Ekonomi

Människor

Mest läst senaste veckan

Ekonomi

Nyhetsbild

Bröllopsresa fick obestämt slut – paret Kalliokoski väntar lugnt på hemresan från Rhodos

Singsby Karlebyparet Tina och Joni Kalliokoski vet inte säkert när de får åka hem. Resebolaget Thomas Cooks konkurs märktes på Rhodos. Det blev tystare när inga nya turister kom.

Nyhetsbild

Vasabon Henna har resväskan packad – "Så länge det inte är avbokat är det bokat"

På måndagen kastades Henna Hertsbackas semesterplaner omkull av Thomas Cooks konkurs. Hon kommer kanske inte längre än till Helsingfors – och där är det nästan fullt på hotellen.

Nyhetsbild

Förtroendeman på Wärtsilä: Hoppas alla får jobba kvar

VASA Wärtsilä gör sämre resultat än väntat. Det leder till oro bland personalen. "Folk går bara och väntar på nästa samarbetsförhandling", säger huvudförtroendeman Ralf Holmlund.

Nyhetsbild

Tony och William tar resenärer till de stora sportevenemangen – Tony: "Formel 1 är det jag brinner för"

I Monzaparken norr om Milano körs en av de mest legendariska F1-deltävlingarna. I år tog österbottningen Tony Svartsjö och William Hancock över 200 finländare till Monza. Det är nytt rekord för företaget Event Travel.

Nyhetsbild

Två introverta tvillingbröder som inte räds förändringar – nu fyller deras KWH 90 år

Om företaget saknar framtid, gör dig av med det. Så resonerar de österbottniska tvillingbröderna Henrik och Peter Höglund. Det är också därför familjekoncernen KWH har överlevt i nittio år.

Nyhetsbild

Svenska industrimannen Hans Rausing död – blev 93 år

Industrimannen Hans Rausing är död. Han avled natten mot fredagen i sitt hem i England, meddelar familjen i ett uttalande för TT. Han blev 93 år.

Nyhetsbild

Agnes och Olivia har haft en bra sommar – nu är Hamnboden stängd för i år

REPLOT. Hamnboden i Replot hamn har stängt för den här gången. Agnes Fogelberg och Olivia Nabb tycker det var kul att sommarjobba i eget företag.

Nyhetsbild

Mysinge stänger: "Visst är det lite vemodigt"

PEDERSÖRE Sedan barnsben har syskonen Franz Nyman och Anette Sundqvist jobbat i, och senare drivit Mysinge. Om några veckor sätter de lapp på luckan.

Nyhetsbild

Riksbankschefen Stefan Ingves om det kontantlösa samhället: Vi håller på att vänja oss vid tanken att pengar är något abstrakt

Han är Finanssveriges mäktigaste man, bankdirektörernas bankdirektör – Stefan Ingves. VBL och ÖT har träffat honom på hans sommarstuga i Kristinestad för att prata om det kontantlösa samhället, eftersom just Sverige ligger i framkanten av utvecklingen.

Nyhetsbild

Samuel och Monica gör godis och sylt som hela Finland vill ha – nu firar de trettio år

VÖRÅ Maxmoborna Samuel och Monica Granholm sa upp sig från textilfabriken och började odla tomater. En dag testade paret göra marmelad – och sedan fanns ingen återvändo.

Nyhetsbild

Kvevlaxbon Paul, 96, vägrar sluta jobba: "Sågen är mitt allt"

KORSHOLM Sågen som Paul Hjortman startade i Kvevlax för sjuttio år sedan snurrar fortfarande för fullt. Själv går han bara på halvfart numera – men 96-åringen har inga planer på att sluta jobba.

Nyhetsbild

Fleming Grunnet har inte trappat ner trots sina 80 år

Han är 80 år och leder, i egenskap av styrelsens ordförande, ett företag som firar 60 år i år. Fleming Grunnet reser fortfarande flitigt och träffar medarbetare och kolleger så ofta han kan. Under torsdagen var han i Vasa.

Nyhetsbild

Studie: Kvinnor presterar bättre på hetare kontor

FORSKNING Filtar, extra element under skrivbordet och smygande turer till kontrollpanelen. "Termostatkriget" är ett välkänt begrepp på många arbetsplatser.

Nyhetsbild

ABB:s Pekka Tiitinen: "Personalen är vår viktigaste konkurrensfördel"

Globala ABB genomgår en omfattande strukturförändring som berör också ABB i Finland. Pekka Tiitinen, vd för ABB i Finland, får ett ansvarsområde som berör affärsverksamheten Motion i 22 länder.

Nyhetsbild

Hälften av styrelserna har bristfälliga kunskaper: "Det behövs mer utbildning"

Många styrelser saknar tillräckligt med kunskap om framtiden, visar ny barometer. Paula Erkkilä, direktör på Österbottens handelskammare, hoppas att företagen satsar mer på att utbilda medlemmarna.

Nyhetsbild

Finnveras Juuso Heinilä hjälper företag i nöd – stark tro på pälsbranschen trots kräftgång

Finnvera är ofta en räddare i nöden när det krävs finansiering för tillväxt och export. I Österbottens är Finnvera aktivt med i pälsbranschen. Finansiären har inte gett upp hoppet utan tror på en vändning.

Nyhetsbild

Lena i Maxmo säljer prylar från Tupperware varje vecka: "Det har blivit en livsstil"

Trodde du att Tupperware var dött och begravet? Fel. Fenomenet existerar fortfarande – i allra högsta grad. VBL/ÖT följde med Maxmobon Lena Småros-Kock på ett party.

Nyhetsbild

Elisabeth Rehn tog Tupperware till Finland: "Det var ett hektiskt år"

Jo, det var faktiskt tidigare ministern Elisabeth Rehn som introducerade Tupperware i Finland. Hon jobbade hårt – och hjälpte också många andra kvinnor att försörja sig.

Nyhetsbild

Mr Zound blev mr Silence: Konrad Bergström gillar tystnaden mest

JAKOBSTAD Just nu är det mest elbåtar som gäller för entreprenören Konrad Bergström. Men mest känd är han troligen för bolaget Zound med varumärken som Urbanears och Marshall.

Nyhetsbild

Terjärvbon Tony Svartsjö allt närmare drömmen om att få jobba med formel 1

TERJÄRV Det började med en formel 1-bastu på campingen i Hockenheim i Tyskland. Nu för Tony Svartsjö förhandlingar och diskussioner med centrala formel 1-profiler.

Nyhetsbild

Det behövs fler ingenjörer – men nu blir de allt färre i Vasa

VASA Det finns gott om jobb för ingenjörer i Vasa, men det är brist på studerande – särskilt kvinnor. Läget blir värre när Vasa yrkeshögskola flyttar sin byggnadsingenjörsutbildning till Seinäjoki.

Nyhetsbild

Sandra och Andreas från Volvo skapade bil av återvunnen plast: "Ett lyckoprojekt"

VASA På bara sex månader byggde Volvo en bil av 60 kilogram använd plast. Sandra Tostar och Andreas Andersson – som deltar i Energy Week i Vasa – berättar hur det gick till.

Nyhetsbild

Juha Häkkinen ser tillgången till arbete som viktigast – "Österbotten är Finlands exportmotor"

VASA Infrastruktur, utbildning och arbetskraft. Det är Juha Häkkinens recept för en framgångsrik region. I dag mår Österbotten bra – men det gäller att hela tiden vara vaksam, inget kommer av sig själv. Bakom framgångarna ligger hårt arbete.

Nyhetsbild

Holländare ger gammal elektronik nytt liv – och vill att Vasaföretagen hakar på

VASA Varför köpa ny elektronik när den gamla går att återanvända? Så tänker det holländska företaget JC Electronics. Nu vill de hjälpa företagen i Vasa att bli mer cirkulära.

Nyhetsbild

Kristoffer är energiklustrets nya ansikte utåt

VASA Klimatfrågor, hållbarhet och förnyelsebara energikällor. Nordens största energikluster som sysselsätter över 11000 personer och en hel vecka fylld med diskussioner om det senaste i branschen. Allt det här hänger ihop och Kristoffer Jansson är den som håller i trådarna.

Nyhetsbild

Ingvalds idé tog honom från 40 till 2400 kvadrat: "Hade aldrig kunnat tro det"

VÖRÅ Ingvald Heinull i Vörå hade egentligen tänkt jobba ensam. Men så började kunderna banka på dörren. Trettio år senare är han förvånad över att företaget blev så stort som det är i dag.

Nyhetsbild

Elever vill ha mer kunskap om ekonomi: "Dumt att vara 18 år och inte kunna betala en räkning"

VÖRÅ Vi lär oss inte tillräckligt mycket om vardagsekonomi i skolan, säger gymnasieelever i Vörå. Samhällsläraren Maria Holmgård håller med: "Läroplanen är lite snedvriden."

Nyhetsbild

En epok går i graven när Kaffehuset August stänger dörrarna: "Känns vemodigt"

VASA I 36 år har de jobbat tillsammans: makarna Mårten och Britt-Mari och barnen Mikaela och Peter. Men den sista februari är sagan slut. Då stänger familjen sitt kära kaffehus för gott.

Nyhetsbild

Javier Cavada: "Naturligt att samarbeta med Wärtsilä"

Många höjde på ögonbrynen och undrade vad spanjoren Javier Cavada tänkte när han valde att lämna Wärtsilä i fjol. Istället blev han vd för det brittiskt bolaget Highview Power.

Nyhetsbild

Anton Kuhlberg: "Vi satsar på kvalitet"

JAKOBSTAD När Anton Kuhlberg blev företagare var han 23 år. I dag, 5 år senare,  har han 13 anställda.

Nyhetsbild

Sju av tio tror att de gör världen bättre – offentligt anställda mest positiva

Svenskarnas jobb gör världen bättre – i alla fall anser de själva det.

Nyhetsbild

Elisa nyanställer tvåspråkiga till kundtjänsten i Vasa

Elisa nyanställer fler tvåspråkiga till kundtjänsten i Vasa. Investeringarna i det fasta nätet och i mobilnätet fortsätter i Österbotten. Nya regiondirektören Niklas Granholm är en problemlösare.

Nyhetsbild

Elektrikerförbundet gjorde stickprov – elfirma i Jakobstad i kläm

JAKOBSTAD Björn Walberg betalar samma lön åt sina elmontörer som de flesta andra elföretag i regionen. Ändå försattes hans företag i ansökningsblockad av facket.

Nyhetsbild

Blondinbellas parhäst Pingis i Vasa: "Det är jag som kommer med de knasiga idéerna"

VASA

Pingis Hadenius, 40, har på kort tid byggt ett affärsimperium med Isabella "Blondinbella" Löwengrip. Det är Pingis som kommer på de galnaste idéerna – som att klona Isabella.

Nyhetsbild

Smyckesdesignern Efva Attling på besök i Vasa: Jag har vågat bli mer politisk

VASA Efva Attling, 66 år, lämnade New York när Donald Trump blev president. I takt med att hon blivit äldre har hon också vågat bli mer politisk: "Man ska inte ta någon skit".

Nyhetsbild

Karp och Risberg tog emot Företagarkorsets storkors

Caj-Erik Karp och Pentti Risberg har tagit emot Företagarkorsets storkors, ett kors som är den högsta utmärkelsen som Företagarna i Finland delar ut.

Nyhetsbild

Michael och Pernilla Ekman är årets företagare: "Roligt att få ett erkännande"

VASA Michael och Pernilla Ekman har gjort stora satsningar på restaurang Faros i Vasa. Nu belönas de av Kust-Österbottens Företagare för sin vilja att växa.

Nyhetsbild

Ingen motsats mellan god avkastning och hållbarhet

En tidigare Karlebybo – Anna-Stina Wiklund – ansvarar för hållbarhetstänket inom Ålandsbanken. Ifall hon ombeds ge en person som vill investera hållbart tre handfasta råd, vad säger hon då?

Nyhetsbild

Tomas Lundberg: Min uppgift motverka hjärnflykten

– Brain drain, hjärnflykt, är ett problem på Åland. Jag ser det som min uppgift att missionera för unga ålänningar så att de kommer tillbaka. Det tycker Tomas Lundberg att en företagsledare bör göra. Också till exempel i Österbotten, ett landskap han känner ganska väl.

Nyhetsbild

Anders Wiklund: ”Åland ska bli första agila samhället i världen”

Åländska Optinovas vd Anders Wiklund är stolt över företagets globala produkter. Men framför allt vill han prata om hur man jobbar inom Optinova: agilt. I förlängningen vill han att hela Åland ska bli agilt.

 

Nyhetsbild

Veronica, 24, skapar som bäst sitt drömjobb – Målet är att kunna leva på garn och virkning

VASA Veronica Lönnqvist startade sitt företag för tre år sedan. I Garnknuten kombinerar hon sin passion för virkning och sitt stora intresse för ekologi och hållbarhet.

Nyhetsbild

Microsoft-grundaren Paul Allen död i cancer

Paul Allen, som tillsammans med Bill Gates grundade mjukvarujätten Microsoft på 1970-talet, har avlidit i cancer, uppger hans familj. Mångmiljardären höll sig mycket för sig själv, men skänkte enorma summor till olika projekt. "Mitt hjärta brister över att en av mina äldsta och käraste vänner gått bort", säger Gates i ett uttalande.

Nyhetsbild

Superentreprenören Thomas Ek har varit uppe på toppen – nu vill han inspirera andra

VASA Bröderna Thomas och Peter Ek skapade varumärket OBH Nordica, som på kort tid blev en stor framgångssaga. Två månader efter att de sålt bolaget dog Peter i cancer. Nu reser Thomas runt och föreläser om deras gemensamma livsverk.

Nyhetsbild

Kinas ambassadör: "Goda förutsättningar för samarbete med Vasaregionen"

Artigheterna haglade när Kinas ambassadör i Finland, Chen Li, avslutade sitt besök i Vasa. Han är imponerad över det kunnande som finns i regionen och ser goda möjligheter till samarbete.

Nyhetsbild

Suvi Markko bytte finska Raumo mot svenska Korsnäs: "Tack pappa för att du lärde mig språket"

KORSNÄS Suvi Markko växte upp i helfinska Raumo. Hon tackar pappa Yngve för att han alltid talat svenska med henne. Det har öppnat många dörrar. I dag är hon stolt vd för kosmetikföretaget Dermoshop i Korsnäs: "Det är en ädelsten för hela regionen."