Ekonomi

Energi

Mest läst senaste veckan

Ekonomi

Nyhetsbild

Belarus trasiga kärnkraftverk i gång igen

Belarus nya omstridda kärnkraftverk hann knappt tas i drift innan det gick sönder. Men nu har bland annat transformatorer bytts ut, och reaktorn producerar ström igen, meddelar energidepartementet i Minsk.

Nyhetsbild

Ny seger för Vattenfall i Tyskland – får pengar för stängda kärnkraftverk

Den tyska staten måste kompensera Vattenfall ekonomiskt för de stängda kärnkraftverken Krümmel och Brunsbüttel. Det har landets högsta juridiska instans författningsdomstolen kommit fram till – igen.

Nyhetsbild

Energimyndigheten: Prishöjningarna på eldistributionen har varit skäliga

Eventuella prissänkningar är att vänta tidigast 2022. Regeringen överlåter ett förslag till ny energimarknadslag i november.

Nyhetsbild

Nu kör Wasa Express med bara en generator – sparar bränsle och pengar: "Världsunikt"

Om Wasa Express drabbas av strömavbrott är det ingen fara:  numera håller batterier igång viktiga pumpar. Därför kan fartyget köra med en generator i stället för två, vilket är bra för miljön. 

Nyhetsbild

50 år lång era raderades med 40 kilo dynamit – "Livscykeln för kolkraft är till ända"

Slutet på en era är samtidigt början på något nytt. Att kolkraftverket i Kristinestad rivs är ett steg på Pohjolan Voimas väg mot koldioxidneutral energiproduktion. Kolkraftens tid är förbi, säger bolagets vd.

Nyhetsbild

Strejk hotar delar av Norges oljeproduktion

En potentiell strejk kan komma att slå ut 22 procent av Norges olje- och gasproduktion nästa vecka enligt landets branschorganisation NOG.

Nyhetsbild

Polen stänger kolgruvor senast 2049

Efter långa förhandlingar med överhängande hot om fackliga demonstrationer har Polens regering kommit överens med facket om att gradvis stänga landets kolgruvor fram till år 2049.

Nyhetsbild

Prishöjning på el i Karleby – el-kabeln till Tankar är trasig

KARLEBY I november höjer Karleby Energinät sina elöverföringspriser och Karleby Energi energiavgiften för fjärrvärme.

Nyhetsbild

Hårt slag mot ny atomkraft i Europa

Japanska Hitachi hoppar av kärnkraftsprojektet Wylfa Newydd i Wales. Beskedet är ännu ett hårt slag mot försöken att få ny atomkraft på plats i norra Europa.

Nyhetsbild

Strand om budgeten: Kriterierna för EU-stödpaket gynnar Österbotten

Riksdagsledamot Joakim Strand (SFP) lyfter fram tre saker från budgetförslaget som hjälper landet – och Österbotten.

Nyhetsbild

Tyska Uniper varnar för Nordstream 2-kollaps

Den tyska kraftkoncernen Uniper varnar för att det ryskledda gasledningsprojektet Nordstream 2 kan kollapsa till följd av USA-sanktionerna som infördes i vintras.

Nyhetsbild

Wärtsilä levererar kraftverk till Sydamerika

I juni skrev Wärtsilä under ett viktigt kontrakt. Bolaget ska leverera ett kraftverk på 200 megawatt till ett land i Sydamerika.

Nyhetsbild

EU laddar för grön vätgas

Ut med naturgasen och in med förnybar vätgas. Så lyder tankarna inför de energiplaner som EU-kommissionen ska presentera under onsdagen.

Nyhetsbild

Stora österbottniska kraftverk får ny roll då torv och kol fasas ut – går mot mer reglerkraft

ÖSTERBOTTEN Vaskiluodon Voima måste planera för en framtid utan stenkol medan Alholmens Kraft måste minska på torven. Utmaningarna är olika, men stora.

Nyhetsbild

Kulturhuset Ax har fått solpaneler – "Koldioxidutsläppet minskar märkbart"

PEDERSÖRE Vid årsskiftet 2020 installerades solpaneler på taket till Kulturhuset Ax i Bennäs. Byggnaden blir inte självförsörjande, men solenergin gör en stor skillnad ur ett miljöperspektiv.

Nyhetsbild

Wärtsilä i unikt samarbete med Vanda energi

Energi ur avfall. Det är vardag i Westenergys anläggning i Korsholm. Nu ska Wärtsilä tillsammans med Vanda energi undersöka hur avfall ska omvandlas till syntetisk biogas.

Nyhetsbild

Förnybart är grejen för Ketola – säljer hybridsystem och smarta pelletspannor

PEDERSÖRE I dag ryggar folk ofta tillbaka då ordet pellets nämns, men enligt Mauritz Ketola är nya smarta pelletspannor någonting helt annat.

Nyhetsbild

Vändning i Kanäsfrågan – nu säger bolaget att bergrummen fylls med olja i veckan

Österbotten Oljefartyget Themsestern klarar Kanäs grunda farled och stävar nu mot Österbotten. Redan i slutet av veckan ska bergrummen börja fyllas.

Nyhetsbild

Strålsäkerhetscentralen granskade rysk kärnkraftsteknik på distans

Diskussionen med den ryska leverantören Raos Project sköttes på Skype.

Nyhetsbild

Jeppo biogas köper anläggning från Sverige – ska levereras i vinter

JEPPO Under tidiga vintern ska en ny anläggning från svenska Malmberg driftsättas på Jeppo biogas. Det skriver företaget Malmberg.

Nyhetsbild

Ett skepp kom lastat med olja – saknar tillstånd för lagring i Kanäs

Tankerfartyget Seamullet lär ligga kvar några dagar till utanför Kristinestad. Tillstånd för att lagra oljan i Nykarleby saknas.

Nyhetsbild

De som lagrar olja kan tälja guld – unikt läge säger expert

Företag som kan lagra olja kan tjäna stora summor för tillfället. Svenska experten Samuel Ciszuk förklarar varför lager som de i Kristinestad och Nykarleby är intressanta.

Nyhetsbild

Norges flytt av iskant söderut väcker protest – påverkar oljeutvinningen

Den norska regeringens kompromiss om var landets omstridda iskant ska gå väcker starka protester. Iskanten är den gräns som avgör var olja får utvinnas.

Nyhetsbild

Fortsatt svajigt på oljemarknaden – USA vill rädda energisektorn

Turbulensen i den amerikanska olje- och gassektorn kan spilla över på den finansiella sektorn och bli ett hårt slag mot den redan ansträngda arbetsmarknaden i landet, enligt Robert Bergqvist, chefsekonom på SEB.

Nyhetsbild

Wärtsilä fick 1 miljon av Business Finland – ska öka kunnandet inom energisektorn

Wärtsilä har beviljats ett stöd på 1 miljon euro. Pengarna har beviljats av Business Finland och de ska användas till att stärka Wärtsiläs kunnande inom Power-to-X.

Nyhetsbild

Hemliga planer kring gas i Kristinestad – koppling till Alfa Oil

Planerna är tills vidare mycket hemliga. Men de verkar handla om gas och involverar kolkraftverket i Kristinestad och sannolikt både hamnen och bergrummen.

Nyhetsbild

Prisras på olja efter att Opec-förhandlingar kollapsat

Världsmarknadspriset på olja rasar efter att förhandlingarna mellan Opecländerna och Ryssland brutit samman.

Nyhetsbild

Oljepriset pressas av oro för coronaviruset – efterfrågan går ner

Ökad oro för spridningen av det nya coronaviruset, som smittat över 60 000 personer, pressar ned världsmarknadspriset på olja. Prisnedgången har fått nytt bränsle sedan ännu en tung prognosmakare sänkt utsikterna för efterfrågan på olja.

Nyhetsbild

Utsläppen av koldioxid planade ut i fjol – minskat bruk av kol förklaringen

De globala energirelaterade koldioxidutsläppen planade ut i fjol efter två års ökningar, enligt Internationella energiorganet (IEA).

Nyhetsbild

Stormen Ciara gav minuspriser på el i Sverige – "Ett unikt läge"

Storm, mildväder och natt. Perfekt läge för billiga elpriser. För första gången någonsin hade Sverige negativa elpriser natten till måndag. – Ett unikt läge, säger Matina Rosenberg, meteorolog och analytiker på elhandelsbolaget Bixia.

Nyhetsbild

Nu testas ny teknik – koldioxiden ska låsas in i berget för gott

I stället för att släppa ut koldioxiden i atmosfären kan den i framtiden fångas in och lagras i berggrunden för att brytas ned. Tekniken som testas vid ett kraftvärmeverk i Stockholm kan bli en viktig pusselbit för att nå klimatmålen.

Nyhetsbild

Coronaviruset får oljepriset på fall – efterfrågan rasar i Kina

Världsmarknadspriset på råolja faller. Trycket nedåt på priset kommer sedan efterfrågan från Kina, världens största importör av råolja, minskat som en konsekvens av spridningen av det nya coronaviruset.

Nyhetsbild

Bioboomen låter vänta på sig inom flyget – Svårt att göra bränslet tillräckligt billigt

JAKOBSTAD Biobränslen för flyg väntar på sitt genombrott. Det är främst priset på biobränsle men också tillgången som hindrar större kommersiell användning.

Nyhetsbild

Snart ska vindkraften stå för över hälften av energin i Österbotten – men ingen vill ha den runt stugknuten

På bara tio år ska den österbottniska vindkraften öka femdubbelt. Men alla är inte sålda på ett sådant framtidsscenario.

Nyhetsbild

Nu ska Sture ha solpaneler på taket – men tidtabellen är tajt

VASA Nu är han på gång igen, entreprenören Sture Udd. Den här gången ska han placera 2240 solpaneler på tryckerifastighetens och innovationscentrets tak.

Nyhetsbild

Elräkningen steg – samtidigt så sjönk elpriset ifjol

JAKOBSTAD Fjolåret gav större elräkningar för konsumenterna trots sjunkande priser på elmarknaden. Orsaken ligger främst i höjda överföringsavgifter.

Nyhetsbild

Gasbranschen avreglerades – Väntas öka intresset för gas

JAKOBSTAD Sedan årsskiftet är gasbranschen i Finland avreglerad. Målet är att skapa konkurrens och göra det lättare för nya aktörer att starta upp.

Nyhetsbild

Rekordår för Sveriges elexport – Finland är den största köparen

Full fart på allt fler vindsnurror. Samtidigt minskar användningen. 2019 blev året då Sverige nettoexporterade mer el än någonsin hittills.

Nyhetsbild

Nord Stream 2 så gott som färdig – Gazprom ser fram emot ökad gasexport från Ryssland

Bygget av gasledningsprojektet Nord Stream 2 som dras genom Östersjön från Ryssland till Tyskland är näst intill färdig. 2 300 av 2 460 kilometer gasledning är lagd, enligt ett pressmeddelande från Nord Stream 2 AG.

Nyhetsbild

Yle-enkät: Hälften av finländarna tycker att kärnkraft är en hållbar energikälla

Finland vill att EU ska klassificera kärnkraft som en hållbar energikälla. Enligt en enkät som Yle har låtit göra är cirka hälften av finländarna positivt inställda till kärnkraften.

Nyhetsbild

Undersökning: Herrfors har nöjdaste elkunderna i Finland

JAKOBSTAD I en oberoende undersökning är Herrfors elkunder nöjdast i Finland med sitt elbolag 2019. Vasa elektriska kommer på andra plats.

Nyhetsbild

Satsning på soldrönare med obegränsad flygtid

SOLENERGI Den italienska försvars- och flygteknikgruppen Leonardo har investerat i Skydweller Aero, som utvecklar drönare som drivs med solenergi.

Nyhetsbild

Finland är laddat för framtiden – men den globala konkurrensen är stenhård

KARLEBY Finland har en del trumfar på hand då det gäller energismartare teknik. Hållbarhet är ett av nyckelorden för framgång tror experter.

Nyhetsbild

Elavbrott i Jakobstad under måndagen – nästan 5000 hushåll drabbades

JAKOBSTAD Ett onormalt kopplingsläge till följd av flera pågående byggprojekt och den sjunkande temperaturen. Det var orsaken till att delar av Jakobstad mörklades under måndagen.

Nyhetsbild

Kärnkraftsbygget i Pyhäjoki avancerar – kärnreaktorn beräknas vara klar 2028

Tillverkningen av huvudkomponenterna för kärnkraftverket Hanhikivi-1 i Pyhäjoki i Norra Österbotten började på måndagen, uppger Fennovoima i ett pressmeddelande.