Ekonomi

Mest läst senaste veckan

Ekonomi

Nyhetsbild

Fortsatt nedåt i Hongkong

Hongkong-börsen fortsätter nedåt, efter veckans dramatik kring ett lagförslag som befaras sudda ut gränserna mellan områdets rättssystem och det som råder i Fastlandskina.

Nyhetsbild

Bautas har blivit Alexia och erbjuder skräddarsytt byggande

JAKOBSTAD Skräddarsydda lösningar och måttbeställda byggdetaljer är det nya byggvaruföretaget Alexias affärsidé. På lördag har de sommaröppning i Jakobstad.

Nyhetsbild

Smarttelefonens tid är här – men hur länge?

1

Finländares intresse för nyheter sjunker, men då vi tar del av nyheter gör vi det allt oftare via vår smarttelefon. Datorn får ge vika då allt fler i stället väljer smarttelefonen. Men vad händer då vi tröttnar på den?

Nyhetsbild

Amerikansk inflation lägre än väntat

De amerikanska konsumentpriserna steg med 0,1 procent i maj jämfört med månaden före. Därmed ligger inflationen, prisförändringarna på årsbasis, på 1,8 procent, enligt statistik från arbetsmarknadsdepartementet.

Nyhetsbild

Grönt ljus för miljardladdat Northvolt – 10 000 nya jobb i Skellefteå

Batteribolaget Northvolt har gjort klart med finansieringen av sin planerade batterifabrik i Skellefteå. I kommunen är det klackarna i taket. Uppemot 10 000 jobb väntas. I augusti inleds byggandet och 2021 ska tillverkningen av litiumbatterier starta.

Nyhetsbild

Volvo och Uber visar självkörande bil

Utvecklingen mot självkörande bilar har rullat en bit till. Volvo visar nu en modell för serieproduktion som anpassats till Ubers självkörande system. – De första bilarna har redan levererats, säger Christina Zander, presstalesperson på Volvo Cars.

Nyhetsbild

Grönt ljus för Paypals köp av Izettle

Det brittiska konkurrensverket (CMA) ger ovillkorat grönt ljus åt betaltjänstföretaget Paypals köp av Stockholmsbaserade Izettle.

Nyhetsbild

Hårda tider för pälsfarmarna – priset på blåräv en besvikelse

NYKARLBY Ett medelpris på 68 euro är en besvikelse för pälsfarmarna. Inför auktionen i Vanda var förväntningarna på en prisuppgång stora.

Nyhetsbild

Tesla beslutar om gigafabrik i Europa i år

Tesla närmar sig beslut om en "gigafabrik" även i Europa, och hoppas kunna presentera sin beryktade pickup i sommar. Dessutom lockar vd Elon Musk med att ritningarna är klara för en undervattensbil.

Nyhetsbild

Fazer säljer sin restaurangverksamhet för 475 miljoner till brittiskt företag

Fazer har beslutat att effektivisera sin verksamhet och väljer därför att sälja sin restaurangverksamhet för att kunna koncentrera sig på bageriprodukter och konfektyrer.

Nyhetsbild

Huawei skjuter fram sitt mål

Kinesiska Huawei skjuter fram målet om att passera konkurrenten Samsung och bli världens största mobiltelefontillverkare.

Nyhetsbild

Trump hotar med tullar om Xi uteblir

USA:s president Donald Trump räknar med att kinesiske kollegan Xi Jinping dyker upp vid G20-mötet i Japan i slutet av juni. Om inte kan landet räkna med nya handelstullar från amerikanskt håll, varnar Trump.

Nyhetsbild

En bit av Indien skapas i Jakobstad – migrationsmyndigheterna försenar öppningen

1

JAKOBSTAD Äkta är det ord som Sunny Sharma ofta använder när han pratar om sitt nya ställe Delhi House. Men jakten på det äkta vållar också problem.

Nyhetsbild

Nu börjar Saga furs juniauktion

Nu är det dags igen. Saga furs skinnauktion inleds i Vanda på måndagen.

Nyhetsbild

Strykande åtgång på fläktar i Sverge – börjar ta slut

Under förra sommarens värmebölja tog fläktarna slut i hela Sverige och många privatpersoner gjorde en bra affär genom att sälja fläktar på nätet till högstbjudande, långt över ursprungspriset. Redan nu märks en strykande åtgång på den svalkande räddaren i nöden.

Nyhetsbild

G20: Gamlingar – ett ekonomiskt världsproblem

PENSION Vi lever allt längre och föder färre barn. Skenande vårdkostnader, pensionskostnader och minskad arbetskraft är problem som världens länder måste hantera.

Nyhetsbild

Gatufotboll i nya "Fifa"

En "autentisk gatufotbollsupplevelse" är det största tillskottet i 2020 års upplaga av fotbollsspelet "Fifa", meddelar EA.

Nyhetsbild

Frankrike prioriterar partnerskap med Nissan

Franska staten kan överväga att minska sin andel i Renault för att befästa billtillverkarens partnerskap med japanska Nissan, säger finansminister Bruno Le Maire.

Nyhetsbild

Kvevlaxbon Paul, 96, vägrar sluta jobba: "Sågen är mitt allt"

KORSHOLM Sågen som Paul Hjortman startade i Kvevlax för sjuttio år sedan snurrar fortfarande för fullt. Själv går han bara på halvfart numera – men 96-åringen har inga planer på att sluta jobba.

Nyhetsbild

Facebook stoppar appar på Huaweimobiler

Nya Huaweitelefoner kommer inte att lämna fabrikerna med apparna Facebook, Instagram och Whatsapp förinstallerade.

Nyhetsbild

Svagt uppåt på Tokyos börs

Tokyobörsen lyfte något under handelsveckans sista dag efter besked om att USA kan komma att senarelägga planerade tullar mot Mexiko.

Nyhetsbild

Burgarna är tillbaka i Havsparken – "Karlebyborna är vår familj nu"

KARLEBY Burger Villages mobila gatukök öppnar i Havsparken i sommar igen, efter succén i fjol.

Nyhetsbild

Hopp om uppskjutna tullar lyfte Wall Street

USA-börserna steg under på torsdagen, sedan förhoppningar om sänkta räntor hjälpte till att dämpa farhågorna för en upptrappning i handelskonflikten mellan USA och Kina.

Nyhetsbild

Hård marknadsdom mot skrotat bud på Renault

Marknaden reagerar hårt på nyheten om att Fiat Chrysler är missnöjt med den franska statens villkor och drar tillbaka sitt förslag om samgående med Renault. Enligt den franska regeringen ställde sig Renaults partner Nissan avvisande till det slutliga anbudet.

Nyhetsbild

Primos Jari Lehtimäki: "Plast kan faktiskt spara miljön"

VASA Profiler, glaslister, belysningsskydd, kylskåpspackningar, stötlister till båtar och fordon samt plastskenor som ersätter gips. Det är några produkter som tillverkas i Primo Finlands fabrik i Vasa. Det danska moderbolaget firar 60 år i år.

Nyhetsbild

Finlands ekonomiska tillväxt bromsar in – den globala handelspolitiken påverkar finländska företag negativt

Den finländska ekonomiska tillväxten 2019 är fortfarande skaplig men är sannolikt högst 1,5 procent, meddelar arbets- och näringsministeriet.

Nyhetsbild

Fleming Grunnet har inte trappat ner trots sina 80 år

Han är 80 år och leder, i egenskap av styrelsens ordförande, ett företag som firar 60 år i år. Fleming Grunnet reser fortfarande flitigt och träffar medarbetare och kolleger så ofta han kan. Under torsdagen var han i Vasa.

Nyhetsbild

Hård marknadsdom mot skrotat bud på Renault

Marknaden reagerar hårt på nyheten om att Fiat Chrysler är missnöjt med den franska statens villkor och drar tillbaka sitt förslag om samgående med Renault. Enligt den franska regeringen ställde sig Renaults partner Nissan avvisande till det slutliga anbudet.

Nyhetsbild

Tukes: Växtskyddsmedel behövs och är inte farliga för den vanliga konsumenten

Det finns flera felaktiga uppfattningar om växtskyddsmedel i Finland. Säkerhets– och kemikalieverket vill punktera dem.

Nyhetsbild

Här är Ferraris nya "miljöbil"

Inte ens Ferrari kan blunda för utvecklingen inom bilindustrin. Lyxbilstillverkaren lanserar nu sin första laddhybrid, med 1 000 hästkrafter och en toppfart på 340 kilometer i timmen. Prislapp och batterikapacitet lär dock skrämma bort den miljömedvetna spekulanten.

Nyhetsbild

Fiat tvärnitar – drar tillbaka Renault-bud

Det ser inte ut att bli någon fusion mellan Fiat Chrysler och Renault. Fiat Chrysler är missnöjt med den franska statens villkor och drar tillbaka sitt förslag.

Nyhetsbild

Små rörelser på Asiens börser

Asiens börser inledde handelsdagen utan större dramatik, i avvaktan på utvecklingen gällande eventuella USA-tullar mot Mexiko.

Nyhetsbild

Räntorna dyker efter svaga jobbsiffror i USA

Antalet nya arbetstillfällen inom den privata sektorn i USA rasade till oväntat låga 27 000 i maj, enligt siffror från amerikanska ADP.

Nyhetsbild

EU-böter hotar Italien

Italien bryter mot EU:s budgetregler. Det slår EU-kommissionen fast. Nu ökar risken för att Italien tvingas betala böter till EU.

Nyhetsbild

Google överklagar EU-bot

Amerikanska it-jätten Google överklagar EU:s beslut att utkräva böter på drygt 1,5 miljoner euro.

Nyhetsbild

EU allt närmare att straffa Italien

Italien kommer allt närmare att straffas ekonomiskt av EU-kommissionen. I dag har kommissionen slagit fast att Italien bryter mot EU:s regler på grund av landets stora statliga budgetunderskott.

Nyhetsbild

Renault väcker talan mot förre vd:n

Franska biltillverkaren Renault kommer att väcka talan mot förre vd:n Carlos Ghosn efter att tvivelaktiga utgifter på omkring 11 miljoner euro (117 miljoner kronor) upptäckts vid en intern revision.

Nyhetsbild

Utredning: De är de mest eftertraktade sommarjobbarna i Österbotten

ÖSTERBOTTEN Rekryteringen av sommarjobbare i de österbottniska företagen har gått bra i år. Det visar en utredning som Österbottens handelskammare har gjort.

Nyhetsbild

Mer bränsleskatt, mindre hushållsavdrag, fortsatt bilavdrag – så påverkas du

ÖSTERBOTTEN Regeringsprogrammet får betydelse för de allra flesta finländarnas privatekonomi. Men hur påverkas just du? Två experter reder ut begreppen.

Världsbanken: Tillväxten är skör

Den globala ekonomin väntas bromsa in mer än väntat i år, spår Världsbanken. I sin senaste halvårsrapport sänker de tillväxtprognosen med 0,3 procentenheter till 2,6 procent för den globala tillväxten, jämfört med prognosen i januari.

Nyhetsbild

Energiklustrets företag samarbetar kring nya Kvarkenfärjan – "Ypperligt exempel på andan i Vasa"

Den hybridlösning som ska installeras i den nya Kvarkenfärjan är ett exempel på den samarbetsanda som finns inom energiklustret i Vasa. Företag som WE Tech Solutions, Danfoss, VEO, Wärtsilä och ABB bidrar med det senaste kunnandet och den senaste tekniken.

Nyhetsbild

Att slänga varor kan bli olagligt i Frankrike

Frankrikes regering vill förbjuda företag att förstöra osålda eller returnerade varor i stället för att återvinna eller skänka dem till välgörenhet. Beskedet kommer i svallvågorna av det franska miljöpartiets framgångar i EU-valet.

Nyhetsbild

Friends & Brgrs till Karleby i sommar – ställer snabbmatsbil på gågatan

KARLEBY Snabbmatsrestaurangen Friends & Brgrs testar en mobil restaurang i Karleby i sommar.

Nyhetsbild

Trump vill ha "rejält" avtal med britterna

USA:s president Donald Trump förklarade för Storbritanniens avgående premiärminister Theresa May att han vill att de båda länderna sluter "ett rejält handelsavtal" efter att brexit träder i kraft och Storbritannien har lämnat EU.

Nyhetsbild

Färre utan jobb i eurozonen

Arbetslösheten i eurozonen uppgick till 7,6 procent i april. Det är 0,1 procentenheter lägre än i mars och den lägsta siffran sedan augusti 2008.