Ekonomi

Livsmedel

Mest läst senaste veckan

Ekonomi

Nyhetsbild

Sämsta skörden på åratal – torkan och värmen dödade lingonen

Det blev ett dåligt lingonår i år. Det finns risk att lingonprodukter tar slut i butiken i vår. Men den som plockar tjänar mer för de röda bären.

Nyhetsbild

S-gruppens sena kvällsrabatter minskar matsvinnet

S-gruppens matsvinn har minskat med 17 procent de senaste tre åren, uppger bolaget i ett pressmeddelande. I stället för att slänga bort matprodukter har S-gruppen sålt rödmärkta produkter för 30-60 procents rabatt under kvällstid.

Nyhetsbild

Direktförsäljning från gårdar allt populärare – temadag på lördag

I fjol sålde 13 procent av husdjursgårdarna, det vill säga 1 500 gårdar, sina produkter direkt från gården. Antalet har ökat i jämn takt under de senaste åren, enligt Jord- och skogsbruksministeriet.

Nyhetsbild

Arla vill dela ut hela årsresultatet till bönder

Sommarens torka har påverkat många lantbrukare. Nu föreslår Arlas styrelse att hela nettovinsten för koncernen betalas ut till Arlas bönder.

Nyhetsbild

Sillburkar återkallas – risk för glassplitter bland fisken

S-kedjan återkallar partier av två sillprodukter. Orsaken är risken för glassplitter i burken.

Nyhetsbild

Ny lag om växthälsa skärper kraven – allt fler ska kontrollera sig själva

Lagstiftningen om växthälsa förnyas. Klassificeringen av skadegörare förändras, importkraven skärps och aktörernas eget ansvar betonas.

Nyhetsbild

Enorm marknad för finländsk supermat – också i Österbotten växer värdefulla svampar på träden

1

Lackticka, sprängticka, björksav och blåbär. Finland har rikligt med dolda hälsojuveler i sina rena skogar. Den globala hälsotrenden och gamla traditioner ger upphov till en stor marknad, även i Österbotten finns det värdefulla svampar på träden.

Nyhetsbild

Bybutiker på ruinens brant – biffar och godis räddar Pias livs

LARSMO Låg lönsamhet gör att 50 av landets 200 bybutiker stänger inom de närmaste åren. I Larsmo ser köpmannen på Pias livs ändå ljust på framtiden. Trumfkorten är marinerade biffar och köpglada sommarstugeägare.

Nyhetsbild

Mjölkbönder valde att byta till jordgubbar – beslutet mognade fram

KARLEBY/KRONOBY Mats Brandt bytte mjölkproduktion mot jordgubbsodling. Förhoppningen är att kunna försörja sig som bärodlare året om.

Nyhetsbild

Halloumitillverkare har svårt att möta efterfrågan - ingen brist på halloumi i Finland ännu

På grund av att efterfrågan av halloumi håller på att öka i större länder i Europa kan det bli brist i Sverige, skriver bland annat Dagens Nyheter. Finländarnas smaklökar åtrår inte den salta grillosten i lika stor omfattning som svenskarna, enligt importör.

Nyhetsbild

Konsumenterna vill ha förpackningar som gör det enkelt och snabbt att handla

Livsmedelsindustrin letar efter sätt att minska på förpackningsplasten men det är inte lätt att ersätta den. Konsumenternas beteende har stor betydelse.

Nyhetsbild

Fazer vann PR-tävling med syrsbröd

I år deltog över 2 500 bidrag i den internationella tävlingen SABRE Awards.

Nyhetsbild

Ja till nya eko-regler i EU – beslutet påverkar odlare också i Österbotten

EU:s medlemsländer har nu sagt definitivt ja till nya regler för ekologiskt odlande i unionen. Avtalet får följder för finländska odlare, men först efter tolv år.

Nyhetsbild

Orkla Suomi lägger ner produktionen i Åbo – Ahti-sillen blir utländsk

Grönsaks- och sillproduktionen har inte varit lönsam och efter samarbetsförhandlingar under våren läggs nu produktionen i Åbo ner. 48 personer mister jobbet.

Nyhetsbild

Billigt vin kan bli betydligt dyrare

Den globala vinproduktionen drabbades hårt av förra årets extremväder. Den totala skörden sjönk till de lägsta nivåerna på 60 år och nu kan billiga viner bli betydligt dyrare.

Nyhetsbild

Finland får huvudrollen på världens största matmässa

VÖRÅ Österbottniska lantbruksföretag lockas till en gigantisk lantbruksmässa i Tyskland i början av nästa år. Målsättningen är att öppna nya marknader när den finländska prismässigt inte hållet måttet. Satsningen presenterades på ÖSP:s vårmöte i dag.

Nyhetsbild

I Koskenkorva blir korn till sprit, djurfoder och stärkelse

När statsägda Altia tar klivet in på Helsingfors fondbörs kan varje finländare äga en del av spritfabriken som tillverkat brännvinet Koskenkorva sedan början av 1950-talet. I byn Koskenkorva i Ilmola finns fabriken som tillverkar råvaran till drycken, men sprit är inte den enda produkten som förädlas ur korn.

Nyhetsbild

Luke: Rekordmängd kyckling men mindre nötkött

I fjol producerades runt 398 miljoner kilogram kött, vilket är en dryg procent mindre än året innan. Produktionen av fjäderfäkött fortsatte att växa samtidigt som nöt- och svinköttsproduktionen minskade.

Nyhetsbild

Livsmedelsföretag uppmanas satsa på export

PEDERSÖRE

Livsmedelsföretagen i regionen uppmuntras att satsa på export. Också från statligt håll har man satsat resurser på att få exporten att växa.

Nyhetsbild

Årets bulle är en nachoslåda

1

JAKOBSTAD Hör du till dem som tycker bäst om locket på fastlagsbullen? Då kanske nachosvarianten är något för dig.

Nyhetsbild

Valio höjer mjölkpris, med en cent

1

Valio belönar mjölkproducenter som tar hand om sina djur och som producerar mjölk på ett "ansvarsfullt sätt" med ett högre mjölkpris. Valio kallar förnyelsen för "kornas vårdreform".

Nyhetsbild

Små bryggerier slipper flaskhals med ny alkohollag

ÖSTERBOTTEN Den omdebatterade alkohollagen ger små bryggerier nya möjligheter. Men allt är inte rosenrött. VBL och ÖT har pratat med några av Österbottens mikrobryggerier om deras tankarna kring den nya alkohollagen.

Nyhetsbild

Multimiljonärer i USA investerar stort i vegetariskt kött

1

I USA tävlar nu start up-företag om att bli störst inom den vegetariska köttbranschen. Multimiljonärer som Bill Gates, Richard Branson och Leonardo DiCaprio har investerat stort i företag som vill skapa den perfekta vegetariska biffen. På restauranger kan man redan beställa en växtbaserad, blodig hamburgarbiff.

Nyhetsbild

Gårdsbutik till Skorpan

1

JAKOBSTAD "Två gårdar" heter den gårdsbutik som jordbruksföretagarna Mats Björklund och Conny Englund öppnar i Skorpans sommarkök i november.

Forskargrupp befarar slut på inhemsk mat

Det är inte självklart att det kommer att finnas inhemsk mat att tillgå i framtiden, varnar en forskargrupp vid Jyväskylä universitet.

Nyhetsbild

Prislappen på fredagsvinet lurar dig

1

Ett dyrare vin smakar godare än ett billigt. Men inte nödvändigtvis för att det är av bättre kvalitet, utan för att det just är dyrare.

Nyhetsbild

Havre mer pop än råg i livsmedlen

Havre har gått om råg i den inhemska livsmedelsindustrin. Det rapporterar Naturresursinstitutet.

Nyhetsbild

Ryska bojkotter fick radikal effekt

Drömmen om en återuppväckt livsmedelsexport till Ryssland liknar allt mer en utopi i Finland.

Nyhetsbild

Kesko räknar med stigande matpriser

Prissänkningarna på livsmedel är över, uppskattade Keskos koncernchef Mikko Helander då koncernen publicerade sin delårsrapport på torsdagen.

Spannmålet ser ut att ge bra skörd

Årets spannmålsskörd stiger en aning från fjolåret till 3,7 miljarder ton, bedömer Naturresursinstitutet Luke.

Nyhetsbild

Bara vart femte jordbruk kvar om tjugo år

2

Finland står inför en stor utmaning. Hejdas inte utvecklingen kan antalet jordbruk minska med 80 procent inom tjugo år.

Social- och hälsovårdsutskottet vill inte ha alkoläsk i matbutiken

Riksdagens social- och hälsovårdsutskott vill inte ha starkare öl och alkoläsk i matbutikerna. Det framgår av en förfrågning som tidningen Demokraatti gjort.

Nyhetsbild

Inga jordgubbar till midsommar

Frilandsjordgubbarna hinner inte mogna till midsommar. Däremot kan vi få österbottnisk nypotatis.