Ekonomi

Energi

Mest läst senaste veckan

Ekonomi

Nyhetsbild

Iltalehti: Energikrisen dyker allt djupare – i värsta fall kan hushåll tvingas ransonera el i vinter

– Den sista utvägen för att klara av energikrisen i vinter är att börja ransonera el, säger Energiindustrins chef för elhandel, Pekka Salomaa, i en intervju med Iltalehti.

Nyhetsbild

Kanada återlämnar turbiner till Nord Stream 1

Kanada gör ett undantag från sanktionerna mot Ryssland och skickar tillbaka renoverade turbiner till gasledningen Nord Stream 1 till Tyskland för vidaretransport till ryska Gazprom. Ukraina kritiserar beslutet.

Nyhetsbild

Fortum förhandlar om krisdrabbade Uniper

Det råder gaskris i Tyskland efter att Ryssland begränsat gasexporten.

Nyhetsbild

Fortums dotterbolag Uniper ber tyska staten om stöd

Den tyska energijätten Uniper är i kris. Bolaget ber nu formellt den tyska staten om hjälp.

Nyhetsbild

Nu är det möjligt att tanka gasbilen i Vörå – tankstationen invigs på lördag

Nu kan Per Johan, Kenneth, Bernt, Kjell och Mats stolt visa upp gastankstationen i Vörå. När de började bygga var det fred – nu är det krig och energipriserna är historiskt höga.

Nyhetsbild

Rekordlånga köer till bergvärme – och priserna skenar för de som borrar: "Våra bränslepriser stiger med en miljon på en årsnivå"

– Det är inte bara positivt att beställningarna ökar, säger Stefan Storvall på KS Geoenergi. Han – och andra i branschen – har aldrig sett en sådan efterfrågan på bergvärme som de ser nu.

Nyhetsbild

EU-parlamentet: Kärnkraft och naturgas ska klassas som gröna energialternativ

Kärnkraft och naturgas bör klassificeras som klimatmässigt hållbara energialternativ, enligt ett beslut i EU-parlamentet. Frågan har splittrat parlamentarikerna, men en invändning mot kommissionens förslag fick inte tillräckligt stort stöd.

Nyhetsbild

Tyska staten vill rädda gasjätten Uniper

Den tyska gasjätten Uniper har hamnat i riktigt djupa svårigheter. Nu har den tyska regeringen godkänt ett förslag om ett jättelikt räddningspaket.

Nyhetsbild

HS om Fortums risktagande i Ryssland: "Man gick in med miljarder – måste nu sälja kraftverk för struntsummor"

Fortum är det företag som tagit de i särklass största riskerna i Ryssland, skriver Helsingin Sanomat. Just nu nedskrivs värden för 2,1 miljarder.

Nyhetsbild

Historiskt höga elpriser kan bli ännu högre – "I värsta fall får vi uppleva elbrist i vinter"

Det kan bli elbrist i Norden i vinter. Det igen kan betyda att el måste ransoneras. Vattenfalls analytiker Peter Strandberg spår fortsatt höga priser.

Nyhetsbild

Fennovoimas tidigare direktör Timo Okkonen: "Fennovoima måste få en fortsättning"

Timo Okkonen, tidigare direktör på Fennovoima, anser att ett nytt kärnkraftsprojekt borde ta vid i Pyhäjoki. Det är ett måste, säger han.

Nyhetsbild

Danmark ska bli "ett stort grönt kraftverk"

Nyhetsbild

Risk för kollaps för energisystemet – EU ställer krav på gaslagren

Tyskland tar ett stort steg närmare gasransonering och höjer larmnivån för landets gasmarknad till den näst högsta nivån. – Hela marknaden riskerar att kollapsa, säger Tysklands näringsminister Robert Habeck.

Nyhetsbild

Gasgrid börjar distribuera vätgas – Vd Olli Sipilä: "Röret runt Bottenviken kan skapa 25 000 nya jobb"

Vätgasröret runt Bottenviken kommer att bli omkring 1 000 kilometer långt. Affärsverksamheten som uppstår tack vare projektet kan skapa över 25 000 nya jobb.

Nyhetsbild

Fennovoima drar ner på sin verksamhet– 346 anställda sägs upp

Under onsdagen meddelade Fennovoima att det kommer ske kraftiga nedskärningar i deras verksamhet. Nästan alla anställda på bolaget kommer att sägas upp.

Nyhetsbild

Wärtsilä och Stena bygger världens största hybridfartyg

Det ska bli världens största hybridfartyg. Det beror på att batterikapaciteten är ovanligt stor.

Nyhetsbild

34 procent räckte inte – Nu höjer Vasa elektriska elpriset med ytterligare 29 procent

VASA En höjning med 34 procent räckte inte. Nu höjer Vasa elektriska energipriset med ytterligare 29 procent.

Nyhetsbild

Olkiluoto 3 har problem – elproduktionen försenas än en gång

Det verkade som om Industrins Krafts nya kärnreaktor i Euraåminne skulle kunna tas i kommersiellt bruk i september, efter en försening på omkring 13 år. Men så blir det inte.

Nyhetsbild

Gazprom stoppar gasflödet ytterligare

Gazprom stoppar gasflödet i huvudledningen Nord Stream ytterligare, med upp till 67 miljoner kubikmeter per dag.

Nyhetsbild

Gazprom stryper gasen via Nord Stream

Ryska statskontrollerade Gazprom stryper gasleveranserna via gasledningen Nord Stream till Tyskland med 40 procent, meddelar bolaget.

Nyhetsbild

EU-kommissionen får bakläxa för "grön" gas och kärnkraft

Kärnkraft och naturgas kan inte klassas som miljömässigt hållbar energi. Det anser i alla fall berörda utskott i EU-parlamentet som nu vill fälla EU-kommissionens förslag.

Nyhetsbild

Sökandet efter en flytande LNG-terminal lyckades – Exemplar ankras i Ingå

Gasgrid Finland och Fortum har undertecknat ett intentionsavtal om att Finlands första flytande LNG-terminalfartyg Exemplar placeras i Fortums hamn i Ingå. Fartyget ägs av Excelerate Energy som har sitt huvudkontor i Texas, USA.

Nyhetsbild

Vid nyinvigda Smart Technology Hub vill Wärtsilä utmana energimarknaden – "Kan locka nyckelkompetens till Vasa"

VASA Nu är Wärtsilä Smart Technology Hub officiellt invigt. – En fantastisk dag för Wärtsilä, säger vd:n Håkan Agnevall.

Nyhetsbild

EU:s oljestopp tvingar Ryssland till rabatter – "Indien och Kina drar nytta av det här"

Förslaget att EU ska sluta köpa rysk olja som kommer via båt innebär inte att mindre rysk olja kommer ut på marknaden. Bara att Ryssland tvingas sälja den till lägre pris, enligt SEB:s expert.

Nyhetsbild

Fazer kan importera bröd från Sverige – "Vi klarar oss utan rysk gas"

Ett flertal av Finlands största bagerier använder gas för att grädda sina produkter. Men exempelvis Fazer har redan berett sig på ryska gasproblem.

Nyhetsbild

Gasum vägrar betala i rubel – Ryssland väntas stänga gaskranen på fredag

Det finländska statsägda gasbolaget Gasum varnar för att leveranserna av rysk gas kan upphöra sent på fredagskvällen eller tidigt på lördagsmorgonen.

Nyhetsbild

Reaktionen österifrån: Ryskt bolag stoppar elimporten till Finland om några timmar

Klockan 1 på lördagen den 14 maj slutar ryska RAO Nordic importera el från Ryssland till Finland. Den formella orsaken är svårigheter med betalningarna för den el som har sålts via elbörsen Nord Pool.

Nyhetsbild

EU får kritik för att se ensidigt på energifrågor – forskare: "Jag är skeptisk till att det här går att genomföra med vindkraft"

JAKOBSTAD Väte ses som lösningen på problemet med att lagra energi, då mer och mer vindkraft tas i bruk. Helt problemfritt är väte inte och EU borde se fler lösningar.

Nyhetsbild

Finlands största koldioxidbov finns i Brahestad – men siktet är inställt på fossilfri produktion

Stålkoncernen SSAB:s ambitioner att göra fossilfritt stål har fått mycket publicitet. Vägen dit är inte gratis och allt hänger på elström och på priset.

Nyhetsbild

Jag byggde nyss ett eget solkraftverk på taket – så gick det under första månaden

ÖSTERBOTTEN Det sitter solpaneler värda tusentals euro på mitt tak. De lapar glupskt i sig solenergi. Jag ser det som en miljögärning. Elpriset avgör om jag gjort en bra affär.

Nyhetsbild

En tredjedel av Finlands energiproduktion kom från Ryssland i fjol – "Spännande att se hur nästa år ser ut"

Färsk undersökning visar hur stor del av Finlands energiproduktion som kom från Ryssland i fjol. – Resultatet var väntat, säger Ville Maljanen, överaktuarie på Statistikcentralen.

Nyhetsbild

Professor och innovatör: Satsa på sol och vind – och på köpet får vi mat ur luft

Sol, vind och vatten är det bästa han vet – när det kommer till den gröna omställningen. Professor Jero Ahola förväntar sig nu stora solkraftverk. Mer grön el behövs för att slippa fossila bränslen, för att spjälka väte ur vatten, säger innovatören – som även vet hur man utvinner mat ur luft.

Nyhetsbild

Fennovoima-basen Esa Härmälä på besök i Pyhäjoki: "Klart jag är besviken, så här borde det ju inte ha gått"

VBL/ÖT I PYHÄJOKI Vi skulle bygga världens bästa kärnkraftverk just här, säger Fennovoimas ordförande Esa Härmälä i Pyhäjoki. "Nu blir det inte så, det grämer mig."

Nyhetsbild

"Bra att det stoppades", "Nu borde det komma en västerländsk reaktorbyggare" – så säger folk i Pyhäjoki om Fennovoima

VBL/ÖT I PYHÄJOKI Det blev för mycket problem med det ryska samarbetet. Men kärnkraftverket behövs och nu hoppas folk i Pyhäjoki på en japansk reaktor.

Nyhetsbild

Pyhäjokis kommundirektör Matti Soronen tror fortfarande på kärnkraft: "Måndagens besked var inte det jag hade önskat"

VBL/ÖT I PYHÄJOKI Hanhikiviudden utanför Pyhäjoki blir fortfarande arena för ett eller flera kärnkraftverk. Det tror kommundirektören Matti Soronen.

Nyhetsbild

Professor Kari Liuhto prisar beslut att bryta avtal om rysk reaktor: "Jag var rädd det skulle gå politik i detta"

Stoppet för mer rysk kärnkraft i Finland var väntat, säger expert vid Åbo universitet: "På det här sättet slapp vår regering fatta beslutet."

Nyhetsbild

Fennovoima säger hejdå till rysk kärnkraft – "Ingen har pressat oss"

Näringsminister Mika Lintilä anser att Fennovoima fattade ett klokt beslut då man bestämde sig för att säga upp sitt avtal med ryska Rosatoms dotterbolag Raos. Från energibolagets håll ser man beslutet som den enda utvägen, men man beklagar samtidigt att beskedet kommer att få följder för de anställda.

Nyhetsbild

Får de små österbottniska kärnkraftsägarna tillbaka pengarna nu? – I dagsläget hopplöst svårt säga hur det går, svarar vd

I värsta fall väntar en flera år lång rättsprocess sedan Fennovoima kastat ut sin ryska reaktorleverantör. Det säger Andreas Rasmus, vd för Katternö kärnkraft.

Nyhetsbild

Efter gasstoppet: Nu jobbar EU intensivt med nytt sanktionspaket mot Ryssland – "Eran med ryska fossila bränslen snart slut"

"Oacceptabelt och oberättigat". Det kallar EU-kommissionens ordförande Ursula von der Leyen Rysslands gasstopp. Hon likställer beskedet från statliga Gazprom med att Ryssland försöker utpressa EU-länderna. Nu väntar ytterligare sanktioner mot Ryssland, utlovar hon.

Nyhetsbild

Gaspriser skjuter i höjden efter ryskt stopp – "Kanske Ryssland vill straffa Polen"

Gaspriserna i Europa steg på tisdagskvällen med upp till 17 procent, efter beskeden från Polen och Bulgarien att Ryssland stoppar gasleveranserna till de två länderna från och med onsdag.

Nyhetsbild

Gazprom stoppar gas till Polen och Bulgarien

Ryska energibolaget Gazprom stoppar gasleveranser till Polen i sin Yamal-ledning. Åtgärden gäller från och med onsdagen, enligt det polska gasbolaget PGNiG.

Nyhetsbild

Gazprom stoppar gas till Polen

Ryska energibolaget Gazprom stoppar gasleveranser till Polen i sin Yamal-ledning. Åtgärden gäller från och med onsdag, enligt det polska gasbolaget PGNiG.

Nyhetsbild

Visionen: En pipeline för vätgas från Vasa till Sverige – "Som nya Persiska viken"

Uppstartföretaget Hycamite i Karleby bygger en ny anläggning för att ta ut kol ur natur- och biogas. Restprodukten är vätgas som industrin längs Bottenviken kan nyttja.

Nyhetsbild

Betydande del av ryska oljeexporten förädlas i Finland: "Blir en huvudvärk för Neste och finska staten"

Nästan all vår olja har varit rysk, men den håller på att ersättas på grund av kriget. Neste är specialiserat på rysk olja och kommer att påverkas, säger expert.

Nyhetsbild

Finland köper bara lite rysk el, men: "Samhällets elektrifiering en stor utmaning – investeringar krävs i hela elsystemet"

Mindre än tio procent av vår el kommer från Ryssland. Olkiluoto och vindkraften kan ersätta, men elbehovet ökar och enligt Peter Lund måste alla kraftverk hållas i skick.