Ekonomi

Energi

Nyhetsbild

Oljekonsumtionen spränger 100-miljonersvallen – ingen minskning i sikte

Inom några veckor når världens oljekonsumtion 100 miljoner fat per dag, mer än dubbelt så mycket som för femtio år sedan. Och det finns inga omedelbara tecken på att efterfrågan ska vika.

Nyhetsbild

Lotsförbundet kritiserar Trafiksäkerhetsverkets beslut om Nord Stream 2

Lotsförbundet har lämnat ett rättelseyrkande till Trafiksäkerhetsverket efter verkets beslut att befria Nord Stream 2-projektets fartyg från skyldigheten att använda sig av lotsning i finländska farleder.

Nyhetsbild

Vasabolaget VEO elektrifierar biobränsleanläggning

VASA Energibolaget VEO, med huvudkontor i Vasa, har ingått ett avtal med Lahti Energia. VEO sköter elektrifieringen av den nya bioanläggningen på kraftverksområdet i Lahtis. Den nya bioanläggningen minskar Lahti Energias koldioxidutsläpp med 600 000 ton per år, enligt ett pressmeddelande.

Nyhetsbild

Ryssland tar i bruk nytt kärnkraftverk av samma typ som planeras i Pyhäjoki

Ett nytt kärnkraftverk är klart att tas i bruk i Leningrad-distriktet i Ryssland, inte långt från St Petersburg. Kärnkraftverket, som går under namnet Leningrad-2, har en kärnreaktor av typen VVER-1200. Det är samma typ som Fennovoima planerar i Pyhäjoki.

Nyhetsbild

Kärnkraften gör comeback? Kan ersätta kol i fjärrvärme

Små, ibland till och med portabla kärnreaktorer väcker allt större intresse. I Kina finns bland annat planer på att låta kärnkraft driva befintliga kolkraftverk. I Helsingfors föreslog fullmäktigeledamöter att kolen också ersätts med kärnkraft.

Mest läst senaste veckan

Ekonomi

Nyhetsbild

Fortums kärnkraftverk i Lovisa servas i två månader

Den årligt återkommande tekniska tillsynen och underhållet av kärnkraftverket i Lovisa kör i gång på söndag. Servicearbetet beräknas pågå i två månader.

Nyhetsbild

Allt fler skaffar egna solpaneler – "Det är på grund av miljötänk"

Grön energi och framför allt solenergi blir populärare. Ännu är det inte särskilt lönsamt för privatpersoner att sälja el, men många skaffar solpaneler för att minska på den egna elräkningen och bli miljövänligare.

Nyhetsbild

Sverige varnar för elbrist till vintern – kan ge blackout även här

2

Sverige varnar för elbrist under den kommande vintern. Det här är dåliga nyheter för Finland som importerar stora mängder el från Sverige.

Nyhetsbild

Norsk oljestrejk avslutad – parterna kom överens

Strejken på norska oljeplattformar har avslutats, meddelar arbetsgivarsidan Rederiforbundet. Avtalet kan också påverka oljepriset.

Nyhetsbild

Stigande oljepriser då norska riggarbetare går i strejk

Flera hundra norska oljearbetare har nu gått ut i strejk. Åtgärden får oljepriset att stiga rejält.

Nyhetsbild

Fallande oljepriser inför Opec-möte

En mjukare ton från Iran och varning från saudiarabiskt håll om risk för minskade lager får oljepriset att sjunka. Inför morgondagens Opec-möte i Wien har priset på Brent-oljan backat till 73,50 dollar fatet.

Nyhetsbild

Wärtsilä tar ett allt fastare grepp om solenergimarknaden

Solenergi och Wärtsilä är vid första anblicken kanske inte den mest självklara kombinationen. Men skenet, i det här fallet solskenet, bedrar. Wärtsilä tar ett allt fastare grepp om solenergimarknaden och potentialen är stor. Wärtsiläs solhybrid presenteras som bäst på världens största solindustrimässa i München i Tyskland.

Nyhetsbild

Privatmackarnas förbund om bränslepriset: Oljebolagen skapar osund konkurrens

Konkurrensen om bränslepriset förs på två fronter. Privata mackägare tävlar mot varandra men också mot oljebolagen.

Nyhetsbild

Därför drog sig Boliden ur Fennovoima

KARLEBY Boliden var med och grundade Fennovoima, men var också bland de första som drog sig ur. Koncernchefen Mikael Staffas berättar varför.

Nyhetsbild

Svenska kärnkraftsmotståndare protesterar på marknad – Fennovoima bjuder på korv

En marknad i Pyhäjoki får besök av svenska kärnkraftsmotståndare. Med sin närvaro vädjar de till ortsborna att försöka stoppa Fennovoima.

Nyhetsbild

Sverige säger ja till omdebatterade gasledningen Nord Stream 2

Regeringen ger klartecken till Nord Stream 2:s ansökan om att lägga en gasledning i Sveriges ekonomiska zon i Östersjön. Regeringen är kritisk till projektet, men anser sig inte kunna säga nej.

Nyhetsbild

Tiden kan rinna ut för Fennovoima – grön politiker kritiserar kärnkraftsprojektet

Förhoppningen är att byggnadstillståndet beviljas i slutet av nästa år. Men Fennovoima har bara lämnat in tio procent av dokumentationen till Stuk. Nu växer kritiken.

Nyhetsbild

Kraftverken i Jeppo får inte byggas – kraftverks-vd: Det är surt

NYKARLEBY Nu har frågan slutgiltigt avgjorts av Högsta förvaltningsdomstolen (HFD). Jeppo Kraft och Herrfors får inte utnyttja vattenkraften i fyra forsar i Jeppo.

Nyhetsbild

Naftogaz: Gazpromtillgångar frysta

Det statskontrollerade ukrainska gasbolaget Naftogaz uppger att en nederländsk domstol godkänt en begäran om att frysa tillgångar i Nederländerna som tillhör den ryska gaskoncernen Gazprom.

Nyhetsbild

Vanda Energi får rapport om Fennovoima på sin bolagsstämma

Under vårens lopp har Vanda Energi tagit reda på vilka ekonomiska och juridiska konsekvenser det skulle få om bolaget drog sig ur Fennovoimas kärnkraftsbygge i Pyhäjoki. Nu är rapporten klar.

Nyhetsbild

Händelser ute i världen påverkar priset på bensinen du köper

När USA:s president inte kommer överens med Iran påverkar det bilister i Finland. Priset på råolja stiger nu vilket gör att även bensinen blir dyrare här.

Fyra energibolag vill gå ihop och bli fjärde störst i landet

Savon Voima, Jyväskylän Energia, Kuopion Energia och Lappeenrannan Energia planerar att tillsammans forma ett nytt nationellt elbolag. Genom fusionen skulle det nya bolaget bli fjärde störst av alla Finlands energibolag.

KL: Fortum utreder förutsättningarna att förlänga driftstillståndet för kärnkraftverket i Lovisa

Energibolaget Fortums vd Pekka Lundmark säger till Kauppalehti att bolaget utreder möjligheterna att hålla kärnkraftverket i Lovisa i bruk ännu på 2030-talet.

Nyhetsbild

Alholmens Kraft förbereder sig för stenkolsförbud

JAKOBSTAD En ny lag år på gång som ska förbjuda användningen av stenkol senast år 2029. Hur påverkar detta Alholmens Kraft och el- fjärrvärmepriset för Herrfors kunder?

Nyhetsbild

Caruna höjer priserna på elöverföringen

Elöverföringsbolaget Caruna höjer sina priser med i genomsnitt 6,5 procent från och med juli.

Nyhetsbild

Regeringen förbjuder förbränning av stenkol 2029

Regeringen har beslutat att förbjuda användningen av stenkol i energiproduktionen från och med 2029. De städer som går in för att avveckla stenkolen i sin energiproduktion redan 2025 eller tidigare kan få ekonomisk uppbackning av staten.

Nyhetsbild

Elbolag samlar in personuppgifter till ny datahub

Frågar det lokala elbolaget efter personuppgifter och ett personsignum så beror det antagligen på att uppgifterna samlas in till en ny datacentral som upprätthålls av Fingrid. Uppgifter från 3,5 miljoner elanslutningar samlas in.

Nyhetsbild

Statsrådet sa ja till Nord Stream 2 – ska vara klar i början av 2020

Projektet inbegriper två parallella gasledningar mellan Ryssland och Tyskland.

Nyhetsbild

Teraloop utvecklar unik lösning för lagring av energi, utan batterier

VASA En av de stora utmaningarna inom energiindustrin är att hantera energitoppar och energidalar, det vill säga när det finns för mycket eller för lite el. Det är ett problem som företaget Teraloop ska lösa med en innovativ uppfinning. Företaget har intresse av att starta en produktutvecklingsenhet i Vasa.

Wärtsilä har levererat världens största solenergibaserade hybridkraftverk

SE VIDEO Wärtsilä har levererat världens största solenergibaserade hybridkraftverk. Kraftverket förser en guldgruva i Burkina Faso med energi.

Nyhetsbild

Möjlig jätteinvestering i Jakobstad skjuts fram

JAKOBSTAD Det var tänkt att St1 skulle fatta beslut om placeringsorten om etanolfabriken för 140 miljoner euro i slutet av 2017, men tidpunkten har skjutits fram med ett år.

Nyhetsbild

Elkonsumtionen slog nytt rekord

De kalla luftmassorna från Sibirien och köldknäppen ställer hårda krav på den finländska elförsörjningen och stamnätet. Ett nytt rekord i elkonsumtionen uppmättes på onsdagen.

Nyhetsbild

OPEC spår mer råolja, men just nu stiger priset

Oljekartellen Opec spår att det kommer att dröja till slutet av 2018 innan det råder balans mellan utbud och efterfrågan på marknaden.

Nyhetsbild

Följder av nej till Fennovoima utreds

Helsingfors, Vanda och Vanda Energi ska tillsammans reda ut vilka konsekvenser det skulle få om städernas energibolag drar sig ur Fennovoimas kärnkraftsbygge. Utredningen ska vara klar inom några månader.

Nyhetsbild

Fennovoima ser Pyhäjoki som möjlig plats för kärnavfall

Fennovoima utreder Pyhäjoki och Euraåminne som möjliga slutförvaringsorter för det använda kärnbränslet från kärnkraftverket Hanhikivi 1.

Nyhetsbild

Finländsk förnybar energi växer kraftigt

I fjol fördubblades den småskaliga produktionen av solel. Samtidigt steg vindkraften med 40 procent.

MB Rahastot blir majoritetsägare i Pohjolan Energia

Investeringsbolaget MB Rahastot blir majoritetsägare i energibolaget Pohjolan Energia som är specialiserad på solenergi.

Nyhetsbild

Bastun och motorvärmaren höjer elräkningen

I går är det elens dag i de nordiska länderna. I Finland använder vi vår el smart, men det finns saker som trissar upp elräkningen.

Nyhetsbild

Högre elpriser i Karleby

KARLEBY Karlebyborna får högre elöverföringsavgifter från mars. Enligt Karleby Energinät beror höjningen på investeringar i elnätet. Det största projektet finns i Öja.

Nyhetsbild

Oklart var Sverige ska förvara använt kärnbränsle

Kärnkraftsindustrin får bakläxa på sin ansökan om slutförvar av det svenska kärnavfallet. Mark- och miljödomstolen i Sverige anser att det fortfarande finns osäkerheter om inkapslingen av avfallet.

Nyhetsbild

Vasa Elektriskas vd: Vindkraftsboomen är över

Hannu Linna, vd för Vasa Elektriska, tror att investeringarna i vindkraft kommer att minska.

"Ge bort aktierna om ingen vill köpa"

1

Om ingen är villig att köpa Vanda Energis andel i Fennovoima, kunde Vanda stad ge bort aktierna. Den möjligheten vill Vandas fullmäktigeledamot Timo Juurikkala (grön) utreda.

Nyhetsbild

Kumpula-Natri: EU-beslut kan ge jobb i Finland

EU-parlamentet röstade om detaljerna i förnybarhetsdirektivet på onsdagen. Omröstningen bådar gott för biobränsleindustrin i Finland.

Nyhetsbild

Karleby Energi jobbar energiskt

KARLEBY Karleby energi hade ett rätt normalt år ifjol. Konkurrensen i branschen är hård. Vd Mikko Rintamäki säger att man jobbar hårt för att hitta också nya nischer. Laddningsstationer för elbilar är ett exempel.

Nyhetsbild

Miljöministern: Kanske möjligt att slopa stenkol redan 2025

Energiministern föreslår att energibeskattningen redan från ingången av 2019 ändras så att naturgasen blir mer konkurrenskraftig i förhållande till stenkol.

Nyhetsbild

Företaget som satsar på kraftverk med flyt

1

JAKOBSTAD Vindkraft ute till havs är mycket dyrt att bygga. En billigare lösning är förankrade kraftverk. Stefan Storholm sitter i styrelsen för svenska startup-företaget Flowocean som satsar på flytande möllor.

Nyhetsbild

Europeisk energipolitik skapar osäkerhet

EU:s motstridiga energipolitik tvingar biobränslebranschen att trampa vatten. Investeringar i miljardklassen ligger och väntar.

Nyhetsbild

Finlands energiframtid i fokus

ENERGI Energiimport från Ryssland, solenergi och hur grundskolan ska undervisa energi och klimat var ämnen som diskuterades under Svensk ungdoms paneldebatt.

Nyhetsbild

Eldflugor i ledning stoppar krock med fåglar

NYKARLEBY Den kraftigt ökade förekomsten av svanar och gäss i våra trakter ställer till problem för driftsäkerheten i elbolagens elledningar.

Nyhetsbild

Energiindustrin sågar stödförslag

I praktiken gynnas bara vindkraft. Energiindustrin är allt annat än nöjd med förslaget till nytt stödsystem för förnybar energi.