrins vd om elpriserna: "Det ser betydligt bättre ut nu jämfört med i september"

Risken för skyhöga elpriser i vinter har minskat, men osäkerhetsfaktorerna kvarstår, säger Energiindustrins vd, Jukka Leskelä.

Nyhetsbild

UPM är stor på energi – skogsjätten är stor även på elproduktion

JAKOBSTAD UPM har växt sig till en betydande producent av energi. Nästan en sjättedel av den el som producerades ifjol i Finland kom från UPM.

Nyhetsbild

Fortsatta utredningar av pumpskador vid Olkiluoto 3 – oklart när det kan starta

När testerna kör i gång igen vet ingen. Flera utredningar söker svar på de mystiska sprickorna i vattenpumparna vid Olkiluoto 3 i Euraåminne. 

Nyhetsbild

Behöver den som har ett elavtal med fast pris bry sig om att ha koll på börspriserna? – så här svarar Leila Timonen på Motiva

I takt med att vintern närmar sig, så ökar också risken för elbrist. Därför uppmanas finländarna att göra vad de kan för att spara energi – oavsett elavtal.

Nyhetsbild

Ny information om Olkiluoto 3 – sprickor i alla fyra vattenpumpar: "Det är lite överraskande", säger kärnkraftsprofessor

Åldern kan ha gjort sitt, pumparna i Olkiluoto 3 monterades för tio år sedan. Konstruktionsfel är också möjligt, enligt Juhani Hyvärinen. Skadans omfattning kan påverka elpriset här.

Nyhetsbild

Vasa Elektriska betalar youtubers som bastar hela natten – "Vi vill sprida vårt budskap till så många som möjligt"

I ett betalt samarbete med Vasa Elektriska badar youtubers bastu. Samarbetet höjer säkert en del ögonbryn med tanke på att många av elbolagets kunder är hårt drabbade av de höga elpriserna. Elbolagets marknadsföringschef försvarar kampanjen.

Nyhetsbild

Finländarna fortsätter spara el – förbrukningen sjönk åtta procent i oktober

Finländarna fortsätter att spara el. Förbrukningen sjönk åtta procent i oktober. Det meddelar Fingrid.

Nyhetsbild

Bruket av stenkol ökade med åtta procent jämfört med i fjol

Finlands stenkolsförbrukning ökade med 8 procent under januari–september 2022, jämfört med motsvarande period 2021.

Nyhetsbild

Nödvändigt att sänka elpriset, säger styrelseordförande Strand – "Vi måste göra allt vi kan"

Vi gör allt vi kan för att sänka elpriset. Det säger riksdagsledamot Joakim Strand, Vasa elektriskas styrelseordförande.

Nyhetsbild

Vasa Elektriska planerar att sänka priset på energi – Stefan Damlin: "Vi har lyssnat på kunderna"

Vasa Elektriskas styrelse har fattat ett principbeslut om att justera priserna på energi i november. – Vi har lyssnat på kunderna, säger Stefan Damlin.

Nyhetsbild

Stor variation i hur elpriserna påverkar företag i Österbotten – för bageriföretagaren Andreas Knip drar ugnarna mest energi

För vissa företagare är elpriset en stor utmaning, medan det för andra är en försumbar detalj. Men elpriserna är bara en av utmaningarna som gör det svårt för en företagare att se ljus i ändan av tunneln.

Nyhetsbild

Professor Bobacka laddar upp – målet är ta fram nya batterityper för framtiden

Mer miljövänliga batterier är målet. Johan Bobacka, med rötter i Larsmo, leder ett forskningsteam som ska ta fram följande generations batterier.

Nyhetsbild

Vasa Elektriska och Herrfors är konkurrenskraftiga – spotpriset på el i Finland bland de högsta i Europa

När det gäller elavtal med spotpriser erbjuder både Vasa Elektriska och Herrfors konkurrenskraftiga priser – för finländska förhållanden sett. Men just nu är spotpriserna höga här, särskilt i jämförelse med Norge och Sverige.

Nyhetsbild

Fennovoimas planer föll – kommunen ger inte upp hoppet om kärnkraft på Hanhikivi udde

Kommunstyrelsen i Pyhäjoki ansöker om 400.000 euro av staten för att utreda möjligheterna att bygga minikärnkraftverk och vätgasfabriker på Hanhikivi udde.

Nyhetsbild

Elpriserna är utmanande för familjen Peräsalo på nio personer – "Det börjar bli desperat"

VASA Elpriserna oroar familjen Peräsalo i Vasa. Under de kallaste månaderna kommer elräkningen ligga på över 1 000 euro. Det är mycket för en familj på nio personer.

Nyhetsbild

Industrins kraft: Då ska Olkiluoto 3 vara i full gång – trots de upptäckta skadorna

Industrins kraft räknar med att testkörningen av Olkiluoto 3 kan fortsätta den 13 november och att den reguljära elproduktionen kommer i gång två veckor senare än beräknat.

Nyhetsbild

10 punkter om elbrist – blir det plötsligt bara mörkt hos mig?

Elavbrott går inte att utesluta då Europa befinner sig mitt i en energikris och nya problem har uppstått kring kärnreaktorn Olkiluoto 3. Vi har samlat tio punkter kring elbrist och hur det kan påverka vardagslivet.

Nyhetsbild

Skador har upptäckts på Olkiluoto 3 – kan försena elproduktionen ytterligare

Planen har varit att Olkiluoto 3 ska vara i full användning i december, men man ska nu utreda hur skadorna på tryckvattenpumparna kommer att inverka på tidtabellen.

Nyhetsbild

Med börsel kan elräkningen bli mindre – men riskerna kan vara stora

Med börsel kan du spara in pengar om du prickar in din elanvändning till förmånliga timmar. Men tänder du bastun vid fel tillfälle kan det bli dyrt.

Nyhetsbild

Stefan Damlin: "Vi jobbar på att kunna sänka energipriset så fort som möjligt"

Långsiktiga och innovativa lösningar. Det är vad Vasa Elektriska jobbar på. En målsättning är att kunna sänka priset på energi snarast möjligt. Det säger Stefan Damlin.

Nyhetsbild

"Vi kan inte lita på Ryssland", säger von der Leyen – Presenterar EU:s nya energiförslag

Tuffa vintrar väntar, varnar EU-kommissionen – men hoppas ändå på nya åtgärder mot energikrisen. Gemensamma gasinköp, obligatoriskt hjälpande av varandra och möjlighet till pristak i nödlägen ingår i ännu ett energipaket.

Nyhetsbild

EU-kommissionen vill förhandla fram bättre priser på gas

EU-kommissionen vill se större solidaritet mellan medlemsländerna vid kris i gasförsörjningen.

Nyhetsbild

Tyskland ändrar sig – Förlänger kärnkraftverkens livslängd

Samtliga tre återstående kärnkraftverk i Tyskland ska fortsätta driften fram till åtminstone 15 april nästa år. Beskedet river upp tidigare beslut om att kärnkraftverken ska fasas ut fram till nyår.

Nyhetsbild

Macron vill ha tysk energisolidaritet

Frankrikes president Emmanuel Macron säger i en intervju med tidningen Les Echos att Tyskland bör ta mer hänsyn till EU i sin energipolitik och menar att Berlins mångmiljardplan för att hjälpa tyska konsumenter kan leda till snedvridningar.

Nyhetsbild

Sveriges nya regering lovar mer kärnkraft – njuggare syn på vindkraft till havs

– Nya reaktorer kommer att byggas i Sverige, slår KD-ledaren Ebba Busch fast och den nya regeringen kommer att ge Vattenfall i uppdrag att bygga ny kärnkraft.

Nyhetsbild

Nya siffror visar: Så mycket har finländarnas elförbrukning minskat – nu var september på samma nivå som juni

Konsumenternas, industrins och näringslivets vilja att spara el syns nu i statistiken. Konsumenternas energiförbrukning minskade med 13,5 procent.

Nyhetsbild

Brita Gyllenbögel har inlett sin process mot Vasa Elektriskas prishöjning – ser god chans att lyckas och få ned priset

Hon är expert på konsumentskydd och menar att elbolagets senaste höjning inte är lagenlig: "Det är girighet och kartellfasoner", säger Brita Gyllenbögel.

Nyhetsbild

Ilmatar planerar vindkraft norr om Åland

Energibolaget Ilmatar vill anlägga en vindkraftspark norr om Åland.