Ekonomi

Energi

Mest läst senaste veckan

Ekonomi

Nyhetsbild

Danskt klartecken för norsk-polsk gasledning

Baltic Pipe, en naturgasledning från Norge till Polen har godkänts av Danmarks regering.

Nyhetsbild

Ytterligare försening av den tredje kärnreaktorn i Olkiluoto

1

Areva-Siemens har uppdaterat tidtabellen för bygget av den tredje kärnreaktorn i Olkiluoto. Enligt planen ska reaktorn anslutas till stamnätet i oktober nästa år. Den regelbundna elproduktionen ska köra i gång i januari 2020

Nyhetsbild

Neste och Lauri Markkanen gör klimatkampanj

Basketstjärnan Lauri Markkanen uppmanar alla att göra klimatgärningar i Nestes kampanj.

Nyhetsbild

Världsmarknadspriset på olja fortsätter nedåt

Överproduktion samt en oro för inbromsningen i ekonomin har fått oljepriset att falla till den lägsta nivån på nästan ett år.

Nyhetsbild

Sitra tror att 800 000 bilar kan köra på el i Finland 2030

Finland kan enligt Sitra minska sina utsläpp med 60 procent fram till 2030, i enlighet med målen i Parisavtalet.

Nyhetsbild

Minskad produktion lyfter oljepris

Oljepriset på världsmarknaden steg med närmare tre procent i den asiatiska måndagshandeln sedan Saudiarabien meddelat att man planerar begränsa produktionen i december.

Nyhetsbild

Wärtsilä: Vindkraft är billigare och säkrare än kärnkraft

1

Enligt Wärtsiläs analys är vindkraft framtidens melodi på den finländska energimarknaden. Wärtsilä hävdar att vindkraft är både billigare och säkrare än kärnkraft.

Nyhetsbild

Lantmännen ska återvinna brödrester i Kotka

Det svenska bolaget Lantmännen invigde på torsdagen en ny anläggning i Kotka som ska förädla brödrester till bioetanol, djurfoder och kolsyra.

Nyhetsbild

Vasa elektriska har över 100000 elkunder – men nu stiger elpriset

Vasa elektriska har lyckats bra med elförsäljningen till konsumenterna och försäljningen till elbörsen. Bolaget har nu över 100 000 elkunder. Stefan Damlin är nöjd med resultatet och utvecklingen. Han konstaterar att det finns ett tryck på att höja elpriset.

Nyhetsbild

Oljepriset faller två procent – hopp om billigare bränsle

Världsmarknadspriset på olja faller ordentligt under tisdagens handel. Priset trycks ner av oro för att handelskriget mellan USA och Kina ska kyla ner världsekonomin och därmed efterfrågan på olja. Tecken på ett ökat utbud bidrar också.

Nyhetsbild

Tidning: Giftattacken i Salisbury kan påverka kärnkraftbygget i Pyhäjoki

1

Fennovoimas planerade kärnkraftsbygge i Pyhäjoki stöter på nya problem. Nu byter man plötsligt leverantör av automationssystem efter vad som kan vara brittiska politiska påtryckningar.

Nyhetsbild

Stenkol förbjuds i nytt lagförslag – biobränsle ska ta över

Förbud mot användning av stenkol och ökad användning av biobränsle. Det är delar av det recept som ska hålla Finland rent.

Nyhetsbild

Atte Palomäki: "Det hänger på den politiska viljan, inte på tekniken"

Snabba och radikala åtgärder krävs för att sätta stopp för den globala uppvärmingen, står det att läsa i IPCC:s miljörapport. Teknik finns och utvecklas för att nå målen, men utan politisk vilja lyckas det inte. Det betonar Atte Palomäki, kommunikationsdirektör inom Wärtsilä.

Nyhetsbild

Stefan Råback: "Kan betyda fina affärsmöjligheter för energiklustret"

Investeringarna i att minska utsläpp och stoppa den globala uppvärmningen betyder affärer för företagen i energiklustret. Politikerna, med president Donald Trump i spetsen, måste dock börja ta klimathotet på allvar, betonar Stefan Råback, Vaseks vd.

Nyhetsbild

Experten tipsar: Så sparar du energi och pengar i höst

Drar elräkningen i väg under hösten? Här är kundrådgivaren Timo Riikis på Vasa elektriskas bästa tips som sparar både el och pengar.

Nyhetsbild

UPM klart med miljöutredning för nytt bioraffinaderi i Kotka

Det nya bioraffinaderiet skulle producera en halv miljon ton biobränslen per år. De centrala miljökonsekvenserna bedöms som ringa.

Nyhetsbild

Statsrådet har räknat kostnaderna för att minska utsläppen i trafiken

Energin som kommer från biobränslen måste öka med trettio procent för att Finland ska uppnå trafikens klimatmål. Det uppger Statsrådet.

Nyhetsbild

Ny justering av tidtabellen för reaktorbygget i Olkiluoto

Industrins Kraft (TVO) gick på onsdagskvällen ut med beskedet att nya uppdateringar i tidtabellen för bygget av den tredje reaktorn i Olkiluoto är att vänta.

Nyhetsbild

Stuk:s nya uppgifter om Fennovoimas bygglov – beviljas tidigast 2020

Säkerhetskulturen brister ännu kring kärnkraftsprojektet i Pyhäjoki. Det visar Strålsäkerhetscentralens senast rapport som även slår fast att det blir ytterligare förseningar.

Nyhetsbild

Oljepriset nära fyraårshögsta

Världsmarknadspriset på råolja lyfter då marknaden börjar positionera sig inför nya amerikanska sanktioner mot Iran som står för dörren.

Nyhetsbild

Oljekonsumtionen spränger 100-miljonersvallen – ingen minskning i sikte

Inom några veckor når världens oljekonsumtion 100 miljoner fat per dag, mer än dubbelt så mycket som för femtio år sedan. Och det finns inga omedelbara tecken på att efterfrågan ska vika.

Nyhetsbild

Lotsförbundet kritiserar Trafiksäkerhetsverkets beslut om Nord Stream 2

Lotsförbundet har lämnat ett rättelseyrkande till Trafiksäkerhetsverket efter verkets beslut att befria Nord Stream 2-projektets fartyg från skyldigheten att använda sig av lotsning i finländska farleder.

Nyhetsbild

Vasabolaget VEO elektrifierar biobränsleanläggning

VASA Energibolaget VEO, med huvudkontor i Vasa, har ingått ett avtal med Lahti Energia. VEO sköter elektrifieringen av den nya bioanläggningen på kraftverksområdet i Lahtis. Den nya bioanläggningen minskar Lahti Energias koldioxidutsläpp med 600 000 ton per år, enligt ett pressmeddelande.

Nyhetsbild

Ryssland tar i bruk nytt kärnkraftverk av samma typ som planeras i Pyhäjoki

Ett nytt kärnkraftverk är klart att tas i bruk i Leningrad-distriktet i Ryssland, inte långt från St Petersburg. Kärnkraftverket, som går under namnet Leningrad-2, har en kärnreaktor av typen VVER-1200. Det är samma typ som Fennovoima planerar i Pyhäjoki.

Nyhetsbild

Kärnkraften gör comeback? Kan ersätta kol i fjärrvärme

Små, ibland till och med portabla kärnreaktorer väcker allt större intresse. I Kina finns bland annat planer på att låta kärnkraft driva befintliga kolkraftverk. I Helsingfors föreslog fullmäktigeledamöter att kolen också ersätts med kärnkraft.

Nyhetsbild

Fortums kärnkraftverk i Lovisa servas i två månader

Den årligt återkommande tekniska tillsynen och underhållet av kärnkraftverket i Lovisa kör i gång på söndag. Servicearbetet beräknas pågå i två månader.

Nyhetsbild

Allt fler skaffar egna solpaneler – "Det är på grund av miljötänk"

Grön energi och framför allt solenergi blir populärare. Ännu är det inte särskilt lönsamt för privatpersoner att sälja el, men många skaffar solpaneler för att minska på den egna elräkningen och bli miljövänligare.

Nyhetsbild

Sverige varnar för elbrist till vintern – kan ge blackout även här

2

Sverige varnar för elbrist under den kommande vintern. Det här är dåliga nyheter för Finland som importerar stora mängder el från Sverige.

Nyhetsbild

Norsk oljestrejk avslutad – parterna kom överens

Strejken på norska oljeplattformar har avslutats, meddelar arbetsgivarsidan Rederiforbundet. Avtalet kan också påverka oljepriset.

Nyhetsbild

Stigande oljepriser då norska riggarbetare går i strejk

Flera hundra norska oljearbetare har nu gått ut i strejk. Åtgärden får oljepriset att stiga rejält.

Nyhetsbild

Fallande oljepriser inför Opec-möte

En mjukare ton från Iran och varning från saudiarabiskt håll om risk för minskade lager får oljepriset att sjunka. Inför morgondagens Opec-möte i Wien har priset på Brent-oljan backat till 73,50 dollar fatet.

Nyhetsbild

Wärtsilä tar ett allt fastare grepp om solenergimarknaden

Solenergi och Wärtsilä är vid första anblicken kanske inte den mest självklara kombinationen. Men skenet, i det här fallet solskenet, bedrar. Wärtsilä tar ett allt fastare grepp om solenergimarknaden och potentialen är stor. Wärtsiläs solhybrid presenteras som bäst på världens största solindustrimässa i München i Tyskland.

Nyhetsbild

Privatmackarnas förbund om bränslepriset: Oljebolagen skapar osund konkurrens

Konkurrensen om bränslepriset förs på två fronter. Privata mackägare tävlar mot varandra men också mot oljebolagen.

Nyhetsbild

Därför drog sig Boliden ur Fennovoima

KARLEBY Boliden var med och grundade Fennovoima, men var också bland de första som drog sig ur. Koncernchefen Mikael Staffas berättar varför.

Nyhetsbild

Svenska kärnkraftsmotståndare protesterar på marknad – Fennovoima bjuder på korv

En marknad i Pyhäjoki får besök av svenska kärnkraftsmotståndare. Med sin närvaro vädjar de till ortsborna att försöka stoppa Fennovoima.

Nyhetsbild

Sverige säger ja till omdebatterade gasledningen Nord Stream 2

Regeringen ger klartecken till Nord Stream 2:s ansökan om att lägga en gasledning i Sveriges ekonomiska zon i Östersjön. Regeringen är kritisk till projektet, men anser sig inte kunna säga nej.

Nyhetsbild

Tiden kan rinna ut för Fennovoima – grön politiker kritiserar kärnkraftsprojektet

Förhoppningen är att byggnadstillståndet beviljas i slutet av nästa år. Men Fennovoima har bara lämnat in tio procent av dokumentationen till Stuk. Nu växer kritiken.

Nyhetsbild

Kraftverken i Jeppo får inte byggas – kraftverks-vd: Det är surt

NYKARLEBY Nu har frågan slutgiltigt avgjorts av Högsta förvaltningsdomstolen (HFD). Jeppo Kraft och Herrfors får inte utnyttja vattenkraften i fyra forsar i Jeppo.

Nyhetsbild

Naftogaz: Gazpromtillgångar frysta

Det statskontrollerade ukrainska gasbolaget Naftogaz uppger att en nederländsk domstol godkänt en begäran om att frysa tillgångar i Nederländerna som tillhör den ryska gaskoncernen Gazprom.

Nyhetsbild

Vanda Energi får rapport om Fennovoima på sin bolagsstämma

Under vårens lopp har Vanda Energi tagit reda på vilka ekonomiska och juridiska konsekvenser det skulle få om bolaget drog sig ur Fennovoimas kärnkraftsbygge i Pyhäjoki. Nu är rapporten klar.

Nyhetsbild

Händelser ute i världen påverkar priset på bensinen du köper

När USA:s president inte kommer överens med Iran påverkar det bilister i Finland. Priset på råolja stiger nu vilket gör att även bensinen blir dyrare här.

Fyra energibolag vill gå ihop och bli fjärde störst i landet

Savon Voima, Jyväskylän Energia, Kuopion Energia och Lappeenrannan Energia planerar att tillsammans forma ett nytt nationellt elbolag. Genom fusionen skulle det nya bolaget bli fjärde störst av alla Finlands energibolag.

KL: Fortum utreder förutsättningarna att förlänga driftstillståndet för kärnkraftverket i Lovisa

Energibolaget Fortums vd Pekka Lundmark säger till Kauppalehti att bolaget utreder möjligheterna att hålla kärnkraftverket i Lovisa i bruk ännu på 2030-talet.

Nyhetsbild

Alholmens Kraft förbereder sig för stenkolsförbud

JAKOBSTAD En ny lag år på gång som ska förbjuda användningen av stenkol senast år 2029. Hur påverkar detta Alholmens Kraft och el- fjärrvärmepriset för Herrfors kunder?

Nyhetsbild

Caruna höjer priserna på elöverföringen

Elöverföringsbolaget Caruna höjer sina priser med i genomsnitt 6,5 procent från och med juli.