Ekonomi

Konjunktur

Mest läst senaste veckan

Ekonomi

Nyhetsbild

ECB lämnar räntan oförändrad – euron stärktes

Europeiska centralbanken (ECB) lämnar som väntat sin viktigaste styrränta oförändrad på noll procent. ECB meddelar samtidigt att man kommer att fortsätta med sina stödköp av obligationer på 15 miljarder euro till årsskiftet.

Nyhetsbild

Arbetslösheten är fortsatt låg i Österbotten – nu ligger den på 5,8 procent

Arbetslösheten fortsätter sjunka i Österbotten. Nu är den bara 5,8 procent, vilket är lägst på hela fastlandet.

Nyhetsbild

Kamp väntar om Italiens budget – stort minus går emot EU:s linje

Hårda ord varvas med mjuka när Italien och EU-kommissionen gör sig redo för årets stora budgetkamp i eurozonen. Italien vill gärna diskutera sin budget – men tycks inte planera för några ändringar.

Nyhetsbild

Mnuchin tonar ned risken för kinesisk smitta

USA:s finansminister Steven Mnuchin tonar ner riskerna för att den ekonomiska inbromsningen i Kina spiller över och destabiliserar amerikanska finansiella marknader.

Nyhetsbild

Brist på arbetskraft gnager blomstrande näringsliv i Österbotten

I Österbotten bedömer man att den ekonomiska utvecklingen och sysselsättningsgraden fortsätter i positiv riktning. Men utveckligen är långsammare än tidigare.

Nyhetsbild

Rapport: Ljusare konjunktur i Österbotten än i resten av landet

I Österbotten bedömer man att den ekonomiska utvecklingen och sysselsättningen fortsätter i positiv riktning. Näringslivet har stora problem med att hitta arbetskraft.

Nyhetsbild

Bostadshandeln hämtar andan: "Vi talar inte om något ras"

KARLEBY Bostadsköparna tvekar – även om förutsättningarna för handeln borde vara mycket bra. Antti Porko på Kiinteistömaailma i Karleby säger att handeln ser ut att hämta andan efter ett par goda år.

Nyhetsbild

IMF sänker global tillväxtprognos

Internationella valutafonden (IMF) sänker sin prognos för global tillväxt 2018–2019 till 3,7 procent per år.

Nyhetsbild

Danske Bank: Brexit inverkar väldigt lite på Nordens ekonomi

Storbritanniens utträde ur EU får inte några större negativa följder på Nordens ekonomi, uppskattar Danske Bank i en rapport.

Nyhetsbild

Danske Bank: Populister och brist på kunnig arbetskraft bromsar den ekonomiska tillväxten

Världshandeln har hjälpt Finlands ekonomi på fötter, men handelskrig och högre räntor hör till de största riskerna.

Nyhetsbild

Etla: Kryssningsfartygen garanterar medvind för Finlands ekonomi

Finlands ekonomiska uppsving fortsätter åtminstone fram till 2020, förutspår Näringslivets forskningsinstitut Etla. 2019 blir ett bra år för landets export, tack vare två stora fartygsleveranser från skeppsvarvet i Åbo.

PTT förutspår fortsatt tillväxt, men en avtagande sådan

Högkonjunkturen håller i sig i år och nästa år, men tillväxten avtar. Pellervo ekonomiska forskningsinstitut PTT sällar sig till de prognosmakare som bedömer att det mesta börjar ha vridits ur den goda ekonomiska tillväxten. Nu väntar en period med lägre tillväxt.

Nyhetsbild

Moody's befarar hård brexit-smäll – kraftigt bakslag för brittisk industri väntas

Ratinginstitutet Moody's ser en ökad risk för brexit utan ett avtal och varnar för förödande ekonomiska konsekvenser. Bank of England noterar också ökad osäkerhet kring EU-utträdet.

Nyhetsbild

Regionens företag ser dystrare på framtiden – är mer oroade än i resten av Finland

KARLEBY De små och medelstora företagen i regionen ser betydligt dystrare på framtiden nu än de gjorde i våras.

Nyhetsbild

Nordea: Tillväxten avtar, toppen är nådd

Nordeas färska konjunkturprognos är inte speciellt munter läsning. Banken förutspår nämligen att världsekonomin sackar och Finlands ekonomiska tillväxt halveras. Tillväxttoppen är nådd. Europeiska Centralbanken ECB börjar så småningom höja centrala styrräntor. Men det sker tidigast hösten 2019.

Nyhetsbild

Lägre inflation i eurozonen

Inflationen i eurozonen sjönk i augusti till 2,0 procent jämfört med 2,1 procent föregående månad, enligt statistikmyndigheten Eurostat.

Nyhetsbild

Aktia: "Sätt de offentliga finanserna i skick nu"

Finlands bruttonationalprodukt växer för tredje året i rad, men tillväxttoppen passeras 2018. När tillväxten avtar blir det svårare att korrigera de offentliga finanserna. Det är nu de ska sättas i skick, uppmanar Aktias chefsekonom Heidi Schauman.

Nyhetsbild

Ny utredning: Lönsamt att hyra sin bostad – lönerna stiger snabbare än hyrorna

Enligt en utredning som Finlands fastighetsförbund och småhusföreningarnas förbund Omakotiliitto beställt av forskningsinstitutet Pellervon taloustutkimus kommer lönerna i Finland att stiga snabbare än hyrorna under åren 2018–2020.

Nyhetsbild

Kauppalehti: Cellulosapriset förblir stabilt

Enligt Kauppalehti är det främst den kinesiska efterfrågan som påverkar marknadsutsikterna.

Samhällsekonomin ökade med 3 procent i juni

Bruttonationalprodukten, sysselsättningen och antalet arbetade timmar har alla ökat sedan i fjol. Mest steg primärproduktionen.

Nyhetsbild

Fed ändrar inte på styrräntan – risk för överhettning i USA

USA:s centralbank Federal Reserve (Fed) lämnar som väntat styrräntan oförändrad på veckans möte. Räntebeskedet kommer medan riskerna i USA:s ekonomi ökar, både vad gäller överhettning och ekonomiska bakslag.

Nyhetsbild

ECB lämnar styrräntor oförändrade

Trots riskerna för ett eskalerande handelskrig och ett dämpat stämningsläge för ekonomierna i eurozonen lämnar Europeiska centralbanken (ECB) styrräntorna oförändrade. Styrräntorna förblir 0 procent, 0,25 procent samt -0,4 procent.

Nyhetsbild

Handelskrig oroar redan dämpad europeisk export

Europeisk industri visar tecken på att gå allt trögare – och ett eskalerande handelskrig kan försämra situationen för Sveriges export. – Om handelsutspelen blir verklighet kan det bli tal om recession, säger Michael Grahn, chefsekonom på Danske bank.

Nyhetsbild

Rekordhög inflation i USA

Amerikanska konsumentpriser steg 0,1 procentenheter i juni, enligt statistik från USA:s arbetsmarknadsdepartement. Jämfört med samma period i fjol har priserna stigit 2,9 procent, vilket är den högsta inflationssiffran sedan 2012, skriver Financial Times.

Nyhetsbild

Stefan Ingves: För tidigt att ändra kurs för Sveriges ekonomi

Kursen ska vara oförändrad för svensk penningpolitik och fortsatt försiktighet är nödvändig. Det är riksbankschef Stefan Ingves syn, enligt protokollet från penningpolitiska mötet den 2 juli.

Deppigt inom tysk ekonomi

Stämningsläget inom den tyska ekonomin har sjunkit till den lägsta nivån sedan augusti 2012 enligt institutet ZEW:s månatliga mätningar.

Nyhetsbild

Tysk inflation bromsar in

Den tyska inflationen bromsade in något i maj och landade på 2,1 procent på årsbasis jämfört med 2,2 procent i april.

Finansministeriets prognos: Tillväxten i Finland fortsätter

Finansministeriet förutspår en ökning av Finlands bruttonationalprodukt och höjning av sysselsättningsgraden, men varnar för ökad protektionism i världshandeln.

Nyhetsbild

Långa karriärer inom zinkbranschen - Boliden Kokkolas vd på plats sedan 1988

KARLEBY Det är vanligt inom zinkindustrin att man förblir branschen lojal under hela arbetskarriären. Det gäller också vd:n för Boliden Kokkola, Jarmo Herronen, som började redan 1988.

Finlands bnp når äntligen samma nivå som toppen 2008 – "slut på det förlorade årtiondet"

Den tio år långa svackan märks ändå inte så tydligt för den vanliga finländaren eftersom konsumtionen är betydligt högre än före krisen. Däremot har skuldsättningen fortsatt öka.

Etla förutspår tillväxt både inom industrin och servicebranschen

Industrin, byggbranschen och hotellverksamheten har ljusa tider framför sig enligt Näringslivets forskningsinstitut Etlas nya utredning. Inom metallindustrin är produktionen högre än EU-ländernas genomsnitt. Än så länge gäller USA:s ståltullar inte EU-länder.

Nyhetsbild

Aktias Schauman ser många risker – men allmänheten hyser hopp

Aktias chefsekonom Heidi Schauman är oroad över skuldsättningen inom de offentliga finanserna, men har noterat att ingen är speciellt intresserad av att tala om hotbilder när ekonomin går på högvarv.

Konsumenternas förväntningar på egna ekonomin ljusa

Statistikcentralens förtroendeindikator visar att det just nu upplevs som en gynnsam tid att ta lån, spara och köpa kapitalvaror.

Nyhetsbild

Högre fart i USA:s ekonomi än väntat

Den amerikanska tjänstesektorn tilltog i fart under maj månad. Inköpschefsindex för tjänstesektorn landade på 55,7 vilket var högre än marknadsförväntningarna och starkare än jämfört med en månad tidigare.

Nyhetsbild

Lägre inflationstakt i eurozonen

Inflationstakten i eurozonen backade i april, enligt statistikorganet Eurostat.

Nyhetsbild

Venezuelas kris lyfter oljepriset

Risken för en ekonomisk härdsmälta i oljelandet Venezuela och en ökad risk för en ny omgång USA-sanktioner mot Iran pressar upp världsmarknadspriset på råolja.

Nyhetsbild

Trots sämre siffror: "Energiklustret mår bra"

VASA Det gick inte så bra för energiklustret i slutet av förra året, visar uppgifter från Statistikcentralen. Men Juha Häkkinen, vd för Österbottens handelskammare, ser ingen hotbild.

Nyhetsbild

EK: "Rekryteringsproblemen har förvärrats"

Konjunkturläget har bara blivit bättre, men bristen på arbetskraft utgör ett hinder för tillväxt. Rekryteringsproblemen har förvärrats inom alla huvudsektorer, skriver Finlands Näringsliv EK i en färsk konjunkturbarometer.

Nyhetsbild

Handelskammaren: Nu rekryteras det i alla branscher

En rekryteringsvåg drar över Österbotten. Det visar en färsk konjunkturbarometer publicerad av Österbottens handelskammare. Men bristen på arbetskraft bromsar tillväxten för många företag.

Nyhetsbild

Svårt att få rätt folk – Beamex satsar på att utbilda själv

JAKOBSTAD Företagen i regionen har allt svårare att hitta kompetent folk. Beamex satsar på att utbilda själv för att få fram den specialkompetens man behöver.

Nyhetsbild

God ekonomisk tillväxt överraskade Finansministeriet

Finlands ekonomiska utveckling har varit bättre än vad Finansministeriets experter hade förutspått. Någon avmattning är ännu inte sikte men toppen torde vara nådd.

Nyhetsbild

WTO höjer prognos för världshandeln

Världshandeln växer med 4,4 procent i år, enligt Världshandelsorganisationen WTO. Men återhämtningen kan gå om intet om de handelspolitiska spänningarna i världen eskalerar, varnar WTO-chefen Roberto Azevedo.

Nyhetsbild

Sveriges ambassadör i Finland: Finland och Sverige ska slå vakt om handelsfriheten

JAKOBSTAD Sveriges ambassadör i Finland besöker Jakobstad och företag i regionen. Båda länderna måste slå vakt om handelsfriheten och jobba för en nordisk öppenhet då världen blir mer protektionistisk.

Nyhetsbild

Tysk inflation steg mindre än väntat

Trots att den tyska ekonomin går på högvarv ger det inget större avtryck i priserna.

Nyhetsbild

Federal Reserve höjer styrräntan

USA:s centralbank Federal Reserve höjer styrräntan med förväntade 25 räntepunkter till intervallet 1,5–1,75 procent, meddelar bankchefen Jerome Powell enligt Reuters.