
Korv-Görans Kebab trångbodda trots ny fabrik – bygger ut 1600 kvadratmeter
JAKOBSTAD Korv-Görans anläggning i Peders är fortfarande ny, men då inte ens pandemin hejdat tillväxten har man i rasande fart vuxit ur utrymmena.
JAKOBSTAD Korv-Görans anläggning i Peders är fortfarande ny, men då inte ens pandemin hejdat tillväxten har man i rasande fart vuxit ur utrymmena.
JAKOBSTAD Kokkikartano i Jakobstad har haft hela sin personal i corona-karantän sedan i tisdags förra veckan, men på fredag kommer största delen tillbaka.
EK räknar med stark tillväxt redan tredje året i rad.
Konkurrensmyndigheterna i Finland, Sverige och Norge granskar fusionsplanerna mellan alkoholdrycksbolagen Altia och Arcus.
JAKOBSTAD Snellmans köttförädling har sett många rekordmånader under 2020. Personalen får beröm för hur bra de hanterat pressen när kapaciteten har maximerats.
KARLEBY Karlebybryggeriet tänker öka rejält på flödet i början av nästa år. Målet är att deras bryggeriprodukter ska vara kända över hela landet 2022.
ÖSTERBOTTEN NTM-centralen missade tunga fakta då den inte lät Malax fiskeområde skjuta skarvar och olja ägg. Nu måste tre personer bort, enligt fiskeordförande.
Jordbrukarna i Finland har reagerat på Oatlys marknadsföring av havredryck. "Det är alldeles onödigt att ställa dem – mjölken och havredrycken – mot varandra", säger Mats Nylund på SLC.
Debatten går het om Oatlys provokativa reklamkampanj. "Om målet är att få igång en diskussion så har de verkligen lyckats", säger Pia Polsa, biträdande professor i marknadsföring.
JAKOBSTAD För handlarna i Jakobstad har efterfrågan på avhämtningstjänster och hemleveranser ökat under det senaste halvåret. Prisma är ganska nya på området, medan K-Supermarket erbjudit detta i flera år redan.
Att coronaviruset härjat i Österbotten de senaste veckorna märks tydligt bland de företag som erbjuder hemleverans av matvaror.
Livsmedelsjätten Mars ger med sig efter kritiken. Det omstridda varumärket Uncle Ben's byter namn.
Världsmarknadspriserna på livsmedel stiger för tredje månaden i rad i augusti, enligt FN:s livsmedelsorgan FAO.
Den stora mängden grönskott på åkrarna skapar problem för finlandssvenska jordbrukare som nu inleder skörden.
En miniuppgörelse har slutits i det utdragna och bittra handelskriget mellan EU och USA.
KORSHOLM Christer Finne tvingas förstöra en tredjedel av all isbergssallat han odlar. Och den sallat som blir såld måste han sälja alltför billigt.
I år har Marja Bothnia Berries fått en kvot på 620 bärplockare av de thailändska myndigheterna. Thailändarna är livsviktiga för företaget. – Hela årets omsättning står och faller med det här beskedet, säger Marja Bothnia Berries vd Tommy Gustafsson.
Skogsbären börjar vara redo att plockas men fortfarande har de thailändska myndigheterna inte tillåtit bärplockare att komma till Finland. Om de 3 000 bärplockarna uteblir kan följderna vara chockartade för flera finländska företag.
I Malakton i Oxkangar har Monica och Bengt Ek sin ekologiska gård. De har olika slags djur här, men också en ärlighetsbox.
ÖSTERBOTTEN "Producera och håll käften." Så står det på en t-shirt tryckt i Snellmans gröna färg och med Snellmans logo.
Coronapandemin har försämrat många familjers ekonomi. Genom kampanjen Lunch på varje bord tryggas tusentals barns möjlighet till varm mat.
Europeiska jordbruksministrar diskuterade EU-kommissionens förslag för att främja den biologiska mångfalden.
PEDERSÖRE Ahlvik gård bygger som bäst en ny ladugård med 180 båsplatser och två mjölkrobotar. Miljötillstånd finns för 270 kor.
KRONOBY Björksaven som Jussi Storbacka häller upp ur dunken är kristallklar. De senaste veckorna har det blivit tusentals små flaskor som åkt ner i frysen så fort som möjligt. Allt för att bevara savens nyttigheter.
Japanska Bikkuri Donkey börjar servera kött från Österbotten. Det är Atria som levererar antibiotikafritt kött till den japanska kedjan.
Det finländska jordbruket är till stor del beroende av utländsk arbetskraft. För att rädda skörden har regeringen ökat antalet utländska säsongsarbetare som får komma till Finland. Jordbrukarna är tacksamma.
Centralförbundet för lant- och skogsbruksproducenter litar på att den inplanerade flygtransporten kan förverkligas efter att Ukrainas regering ändrade linje.
Anders Lång var aldrig orolig för att ukrainska säsongsarbetare inte skulle få komma till Finland. Men nu kanske de väljer att åka någon annanstans, säger han.
Coronakrisen slår även mot rennäringen. Flera stora marknader för renkött har minskat drastiskt.
Skivor av plexiglas installeras nu i kassorna i alla Lidls 186 butiker. De ska skydda personalen och kunderna från droppsmitta.
Butikshyllorna töms på mat och speciellt nöt- och svinkött går åt. Butiker ber Snellmans köttförädling att leverera mer.
Chokladfabriken Brunberg förnyar förpackningen för sina välkända Brunbergs Kyssar. Det kyssande afrikanska paret ersätts från och med våren av ett motiv från Borgå stad.
Stigande matpriser har slagit hårt mot hushållen i Kina under en längre tid. Nu förvärras läget av coronaviruset.
KARLEBY Våra matvanor ändras snabbt nu. Vill man hänga med gäller det att lyssna på megatrenderna, säger Fazers koncernchef Christoph Witzthum.
Miljontals tuppkycklingar mals ihjäl årligen i EU bara för att de fötts som män. Men nu lovar EU-bjässarna Tyskland och Frankrike gemensam kamp för de små liven.
Tiotusentals svenskar har förhöjda blodfettvärden, många utan att veta om det. – Du märker det oftast inte på något sätt, säger Lars Lind, professor i medicin vid Uppsala universitet. På sikt kan de förhöjda värdena dock utvecklas till livshotande åderförkalkning.
ÖSTERBOTTEN Primärnäringen har svartmålats på felaktiga grunder. Men jord- och skogsbruket bör – och kan – klimatoptimera. Så kan ÖSP-mötet sammanfattas.
Den finländska livsmedelsindustrin satsar på innovationer och förväntar sig att tillväxten fortsätter.
Bloggaren Sari Helin är grundaren av "Huono äiti"-chokladen som funnits i butikerna i ett par veckor. Namnet är tänkt att tas med en nypa salt, men alla uppskattar det inte.
En tjuv med uppenbar smak för choklad gäckar österrikisk polis liksom tillverkaren Milka.
Investeringen fördubblar bolagets kvarnkapacitet i Lahtis och i Lidköping i Sverige.
Att begränsa handelns egna varumärken löser inte de strukturella problemen inom jordbruket, säger flera experter som SPT har talat med. Regeringen har som mål att öka böndernas andel av matpriset.
Finländarna äter för mycket kött. Men man behöver inte bli vegan av klimatskäl. Ett stort steg för klimatet skulle vara att få alla att följa kostrekommendationerna, säger forskare.
Från och med fredag kan Londonbor äta finländsk snabbmat. Fafas öppnar en restaurang i Covent Garden i London.
Ett försenat fabriksbygge i Nederländerna skapar problem hos havremjölktillverkaren Oatly, skriver DN. Ökad efterfrågan på havredrycker har gjort att många butikshyllor nu gapar tomma.
VASA Sex veckor med mindre kött på menyn i Vasa övningsskola hade inte fått Anders Norrback (SFP) att reagera. Men att endast utesluta rött kött är ett politiskt ställningstagande som inte passar en skola, anser han.
En klar minskning av kött är en förutsättning för att vi ska kunna jobba mot klimatkrisen. Det har Jord- och skogsbruksministeriet kommit fram till i sin undersökning.
KORSHOLM Korsholmsföretaget bjuder in cirka tusen bärplockare som anländer i mitten av juli. Utöver det hoppas företaget köpa bär av tusentals hobbyplockare.
De flesta finländare är inte intresserade av att äta insekter. Det ser både uppfödare och butikskedjorna.
Atria gör reklam för sitt antibiotikafria griskött på ett något oväntat sätt – från klockan 8 till 20 på tisdagen blir det direktsändning från en svinstia.