Ekonomi

Konjunktur

Mest läst senaste veckan

Ekonomi

Nyhetsbild

Mika Palosaari på NTM : "Som mest var över 6500 permitterade, nu har antalet halverats"

Som mest var nästan 6 500 personer permitterade i Österbotten och Mellersta-Österbotten 2020. Nu har antalet halverats. Samtidigt fanns det över 2 000 lediga jobb i slutet av december.

Nyhetsbild

EU tror på snabbare återhämtning i ekonomin

EU-kommissionen skruvar upp sina prognoser och tror på en snabbare återhämtning av ekonomin. Redan i höst kommer vaccinering och lättnader i restriktionerna att ge uppgångar i ekonomin.

Nyhetsbild

Indiens väg ur krisen – satsar på sjukvård

När pandemin bröt ut stängdes hela Indien ner över en natt. Miljoner människor förlorade arbetet och flyttade hem från städerna till landsbygden. Nu satsar regeringen på en snabb återhämtning i en ny budget med sjukvården i centrum.

Nyhetsbild

Centralhandelskammaren kräver finländskt vaccinationsbevis

Finland kan förlora i tävlingen om marknadsandelar om finländska företags arbetare inte kan vara bland de första att åka utomlands och sluta nya handelsavtal efter pandemin, säger Centralhandelskammarens verkställande direktör Juho Romakkaniemi.

Nyhetsbild

Yle: UPM inleder samarbetsförhandlingar om tio tjänstemän på Alholmens såg

JAKOBSTAD Tio tjänstemän på Alholmens såg omfattas av de samarbetsförhandlingar som UPM inleder. De 50 anställda i produktionen, samt försäljningen omfattas inte, enligt Yle.

Nyhetsbild

Viking Lines nya färja sjösätts i Kina – "Nya restriktionerna bör kompenseras"

Viking Line tänker inte missa en trafiksommar till. Nybygget Viking Glory sjösätts på tisdag. Det är en investering för framtiden, säger vd Jan Hanses.

Nyhetsbild

Juha Häkkinen: "Valet av Joe Biden gynnar österbottniska företag"

Gnistrande fyrverkeri och glädjeskutt på börsen. USA är åter med i Parisavtalet. President Joe Biden sätter fokus på miljöfrågor. Det gynnar österbottniska företag.

Nyhetsbild

Handelsbanken: "Det ser ljust ut för ekonomin 2021"

Det ser ljust ut för den finländska ekonomin, men även för den globala, 2021. Tillväxten blir 2,5 procent i Finland och hela 4,9 procent globalt. Den bedömningen gör Handelsbanken.

Nyhetsbild

Produktionen minskade endast marginellt i november

Produktionen minskade endast marginellt, med 0,4 procent, i november. Det kan jämföras i våras då produktionen föll med 6,6 procent.

Nyhetsbild

Städningen efter Mäenpää-konkursen tuffar vidare – Bostäder sålda till "okej pris"

JAKOBSTAD Realiseringen fortsätter av tillgångarna i den konkurs som Mäenpää Byggnads Ab och My Capital gjorde i mars och april 2020. Samtidigt tilltar trafiken till parkeringsgrottan.

Nyhetsbild

Europeisk arbetslöshet föll i november – värst i Spanien

Trots pandemins tilltagande spridning föll arbetslösheten i eurozonen något i november, från 8,4 procent i oktober till 8,3 procent.

Nyhetsbild

Bättre stämning i eurozonen – detaljhandeln mindre än väntat

Det ekonomiska stämningsläget i eurozonen stärktes i december, visar ett index från EU-kommissionen. Men inflation och detaljhandel hamnar lägre än väntat, visar samtidigt statistik från Eurostat.

Nyhetsbild

Antalet nyregistrerade bilar sjönk – däremot ökade handeln med begagnade bilar

Nybilsförsäljningen haltade rejält i fjol. Andelen nyregistrerade bilar sjönk med 15,6 procent. Däremot var handeln med begagnade bilar livlig.

Nyhetsbild

New York Post: "Stort intresse för päls i New York"

Det fanns planer på att förbjuda försäljningen av päls i New York. Nu flyger pälsprodukter av hyllorna, skriver New York Post, en tidning med över 230 000 prenumeranter.

Nyhetsbild

Etla om 2021: "Barerna fylls och Kanarieöarna kallar"

Barerna fylls och Kanarieöarna kallar. Det är resultatet av att coronakrisen är över till sommaren, bedömer Näringslivets forskningsinstitut Etla.

Nyhetsbild

Juha Häkkinen: "En vinst för hela Europa" – Brittiskt handelsavtal får Finlands företag att pusta ut

Industrin i Finland kan fortsätta sin tullfria handel med Storbritannien om handelsavtalet godkänns. Konsumenterna kan ändå lägga märke till högre avgifter inom e-handeln.

Nyhetsbild

Rapport: Hushållens skuldberg växer och betalningsstörningar blir vanligare

De finländska hushållens totala skuld uppgår till 135 miljarder euro, enligt en rapport från Statsrådets kansli.

Nyhetsbild

Danske ölkungen: "Det här blir dödsstöten för många restauranger"

Året är redan slut för de danska krögarna. Frågan är hur många som finns kvar när landet öppnar igen på andra sidan nyåret.

Nyhetsbild

Finlands bank: Coronakrisen tär hårt på ekonomin – efter vaccinnyheter skymtas ljus i tunneln

Coronakrisen leder till att Finlands ekonomi i år krymper märkbart, men ändå mindre än vad Finlands bank tidigare förutspått. Nu behövs satsningar på såväl sysselsättning som produktivitet och forskning.

Nyhetsbild

Österbottniska företag har drabbats lindrigare än andra – "Vi måste fatta snabba beslut"

Företagen i Österbotten uppger i högre grad än landets företag överlag att de har påverkats av coronaviruset, men på ett lindrigare sätt. De är också nöjdare med hur krisen har hanterats.

Nyhetsbild

ECB rör inte räntorna – stödköpen utökas med 500 miljarder

Europeiska Centralbanken (ECB) utökar stödköpen av värdepapper med 500 miljarder euro. ECB-rådet valde också att inte röra de centrala styrräntorna.

Nyhetsbild

Svensk ekonomi fortsatt upp i oktober

Månaden innan smittspridningen tog fart och restriktionerna skärptes växte ekonomin i Sverige fortsättningsvis.

Nyhetsbild

Inga extra coronapengar till Oslo

Stortinget i Norge säger nej till Oslos nödrop om att huvudstaden behöver mer pengar i kampen mot coronapandemin och dess påverkan på ekonomin. – Att tro att en kommun ensamt kan lösa detta är som att tro på jultomten, säger Oslos kommunalråd Raymond Johansen besviket.

Nyhetsbild

Färre vill pausa lånen – men en del familjer har det tufft med ekonomin: "Hoppas vi snart landar på alla fyra"

VASA

Många österbottningar ansökte om lånelättnader i våras. Läget är bättre nu, men det finns familjer som fortfarande har det svårt: "Tack och lov för låga räntor", säger Stefan Grönholm på Aktia.

Nyhetsbild

Stark tillväxt för kinesisk ekonomi

Tillväxten inom Kinas industri var den största på över tre år i november, när återhämtningen från coronakrisen fortsatte.

Nyhetsbild

En andra coronarecession hotar euroområdet

Nedstängningar för att hejda spridningen av coronaviruset i euroländer som Tyskland och Frankrike kan leda euroområdet in i en andra recession med minskningar av bnp. Inköpschefsindex för november för hela euroområdet föll 45,1, från 50 i oktober, enligt Markit IHS.

Nyhetsbild

Pandemin väntas slå hårt mot fattiga – G20-ministrar gör upp om skuldlättnader

En våg av statsfinansiella problem i fattiga länder befaras komma i kölvattnet på covid-19-pandemin. Inför det har finansministrarna i de så kallade G20-länderna gjort upp om ett nytt ramverk för att omstrukturera statsskulder.

Nyhetsbild

Återhämtningen i Finlands ekonomi tvärnitar

Finlands tillväxt under fjärde kvartalet kommer att falla ned mot noll efter återhämtningen på 3,4 procent under tredje kvartalet, enligt en ny prognos från Finlands bank.

Nyhetsbild

Coronan gav företagen en chock – snabbt verkar ändå många branscher repa sig

KARLEBY Företagen är betydligt mer optimistiska inför framtiden än i våras, visar färsk enkät. Det som oroar är att orderstocken för många företag är sämre nu.

Nyhetsbild

USA-val skakar om marknaden som nu åker berg- och dalbana

Börsturbulens och valutastök präglar marknaden sedan USA-valet blivit just den nagelbitare investerarna inte ville ha. – Vi har faktiskt inte en aning om var det här ska landa, säger Nordeas chefsekonom Annika Winsth.

Nyhetsbild

Valthriller i USA oroar marknaden

Det blev en stökig natt på marknaden sedan vallokalerna stängt i USA-valet. Valet har utvecklats till just den nagelbitare investerarna inte ville ha.

Nyhetsbild

Österbottens exportföretag önskar maktskifte i USA – "Hoppas det går vägen för Biden"

Joe Biden känns som ett säkert alternativ. Men själva valet är ett extra spänningsmoment. Exportföretagen i Österbotten längtar efter stabilitet i ett stormande globalt handelskrig.

Nyhetsbild

Regeringen slog fast tilläggsbudgeten – staten lånar ytterligare 1,8 miljarder euro

Årets totala skuldbörda ökar till 19,6 miljarder euro.

Nyhetsbild

Exporten upp i Mellersta Österbotten – resten av landet backade

KARLEBY Högre metallpriser är de främsta orsakerna till ökningen av exporten i Mellersta Österbotten. Tullstatistik visar att exporten lidit i övrigt.

Nyhetsbild

Branschförbund: En femtedel av restaurangerna hotas av konkurs

Endast 2 procent av restaurangägarna uppger att myndigheterna har spårat smittkedjor som kan kopplas till deras restauranger.

Nyhetsbild

Hopp om stimulanspaket – uppåt på Wall Street

Förhoppningar om nya statliga stimulanspengar till den amerikanska ekonomin ingöt mod hos aktiespekulanterna på Wall Street på tisdagen.

Nyhetsbild

Närapå 14 000 färre arbetslösa under september – permitteringssiffrorna är höga

Septembermånad slutade i 315 800 arbetslösa arbetssökande i Finland, vilket trots den höga siffran är en förbättring i jämförelse med slutet av augusti.

Nyhetsbild

Antalet permitterade i Österbotten har ökat med 670,7 procent på ett år

Antalet arbetslösa arbetssökande ökade i september i alla kommuner inom NTM-­centralen i Österbotten. Jämfört med september i fjol, ökade antalet mest i Vasa, Karleby och Jakobstad.

Nyhetsbild

Turismbranschen varnar för konkursvåg i norra Finland till våren – drar en lans för Finnair

55 procent av turismföretagen i norra Finland uppger att de kommer att förlora minst hälften av omsättningen under den kommande vintersäsongen.

Nyhetsbild

Kärrynpyöräs konkurs förfaller – inte ens konkursförvaltaren får betalt

I RÄTTEN Ab Kokkolan Kärrynpyörä Oy som drev Kärrynpyörä på Torggatan i Karleby försattes i konkurs i maj. Nu förfaller konkursen på grund av att det inte finns några pengar i bolaget.

Nyhetsbild

S-gruppen: Näthandeln har tredubblats – fortfarande svårt för restaurangerna och hotellen

SOK-koncernens restauranger och hotell känner fortfarande av effekterna av coronakrisen.

Nyhetsbild

Kinas ekonomi ökade i september

Kinas export steg i september med 9,9 procent jämfört med samma månad förra året.

Nyhetsbild

Börsfall efter Trumps covid-19-besked

Marknaden reagerar kraftigt på beskedet om att USA:s president Donald Trump och hans fru satts i karantän efter att de testats positivt för covid-19.

Nyhetsbild

Företagarna i Finland: "Inget utrymme för mer osäkerhet"

Nu krävs tydliga och klara besked. Företagarna kan inte leva med en ständig osäkerhet. Det säger Mika Kuismanen, chefsekonom inom Företagarna i Finland.

Nyhetsbild

KPO:s Riku Asukas: "Med privata fester är riskerna ännu större"

Ett hårt slag mot hela branschen. KPO:s Riku Asukas befarar att privata fester ökar och med dem ökar också riskerna.