Ekonomi

Kommentar

Mest läst senaste veckan

Ekonomi

Marcus Jansson: En strid för stridens skull – en grälsjuk arbetsmarknad?

JAKOBSTAD Ett UPM som trots pandemin presterat starka resultat och en världshandel som går mot normalisering. Tillfället att precis just nu utmana facket känns som illa valt.

Nyhetsbild

Har vi fortfarande råd att gå där ribban är som lägst?

JAKOBSTAD Tjänstemän på ministerier kör hårt på sin linje för öppna fiskodlingar i havet. Ofattbart att det här fortfarande sker då det finns bättre teknik och fakta som talar mot öppna kassar.

Marcus Jansson: Ledningen verkar inte få ut budskapet till de anställda

JAKOBSTAD God kommunikation och en situationsmedvetenhet hos anställda är det som skiljer agnarna från vetet i framtiden.

Nyhetsbild

Marcus Jansson: "Att påstå att vindkraft är utan miljöpåverkan är enormt arrogant"

KOMMENTAR Många frågetecken med vind.

Nyhetsbild

Väte ska sätta snurr på affärerna – men räcker strömmen ens för export?

JAKOBSTAD Det är gott med visioner men det krävs också en realistisk syn för att storslagna väteplaner ska bli av. Första frågan är kommer elen ens att räcka till?

Nyhetsbild

KOMMENTAREN: Styrkebesked av Wärtsilä – kopplar allt starkare grepp om megatrender

Wärtsiläs kvartalsrapport var ett styrkebesked. Bolaget har klarat det svåra pandemiåret bättre än väntat. Nu skruvas förväntningarna upp.

Nyhetsbild

KOMMENTAR: Det blev en riktigt fin dag för Vasa och regionen – nu skapas ett batterikluster

Det skrivs industrihistoria i Vasa och Finland. Det säger Tomas Häyry. Han har rätt. Brittiska Johnson Matthey tillåter Vasaregionen att ta ett nytt viktigt utvecklingssteg.

Nyhetsbild

Med nytt batteri fördubblar du räckvidden på din elbil

Hur gör man när märkesverkstäder inte erbjuder batteriuppgradering för elbilen till ett vettigt pris? Jo, man köper ett själv. Från skroten.

Nyhetsbild

Björn Stenbacka: När ett internetforum fick förvaltarna på Wall Street att se rött

Wall Street Bets är internetforumet som fick etablerade hedgefonder att förlora miljarder och fondförvaltarna på Wall Street att se rött när kurser som skulle sjunka rusade.

Nyhetsbild

Inblick: Miljökrav fäller skorsten – Ett stålbad för den tunga industrin

JAKOBSTAD Det är svårt för att inte säga omöjligt att helt ensam förbättra världen. Proportioner och realism måste finnas med om det inte ska gå helt på tok.

Nyhetsbild

Synsam fokuserar – flyttar hela sin glasögonproduktion till Sverige

JAKOBSTAD Synsam plockar hem produktionen av egna glasögonbågar till Sverige från Asien. Frågan är om det är en ny trend som förstärks i spåren efter pandemin.

Kommentar: Berör Wärtsiläs nästa försäljning Energy?

För tillfället händer det mera i Wärtsiläs struktur och organisation än i orderböckerna. Så känns det i alla fall. Tredje kvartalet ger svar på orderingång och utsikter.

KOMMENTAR: Amazon väcker blandade känslor

Amazon har fått ta mycket kritik från många olika håll. Men trots det växer nätjätten hela tiden och lär inte stoppas.

Nyhetsbild

Nokia och Ericsson i stormens öga – 5G har blivit världspolitik

Den omdiskuterade 5G-tekniken rullas ut globalt inom de närmaste åren. Kinesiska Huawei vill tävla om miljardavtalen på samma villkor som Nokia och Ericsson. Kampen hårdnar när 5G blivit politik.

Nyhetsbild

Hallå Nokia, hur står det till egentligen?

Hur står det till med "folkaktien" Nokia? Efter en omtumlande kvartalsrapport föll aktien som en sten. Nu väntar småsparare och placerare febrilt på livstecken från bolaget, men Nokia verkar ha lagt locket på. Tystnaden skapar ännu mera oro.

Nyhetsbild

Björn Stenbacka: Mehiläinen har hittat honungsburken

Bin (mehiläinen) kan välja bort handlingar som leder till osäker utkomst. Det visar forskningen. När Mehiläinen köper Pihlajalinna och Promedi är det en handling som leder till säker inkomst. Mehiläinen har hittat honungsburken i Finland.

Nyhetsbild

Björn Stenbacka: Nokia fick ägarna att dumpa och springa

Vilken börsöppning! Det är en tid sedan vi sett motsvarande kaos på börsen. Nokia faller tungt, riktigt tungt. Ett börsfall på över 22 procent är historiskt. Tron på Nokia verkar helt, åtminstone för tillfället, vara borta.

Nyhetsbild

Aktiekollen: En händelserik sommar

Börskrönikan är tillbaka efter sommaruppehållet. För er som följt med de ekonomiska nyheterna har det varit mycket information att ta till sig.

Nyhetsbild

Marcus Jansson: Ambitiös men faktabaserad energipolitik, tack!

Klimat- och energipolitiken ska vara ambitiös. Men den ska också styras av realism och framför allt så ska den baseras på ren fakta.

Nyhetsbild

Aktiekollen: Nappar det inte på sommarstugan, så kanske på börsen

Efter en börsuppgång under våren har nu börsen surnat till och vi har fått se hemtagningar av vinster och lite mindre riskaptit hos investerarna.

Nyhetsbild

Uppbragt bilbransch knäpper oss privatimportörer på fingrarna – inte läge att skämmas

Jag har under åren hämtat in fem bilar från utlandet. Och nu tycker bilbranschen att jag borde skämmas. Men det kommer jag inte att göra.

Nyhetsbild

Aktiekollen: Stigande kurser trots stor osäkerhet

Ifall ni har följt med era aktieinnehav på era värdeandelskonton så förmodar jag att de flesta av era innehav har visat grön färg och stigande aktiekurser.

Nyhetsbild

Marcus Jansson: Man silar mygg men sväljer kameler i jakten på penningtvätt

JAKOBSTAD Privatpersoner som sätter in kontanter ska redovisa för några hundralappar medan miljoner från suspekta bolag kan passera utan frågor.

Nyhetsbild

Marcus Lillkvist: Äntligen batteritillverkning i Finland – självklart ska Mercedes nya elbil byggas här

Salo vinner kampen om Finlands första stora batterifabrik. Nästa nyhet lär bli att nya EQC, Daimlers "Tesladödare", börjar byggas i Finland.

Nyhetsbild

Aktiekollen: Återhämtning efter stökig december

Efter en minst sagt stökig decembermånad när kurserna gick ned på bred front har börskurserna nu återhämtat sig och vi har fått en bred börsuppgång på sju till tio procent, denna uppgång motsvarar ett gott börsår. Tiden får visa om detta är hållbart!

Nyhetsbild

Aktiekollen: Modellportföljen är packad – häng med på aktiespararresan

Just nu finns det god potential för avkastning på börsen, men tajmingen är svår, skriver Jakobstadsnejdens Aktiesparare i sin första börskrönika.

Nyhetsbild

Björn Stenbacka: Wärtsilä känner av osäkerheten på marknaden

Det var ett tungt besked som Wärtsilä levererade på onsdag morgon. Wärtsiläs orderstock är det inget fel på, men osäkerheten och riskerna på marknaden ökar. Det känner Wärtsilä av.

Nyhetsbild

Marcus Jansson: Risken stor att vi ännu ångrar oss gruvligt

Trots att gruvlagen i Finland är ganska ny är andan i lagen från en svunnen tid. Det här kan vara en riktigt dålig affär för oss.

Nyhetsbild

Wärtsiläaktien föll tungt, men reaktionen överdriven

Wärtsiläaktien föll tungt efter tisdagens resultatrapport. Analytikerna hade skruvat upp förväntningarna och när Wärtsilä inte prickade eller överträffade förväntningarna sjönk aktien som en sten. En överdrift? Antagligen.

Nyhetsbild

Drömmen om att bygga världens bästa katamaraner

Hela katamaranprojektet skulle aldrig ha blivit av om inte Peter Granholm hade närt en långvarig dröm och vision om att bygga katamaraner i det absoluta toppsegmentet. All respekt till alla företag och duktiga hantverkare som står bakom OQS men utan Peter hade det aldrig hänt.

Nyhetsbild

Nu är Onecoin begravt

INBLICK I januari gjordes tillslag mot flera Onecoinföretag i Bulgarien. Misstankarna gäller organiserad brottslighet och stöd av terrorism. Sagan är över och det är svårt att vara förvånad.

Nyhetsbild

Avslag och dråpslag kring Kvarkenprojektet

Kvarkenprojektet har väckt känslor i veckan. Färjeprojektet går ändå vidare precis som planerat, säger insatta.

Nyhetsbild

En Viria-aktie har blivit hundra

Virias nya drag kräver inga åtgärder av aktieägarna. Ägarna kan luta sig tillbaka och se på när aktierna ynglar av sig.

Nyhetsbild

Mer stålar till Nextjet?

KOMMENTAR Nextjet gick ut med ett pressmeddelande att en nyemission ska göra finanserna i skick för flygbolaget. Men är det verkligen så?

Nyhetsbild

Skogsindustrin på fötter

I Äänekoski sade en av cheferna att skogsindustrin nog alltid varit en framtidsbransch för Finland.

Nyhetsbild

Britterna satte sin agenda för brexit

KOMMENTAR Storbritannien lämnar definitivt EU, men vill ha ett frihandelsavtal som garanterar bästa möjliga förutsättningar för handel mellan EU och Storbritannien.

Nyhetsbild

Jordbävningar i Italien

KOLUMN Efter flera allvarliga jordbävningar under årets lopp hotar Italien nu att råka ut för en ekonomisk jordbävning.