Ekonomi

Energi

Mest läst senaste veckan

Ekonomi

Nyhetsbild

Grönt ljus för miljardladdat Northvolt – 10 000 nya jobb i Skellefteå

Batteribolaget Northvolt har gjort klart med finansieringen av sin planerade batterifabrik i Skellefteå. I kommunen är det klackarna i taket. Uppemot 10 000 jobb väntas. I augusti inleds byggandet och 2021 ska tillverkningen av litiumbatterier starta.

Nyhetsbild

Ny avloppsvattenlag öppnar för mer miljövänliga alternativ

2

KORSHOLM Från och med oktober 2019 träder den nya avloppsvattenlagen i kraft. Detta gäller de som har rinnande vatten i sin fastighet. Har du en fritidsbostad utan rinnande vatten och med en torr- eller komposttoalett behöver du inte oroa dig.

Nyhetsbild

Växande intresse för solpaneler – kräver minimalt med underhåll

Före 2010 sålde solpanelsentreprenören Ari-Jussi Uunila mest off-grid solcellspaket till sommarstugeägare utan el. Men de senaste åren installerar hans företag mestadels on-grid system, nätkopplade system, till olika företag och egnahem.

Nyhetsbild

Ryssland: Ren olja i pipelinen

Det pumpas åter ren olja till Östeuropa genom den ryska pipelinen Druzjba, meddelar Rysslands energidepartement.

Nyhetsbild

Olkiluoto genomgår underhåll tidigare än normalt – skadade bränslestavar orsaken

Underhållet av kärnkraftverket i Olkiluoto görs fyra dagar tidigare än normalt. Orsaken är att några bränslestavar i Olkiluoto 2 har skadats och måste bytas ut.

Nyhetsbild

Kraftverken i Vasa och Jakobstad är koldioxidbovar – svårt att minska utsläppen

3

Bland landets tio värsta koldioxidutsläppare finns två i Österbotten. Kraftverken här är ännu helt beroende av stenkol för sin elproduktion.

Nyhetsbild

Årshögsta för oljepriset – karteller begränsar utbudet

Världsmarknadspriset på råolja har stigit till den högsta nivån i år, med draghjälp från starka tillväxttal från Kina och svag lagerstatistik från USA.

Nyhetsbild

Olkiluoto III försenas med mer än 11 år

Den tredje kärnkraftsenheten på Olkiluoto i Euraåminne skulle ursprungligen tas i bruk 2009. Men förseningarna har avlöst varandra. Nu kommer ännu en.

Nyhetsbild

Wärtsilä valde samarbetspartner till Smart Partner Campus på Vasklot

I november i fjol bjöd Wärtsilä in företag och forskare inom industrin att utveckla verksamhetsmodellen för Smart Partner Campus som byggs i Vasa. Över 200 aktörer anmälde intresse. Nu har Wärtsila utsett de första samarbetspartnerna.

Nyhetsbild

Årshögsta för oljepriset

Världsmarknadspriset på råolja lyfter till årshögsta. Fortsatta tak för utbudet från Opecländerna och minskad produktion i Iran och Venezuela till följd av USA-sanktioner bidrar till prisutvecklingen.

Nyhetsbild

Tuuli Sarvilinna: "Finland är supernation inom kraftelektronik"

VASA Finland är en supernation inom kraftelektronik och Vasa har en nyckelroll. Det säger Tuuli Sarvilinna, som sitter i danska Danfoss Drives ledningsgrupp.

Nyhetsbild

Wärtsilä: Vindkraft och värmepumpar kan ersätta kolkraft i Helsingfors

Wärtsilä har analyserat fjärrvärmeproduktionen i Helsingfors och kommit fram till att kolkraften kan ersättas med vindkraft och värmepumpar.

Nyhetsbild

Vattenfallägt kolkraftverk i Nederländerna ska stängas

Nederländerna vill senast vid årsskiftet stänga ett koleldat kraftverk som ägs av Vattenfall: Hemweg 8, byggt 1994.

Nyhetsbild

Ryssland skyfflar ut mera stenkol på världsmarknaden

KARLEBY Finland har blivit ett transitland för stenkol. Trots all uppmärksamhet på till exempel Kinas satsningar på förnyelsebart är Asien fortfarande storkonsument på stenkol. På den här fossila marknaden har Ryssland tänkt vara en betydande aktör även i framtiden.

Nyhetsbild

Nya EU-regler får inverkan på Nord Stream 2

EU har slagit fast att gasledningarna och naturgasen inte får ägas av samma bolag. Det här får inverkan på Nord Stream 2.

Nyhetsbild

EU tillåter Nord Stream 2 men gör ledningsbygget svårare

Det ryska gasledningsprojektet Nord Stream 2 har varit en svår huvudvärk för EU att enas om. Kompromissen gör det svårare och dyrare att bygga ledningen.

KPO har minskat energiförbrukningen rejält

Genom att effektivisera kylanläggningar och belysning har Handelslaget KPO:s lyckats minska energiförbrukning med femton procent från 2016 till 2018. vilket motsvarar årsförbrukningen i cirka 600 eluppvärmda enfamiljshus.

Nyhetsbild

Brist på inhemsk el – vid en kris kan Finland slockna

3

Kylan visar åter igen hur sårbar Finlands elförsörjning är. – Vi är helt beroende av importerad el. Och några enkla lösningar finns inte, säger Kymppivoimas vd Anders Renvall.

Nyhetsbild

Biogasen värmer allt fler i Jeppo – gasledning byggs ut

NYKARLEBY Sedan ett år är det biogas från Jeppo Biogas som värmer skolområdet, gamla kommungården, brandstationen och bostadsområdet i centrum av Jeppo.

Nyhetsbild

Sören Bäck: Det är en djungel att jämföra elpriser

1

JAKOBSTAD Att jämföra elavtal är lättare sagt än gjort. Men det är kanske också tjänsteleverantörens affärsidé?

Nyhetsbild

Herrfors höjer priser – dyrare att överföra el

2

JAKOBSTAD Herrfors Nät höjer priserna med i snitt 8 procent på grundavgifter och överföring från med den 1 mars. Men vd Kristian Finell förnekar att det skulle handla om vare sig smygbeskattning av ett monopolföretag eller att Jakobstadsborna skulle subventionera den omgivande landsbygden.

Nyhetsbild

Tillväxtproblem sänker oljepriset

Världsmarknadspriset på råolja sjunker med omkring 1 procent.

Nyhetsbild

Inga nya vindkraftverk byggdes 2018, men nu investeras det igen

Det byggdes inga nya vindkraftverk i Finland 2018, men vindkraftens årsproduktion ökade med över 20 procent. Över 40 procent av vindkraftverken finns i norra Österbotten.

Nyhetsbild

Kritiserade kärnkraftverksbygget i Pyhäjoki försenas fyra år

Bygget av kärnkraftverket i Pyhäjoki i mellersta Finland försenas ytterligare, rapporterar Svenska Yle. Byggstart uppskattas nu till 2021.

Nyhetsbild

Stor biogasanläggning byggs i Nurmo – energistödet över 9 miljoner

Det handlar om den hittills största biogasanläggningen som ska producera drivmedel för fordon.

Nyhetsbild

Ny vindpark för 100 miljoner euro planeras i Munsala

NYKARLEBY Det tyska bolaget Energiequelle vill etablera en vindpark med 28 vindkraftverk på två platser i Munsala - eller i kyrkbyn och i Jussila.

Nyhetsbild

Solen ska värma Åbos torgparkering under vinterhalvåret – får 1,3 miljoner euro i energistöd

Parkeringshallen som byggs under Åbo salutorg ska ta tillvara solvärmen med ett snillrikt rörsystem.

Nyhetsbild

Oljepriset stiger efter Opec-överenskommelse

Oljepriset stiger kraftigt efter beskedet att Opec-länderna tillsammans med Ryssland kommit överens om att reducera oljeproduktionen.

Nyhetsbild

Danskt klartecken för norsk-polsk gasledning

Baltic Pipe, en naturgasledning från Norge till Polen har godkänts av Danmarks regering.

Nyhetsbild

Ytterligare försening av den tredje kärnreaktorn i Olkiluoto

1

Areva-Siemens har uppdaterat tidtabellen för bygget av den tredje kärnreaktorn i Olkiluoto. Enligt planen ska reaktorn anslutas till stamnätet i oktober nästa år. Den regelbundna elproduktionen ska köra i gång i januari 2020

Nyhetsbild

Neste och Lauri Markkanen gör klimatkampanj

Basketstjärnan Lauri Markkanen uppmanar alla att göra klimatgärningar i Nestes kampanj.

Nyhetsbild

Världsmarknadspriset på olja fortsätter nedåt

Överproduktion samt en oro för inbromsningen i ekonomin har fått oljepriset att falla till den lägsta nivån på nästan ett år.

Nyhetsbild

Sitra tror att 800 000 bilar kan köra på el i Finland 2030

Finland kan enligt Sitra minska sina utsläpp med 60 procent fram till 2030, i enlighet med målen i Parisavtalet.

Nyhetsbild

Minskad produktion lyfter oljepris

Oljepriset på världsmarknaden steg med närmare tre procent i den asiatiska måndagshandeln sedan Saudiarabien meddelat att man planerar begränsa produktionen i december.

Nyhetsbild

Wärtsilä: Vindkraft är billigare och säkrare än kärnkraft

1

Enligt Wärtsiläs analys är vindkraft framtidens melodi på den finländska energimarknaden. Wärtsilä hävdar att vindkraft är både billigare och säkrare än kärnkraft.

Nyhetsbild

Lantmännen ska återvinna brödrester i Kotka

Det svenska bolaget Lantmännen invigde på torsdagen en ny anläggning i Kotka som ska förädla brödrester till bioetanol, djurfoder och kolsyra.

Nyhetsbild

Vasa elektriska har över 100000 elkunder – men nu stiger elpriset

Vasa elektriska har lyckats bra med elförsäljningen till konsumenterna och försäljningen till elbörsen. Bolaget har nu över 100 000 elkunder. Stefan Damlin är nöjd med resultatet och utvecklingen. Han konstaterar att det finns ett tryck på att höja elpriset.

Nyhetsbild

Oljepriset faller två procent – hopp om billigare bränsle

Världsmarknadspriset på olja faller ordentligt under tisdagens handel. Priset trycks ner av oro för att handelskriget mellan USA och Kina ska kyla ner världsekonomin och därmed efterfrågan på olja. Tecken på ett ökat utbud bidrar också.

Nyhetsbild

Tidning: Giftattacken i Salisbury kan påverka kärnkraftbygget i Pyhäjoki

1

Fennovoimas planerade kärnkraftsbygge i Pyhäjoki stöter på nya problem. Nu byter man plötsligt leverantör av automationssystem efter vad som kan vara brittiska politiska påtryckningar.

Nyhetsbild

Stenkol förbjuds i nytt lagförslag – biobränsle ska ta över

Förbud mot användning av stenkol och ökad användning av biobränsle. Det är delar av det recept som ska hålla Finland rent.

Nyhetsbild

Atte Palomäki: "Det hänger på den politiska viljan, inte på tekniken"

Snabba och radikala åtgärder krävs för att sätta stopp för den globala uppvärmingen, står det att läsa i IPCC:s miljörapport. Teknik finns och utvecklas för att nå målen, men utan politisk vilja lyckas det inte. Det betonar Atte Palomäki, kommunikationsdirektör inom Wärtsilä.

Nyhetsbild

Stefan Råback: "Kan betyda fina affärsmöjligheter för energiklustret"

Investeringarna i att minska utsläpp och stoppa den globala uppvärmningen betyder affärer för företagen i energiklustret. Politikerna, med president Donald Trump i spetsen, måste dock börja ta klimathotet på allvar, betonar Stefan Råback, Vaseks vd.

Nyhetsbild

Experten tipsar: Så sparar du energi och pengar i höst

Drar elräkningen i väg under hösten? Här är kundrådgivaren Timo Riikis på Vasa elektriskas bästa tips som sparar både el och pengar.

Nyhetsbild

UPM klart med miljöutredning för nytt bioraffinaderi i Kotka

Det nya bioraffinaderiet skulle producera en halv miljon ton biobränslen per år. De centrala miljökonsekvenserna bedöms som ringa.

Nyhetsbild

Statsrådet har räknat kostnaderna för att minska utsläppen i trafiken

Energin som kommer från biobränslen måste öka med trettio procent för att Finland ska uppnå trafikens klimatmål. Det uppger Statsrådet.